UČINITE SVOJ ŽIVOT JEDNOSTAVNIJIM

Pametan dom nam je sve pristupačniji uz Schneider Electric proizvode

Ovo su osnovne stvari koje o ovoj tehnologiji trebate znati

Mobiteli su postali dio naše svakodnevice, a ujedno su nam postali i efikasan sudionik u funkciji doma. Od pametnih televizora koji nam donose mogućnost da sve određujemo preko mobitela i tableta pa sve do tehnologija koje nam omogućavaju da putem njih upravljamo i vlastitim domom. Jedan od najboljih primjera jest da putem mobitela možete uključiti grijanje prije nego što dođete kući, jednako kao i klima uređaj tako da vas dom dočeka u idealnoj temperaturi.

Načelo je vrlo jednostavno, povezanost pametnih uređaja u domu i pametnih mobitela rezultira sigurnošću i bezbrižnošću, a uz sustav pametnog doma imate automatski bolju kontrolu nad uređajima. Posjetili smo InDizajn festival modernog doma kako bismo saznali nešto više, a sve iz prve ruke možete iskušati i sami do 16. rujna u zagrebačkoj Areni.

Kako bismo detaljnije saznali kako princip pametnog doma funkcionira i koji su njegovi benefiti, porazgovarali smo s voditeljicom retail kanala prodaje kompanije Schneider Electric, Margaretom Heder. U neobaveznom razgovoru načeli smo temu problematike renovacije starih stanova i bušenja, a ponekada i rušenja zidova kada se trebaju promijeniti instalacije, a Margareta nam je pojasnila kako izbjeći nepotrebne radove u samom startu.

„Upravo u tome je osnovna prednost nekih proizvoda, ali sve ovisi o razini renoviranja koje radite. UNICA Wireless program osmišljen je kako bi se izbjeglo što više grubih radova, odnosno da na bazi već postojećih instalacija vi napravite nešto po pitanju svog komfora, povećate komfor u svom stanu i proširite već dovoljno poznate funkcije sklopki i utičnica koje imate.

Tako možete uvesti jednu novu razinu kontrole nad svojim domom, primjerice kod roleta i svjetla ili što vam je već primarno. Sve ovisi o tome što želite i koliko potrošačkih uloga kontrolirate“, započela je Heder.

Realno, to je jedan jednostavan i pristupačan proizvod za svakog korisnika. Jednostavnim uparivanjem komponenti ove serije, dobivate mogućnost da iz svoje fotelje isključite svijetlo, spustite ili podignete žaluzine bez da fizički dođete do njih, te da na bazi već postojećih instalacija sasvim jednostavnom zamjenom postojeće sklopke wireless sklopkom, proširite funkcije i dobijete željeni ugođaj.

Najčešće se postavlja pitanje o uštedi električne energije i samim time – novca. Heder pojašnjava kako ovdje ne možemo pričati o nekom segmentu momentalne uštede jer sve ovisi o vama kao korisniku i tome koliko ćete biti aktivni po pitanju isključivanja svijetla, tako da ušteda opet zavisi od vas. Ako želite uštedjeti na troškovima, tu već postoje ozbiljni sustavi pune automatizacije.

„Ono što mi uvijek preporučujemo svim krajnjim korisnicima jest to da se uvijek, kad god pričaju i razmišljaju o bilo kakvom sustavu kućne automatizacije, odluče za otvorene protokole. To su svjetski poznati standardi i protokoli na kojima ta oprema komunicira, bez obzira na brend proizvoda. Trenutno svi trebaju znati da je za kućnu automatizaciju jedini priznati svjetski otvoreni protokol KNX protokol“, objašnjava osnovne smjernice Heder.

Pametan dom funkcionira na vrlo jednostavan način. Osoba realno ne mora imati ni daljinski ni mobitel preko kojih upravlja njime, ali je bolje ako se služi time jer tako ima određenu kontrolu nad situacijom čitavo vrijeme da se sve odvija točno onako kako ste zamislili. Vi možete postaviti sustav u domu da funkcionira potpuno bez vašeg utjecaja i redovnim servisiranjem i provjerom postavki jednostavno s vremenom dobiti ono što stvarno želite.

Teško se iz prve postavlja sustav jer u početku vjerojatno ni sami ne znate što točno želite i trebate prilagoditi svoje navike sustavu, i obrnuto, ali taj se početni ''problem'' vrlo brzo prebrodi. Na kraju krajeva, vi vrlo brzo po računima vidite koliko ste uštedjeli na električnoj energiji.

''Imamo tu i opcije kada odlazite na godišnji odmor, primjerice na skijanje i dom vam je u stanju mirovanja, prije povratka kući, daljinski možete uključiti postavke da vas dočeka topli dom. To su sad već određene nadogradnje sustava i stoga je dobro imati neke od pametnih uređaja, poput mobitela ili tableta, kojima ćete sve to moći kontrolirati i ako niste kod kuće'', prikazuje nam Margareta prema jednom od najpopularnijih primjera, zatim nas vodi kroz ponudu sklopki i utičnica koje nisu samo to, već su dio novih tehnoloških rješenja.

Upravo te sklopke i utičnice imaju jednu sasvim novu funkciju, ali su ujedno i dizajnerski dio interijera te tako mogu dati jedan poseban efekt čitavom ambijentu. Kada uređujete svoj dom, utičnica više ne mora biti šaka u oko nego može postati jedan od esencijalnih ukrasa, može izgledati kao slika, ukras ili se jednostavno stopiti s ostatkom materijala koji prevladavaju u prostoriji.

„Ono što nudimo u top klasama, kao UNICA Class i UNICA Top, jesu okviri napravljeni od materijala kao što su koža, kamen, staklo, metal ili drvo. Također, klasični okviri dolaze u paletama od dvadesetak različitih boja koje se s lakoćom uklapaju u svaki interijer. Pored ovih, ističe se i UNICA Quadro serija koja nudi vrlo žive i vesele boje, idealne za dječje sobe i takav tip interijera. Iznimno je bitno kako su svi funkcionalni mehanizmi iz svih programa jednakih performansi te nema razlike u kvaliteti izrade. Jedina razlika je u bojama koje se nude. Sve serije dekorativnih okvira otporne su na UV zračenja, a pored toga bezbrižno možete prijeći sredstvima za čišćenje preko njih, dok će im boja ostati konstantna i nakon više godina korištenja'', pojašnjava prednosti ovakvog tipa tehnologije izrade.

UNICA serija se odlikuje tzv. „soft touch“ tehnologijom, što znači da je mehanizam iznimno lagan na dodir, nema više onog grubog ''klik'' zvuka, dok su od naprednih tehnoloških rješenja još u ponudi Bluetooth ugradbeni prijamnik i UNICA wireless. Bluetooth ugradbeni prijamnik se ugrađuje na mjesto kao i obična sklopka, te se povezuje sa zvučnicima i pruža mogućnost reprodukcije glazbe ili drugih zvučnih sadržaja.

„Na aparatu postoji kod, koji se poveže preko mobilnog uređaja te tako bezbrižno možete slušati glazbu preko YouTubea, ali ujedno je idealan i za školske prezentacije, ali i poslovne sastanke, posebice kada su u pitanju konferencijski pozivi preko Skypea. U svakoj prostoriji možete imati svoje posebno ozvučenje i primjene su zaista brojne'', nastavlja Heder o pristupu kompšanije Schneider Electric.

UNICA wireless je jedno od rješenja kada se preuređuje dom, odnosno neka prostorija u domu. Primjerice, preuređujete raspored u spavaćoj sobi, pomičete krevet i ormar na nove lokacije, ali utičnica novim rasporedom dolazi do nedostupnog mjesta. Pomoću wireless rješenja dobivate prijamnik koji se instalira u postojeći modul gdje ste do prije imali normalni prekidač i kroz RF tehnologiju on predaje signal prijemniku koji se može doslovno zalijepiti na drveni ormar, krevet ili staklenu površinu, te tako RF tehnologijom možete upaliti ili ugasiti svjetlo iz bilo koje pozicije. Postoji takav modul i za rolete, a to je definitivno prednost jer sve možete kontrolirati iz kreveta.

„Ono što je posebnost ovog proizvoda je što je idealan za poslovne prostore koji danas, većinom, imaju staklene zidove, pa se problem dovoda električnih instalacija premošćava jednostavnim ljepljenjem predajnika na staklo“, nadovezuje se Heder na temu pametne tehnologije u poslovnim prostorijama i sve popularnijim ''open space'' tipovima ureda.

Uredski prostori također zahtijevaju veću količinu utičnica s obzirom na broj električnih aparata i komunikacijskih koji su u svakodnevnoj upotrebi, a Schneider Electric je i ovdje doskočio svojim rješenjem. Predlažu poseban program OPTILINE za urede i dovod električne i komunikacijskih instalacija do radnog mjesta. Podna kutija je jedno od rješenja koje se svojim načinom montaže dobro uklapa, u sakrivenoj varijanti, u postojeće vrste podova. Njezina ojačana metalna konstrukcija osigurava zaštitu utičnica. Dodatni benefiti poslovnog programa su i kutije koje se ugrađuju u stolove gdje se jednom žicom dovede napajanje struje koja se kombinira s kombinacijom od više utičnica, a poklopac je izrađen od silikona koji se nakon poklapanja vraća u prvotno stanje i ne radi nered na radnom stolu. Druga varijanta je jedna koja je od poslovne došla do kuhinja. Na radnoj plohi nam uvijek treba dodatnih utičnica, a na ovaj način se nalazi ''skrivena'' kutija koja se instalira u radnu plohu tako da više nemate ''izlike'' kada su u pitanju pripreme slastica i gastronomskih delicija.

Zaključak je kako nam Schneider Electric nudi idealne opcije za potpunu relaksaciju i bezbrižnost u vlastitom domu, a ujedno i uštedu električne energije i novaca, dok se poslovni prostori s lakoćom mogu opremiti i prilagoditi sve većim potrebama korisnika.

Jedino što se sada moramo zapitati jest – koju boju okvira prekidača odabrati za koji prostor? Dođite na InDizajn festival modernog doma i otkrijte sami do 16. rujna u zagrebačkoj Areni.

Foto: Marko Todorov/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:56