Podsjeća na smrt

Ovo je službeno najgora boja na svijetu! Toliko je gadna da skida s cigareta

 IURII MAKSYMIV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Boja Pantone 488 C smatra se "najružnijom" bojom na svijetu. Opisuju je kao "smrt", "prljavštinu" i "katran". Sigurno se pitate koga zanima najružnija boja na svijetu? Pa, iako boju Pantone 448 C možemo opisati kao tamno smeđu, nakon više mjeseci proučavanja i nekoliko studija koje je provela agencija GfK, 2016. godine zaključeno je da je ta boja toliko grozna da bi mogla odvratiti ljude od pušenja.

Naime, dizajn ambalaže proizvoda važan je dio identiteta proizvoda. Njegova je svrha skrenuti pozornost na proizvod koji promovira. Iako poslovica kaže da ne sudimo knjigu prema koricama, istraživanja pokazuju da kupci to ipak rade. Htjeli mi to priznati ili ne, mnogi od nas donose odluke o kupovini proizvoda baš na temelju izgleda pakiranja. Dizajn nas je privukao, dao nam potrebne informacije te je odluka pala. Možda su nas privukle boje, možda poruka, slika ili naziv proizvoda, ali odluku smo donijeli prema izgledu, a ne sadržaju. Isto nas tako poruka, slika ili boja ambalaže može odvratiti od kupovine nekog proizvoda.

- Ljude podsjeća na smrt i prljavštinu. Nitko o njoj nije imao pozitivnih komentara, objasnila je te godine za britanske medije Victoria Parr, koja je vodila istraživanje. Istraživanje je inače naručila australska vlada, koja je bila u potrazi za što odvratnijom bojom namijenjenom za pakiranja duhanskih proizvoda.

Za primjerom Australije ubrzo su krenule i druge zemlje, poput Velike Britanije, Irske i Francuske, te na duhanske proizvode stavile istu boju.

Međutim, u Institutu za boje Pantone sve boje razmatraju jednako. Svaka pojedina boja prožeta je jedinstvenim značenjem, koje također proizlazi iz naše kulture, biologije i osobnog iskustva te ih odražava. Osim toga, kontekst uvelike utječe na izgled, a time i na naše percepcije i reakcije na boju.

image
YKVISION/GETTY IMAGES

Stoga u Institutu ne smatraju PANTONE 448 "najmračnijom bojom na svijetu" budući da njihove studije pokazuju da se uglavnom percipira kao ukusna tamno smeđa. PANTONE 448 također je boja koja se povezuje s dubokim bogatim zemljanim tonovima, a koristi se u elegantnoj koži i antilopu za modne dodatke, vanjsku odjeću i obuću, a posebno u domu, prekrasno patiniranom antiknom ormaru ili raskošnoj smeđoj sofi od kože. Uparite ovu smeđu nijansu sa živopisnom tirkiznom ili magenta za dodatni dojam i nećete pogriješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:13