HIT MATERIJAL

Ovo je savršen materijal za transformaciju doma: Svestran, isplativ i može se koristiti na brojne načine

 INSTAGRAM/@CLAIREDOUGLASSTYLING/
Mikrocement, poznat i pod nazivom mikrobeton, dekorativni je premaz na bazi cementa i polimera koji u posljednje vrijeme kruži društvenim mrežama

Renoviranje kupaonice, kuhinje ili bilo koje prostorije doma može biti skup zadatak, posebno ako želite dodati dašak luksuza. Iako mramor i kamen izgledaju lijepo, korištenje ovih materijala u kuhinji ili kupaonici može koštati malo bogatstvo. Ovo je mjesto gdje mikrocement stupa na scenu.

Dekorativni premaz je svestran, isplativ i može se koristiti na brojne načine, a u prostoriju unosi dašak luksuza.

Claire Douglas, influencerica za dom, podijelila je pet razloga zašto je mikrocement savršen materijal za transformaciju doma.

1. Svestran je

Mikrocement se može nanijeti na gotovo svaku čvrstu, zdravu površinu nakon nanošenja temeljnog premaza.

To znači da ako imate čvrstu bazu, možete je obložiti mikrocementom kako bi stvorili prekrasan komad namještaja ili ukras. Toliko je svestran da s njim možete napraviti i ukrasne vaze.

2. Isplativ je

S obzirom na to da popularnost materijala poput kamena i mramora ne jenjava u posljednjih nekoliko godina, a izrada kuhinjskog otoka može stajati više tisuća eura, Claire predlaže korištenje isplative alternative. Sama je uspjela stvoriti "skupu" kuhinjsku radnu ploču koristeći MDF i mikrocement.

3. Lagan je i dobro prekriva

Ne trebate veliku količinu mikrocementa za projekt jer se materijal nanosi u tankim slojevima.

Ukupna debljina je oko dva do četiri milimetra, ali unatoč tome, još uvijek je iznimno čvrst nakon što se potpuno stvrdne.

Tanki slojevi i lagana završna obrada čine mikrocement savršenim materijalom za korištenje na većim površinama.

"Upotrijebila sam samo pola kompleta za pokrivanje ugradbenog hladnjaka, što ga čini iznimno isplativim", rekla je Claire.

4. Siguran je za hranu i vodu

Nanošenje brtvila može biti naporan proces jer zahtijeva nekoliko slojeva koji se moraju miješati u različitim koncentracijama.

Međutim, Claire tvrdi da je "u potpunosti vrijedno truda".

"Jednom zapečaćen, mikrocement prelazi iz poroznog u otporan i vodootporan materijal siguran za hranu, što ga čini idealnim za korištenje u kuhinji i kupaonici", objašnjava.

5. Daje izjavu

Mikrocement se može pronaći u raznim bojama, što ga čini idealnim za trendi interijere.

Tamnoružičasta kupaonica od mikrocementa ili umivaonik u boji kadulje od mikrocementa privući će pažnje iz pravih razloga.

Mikrocement dolazi u kompletu koji se sastoji od tekućeg temeljnog premaza, vrećica praha i boca s tekućinom smole koju je potrebno umiješati u prah prije nanošenja.

Majstori imaju ograničen vremenski okvir za rad s mikrocementom prije nego što se počne stvrdnjavati, pa se isplati miješati male količine kako se ne bi gubilo vrijeme nakon što se smjesa spoji.

Top savjeti za korištenje mikrocementa

  1. Radite od vrha prema dolje tijekom postupka nanošenja mikrocementa kako biste izbjegli prolijevanje mikrocementa po područjima koja ste već prekrili i zagladili.
  2. Pažljivo nanesite brtvilo, valjkom odozdo prema gore, kako ne biste prskali po nezabrtvljenom mikrocementu, što bi moglo ostaviti tragove.
  3. Koristite fleksibilni alat za nanošenje kako biste dobili glatku završnu obradu.
  4. Prilikom brušenja obavezno nosite masku kako biste spriječili udisanje prašine; od pomoći je i brusilica s usisivačem/sakupljačem prašine.
  5. Nemojte rezati kutove na brtvilu, posebno za područja s velikim prometom ili pripremu hrane.
  6. Nemojte nanositi ni previše debelo ili tanko, jer to može dovesti do pucanja.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:14