Vrijedni savjeti

Ovo su boje s kojima nikada ne biste trebali bojati svoje kuhinjske elemente, upozoravaju profesionalci

 COLLOV HOME DESIGN /UNSPLASH/

Ovih je dana svakako prihvatljivo razmišljati dalje od tradicionalne potpuno bijele kuhinje, ali trebali biste biti oprezni pri odabiru boje.

- Korištenje boja u kuhinji jedan je od najboljih načina da istaknete dizajn, kaže Callie Rippolone, osnivačica By Callie Rippolone Design.

Međutim, pokazalo se da nisu sve boje kuhinjskih ormarića jednake. Iako smo svjedoci priljeva prekrasnih, neočekivanih nijansi koje se probijaju u kuhinju, dizajneri interijera ipak se slažu da je neke nijanse bolje koristiti u drugim prostorijama u domu.

- Kuhinja je srce doma i mjesto gdje se provodi mnogi sati i vode razgovori, stoga uvijek radimo na stvaranju senzibiliteta dobrodošlice, podrške, s prizemnim tonovima, kaže Kara Piepmeyer, osnivačica Studija Kosma.

Prije nego što obojite svoje kuhinjske ormariće—što je općenito skupa, dugoročna investicija — pročitajte što profesionalci imaju za reći u nastavku kako biste bili sigurni da će vaš izbor boje izdržati test vremena.

U nastavku ističu boje koje ne bi preporučili za upotrebu na ormarićima i dijele zašto imaju takvo čvrsto mišljenje.

DUBOKE SMEĐE BOJE

Danielle Slutzky, direktorica tvrtke Flair Design House, preporučuje izbjegavanje nijansi tamno smeđe boje prilikom bojanja kuhinjskih ormarića.

- Mogu učiniti da kuhinja djeluje neprijateljski i neprivlačno, a to vjerojatno ne želite za središnji životni prostor i žilu kucavicu dom, kaže ona. Osim toga, predlaže izbjegavanje sivih, tamno smeđih boja, koje se često mogu činiti zastarjelima i ustajalima ako nisu uparene s pravim komplementarnim parom.

Međutim, ako volite smeđu boju i ne možete zamisliti kuhinju bez nje, Slutzky kaže da se umjesto toga odlučite za svjetliju nijansu, poput tople hrastovine, tamnosmeđe, smeđe ili badem smeđe. Objašnjava da one imaju više opuštajući učinak za razliku od prejakog tona.

SIVA

Danielle je također sklona izbjegavati nijanse sive na kuhinjskim ormarićima, s obzirom na to da te nijanse često mogu djelovati hladno i zastrašujuće uz uređaje od nehrđajućeg čelika.

- Monoton sivi niz ormarića i uređaja u kuhinji može ostaviti blijed, neinspiriran osjećaj u prostoru koji bi trebao biti jedan od sretnijih prostora u domu, kaže ona.

Piepmeyer se slaže da je hladnu sivu boju najbolje izbjegavati. - Hladne boje imaju tendenciju isprati prostor i oduzeti mu toplinu i dušu, kaže ona, napominjući da su bogate i ugodne boje najbolje.

JARKO RUŽIČASTE I LJUBIČASTE

Iako je Taylor Fusco, osnivačica ureda Tay Fusco Design, usmjerena na eksperimentiranje s bojama, ona shvaća da određene nijanse, poput vruće ružičaste i ljubičaste, jednostavno ne pripadaju kuhinjskim elementima.

- Bilo koja nijansa ljubičaste također bi trebala biti na popisu boja za kuhinjske ormariće koje ‘nikad ne biste trebali‘", kaže dizajnerica.

Iako treba izbjegavati vruću ružičastu boju, Fusco je otvoren za koncept bojanja ormarića u nježniju, svjetliju ružičastu koja je neutralnija.

SUNČANO ŽUTA

Iako je sunčano žuta lijepa i vesela, možda nije najbolji izbor za vašu kuhinju s obzirom na to da ovoj prostoriji možda nedostaje kvadratura.

- Može biti neodoljiva, ali ima sposobnost utjecati na vašu percepciju prostora, što znači da se vaša kuhinja može činiti manjom nego što stvarno jest, kaže Rippolone o boji.

Ona objašnjava kako žuta ograničava fleksibilnost promjene cjelokupne sheme boja vaše kuhinje ako se odlučite na preuređenje u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2024 11:33