Nema greške

Par brzih savjeta da dobijete jednostavnost i ljepotu u domu, ali na švedski način

 JULIAN PORCINO/
Po našem mišljenju, najprivlačnija kvaliteta je nenaglašena elegancija - minimalna estetika

Kad sve svedete na ono najnužnije, čini prostor toplim i primamljivim bez nereda. Švedska minimalna estetika omiljena je diljem svijeta, i to s dobrim razlogom: ona je ekvivalent "male crne haljine" u interijeru, dokazujući da su ponekad sve što trebate osnovne stvari. Čiste linije, prigušene palete i kvalitetna izrada čine se jednostavnima, međutim kada ih spojite, stvarate moćnu kombinaciju.

Ako se pitate koliko je teško postići ovaj pojednostavljeni izgled, odahnite jer je to zapravo sasvim izvedivo. Mnogi od naših omiljenih dizajnera interijera, poput Šveđanke Sare Medine Lind i drugih, savladali su umijeće opremanja domova s tom žuđenom jednostavnošću.

Kako biste udahnuli u vlastiti prostor ovaj stil zapamtite: manje je više.

image
SARA MEDINA LIND/

ZAPOČNITE S BIJELOM BOJOM

Elegantna bijela pozadina glavni je element skandinavskog dizajna. Ako su vaši zidovi, stropovi i podovi obojeni u bijelo, učinak će biti umirujući i odmah će učiniti vaš dom većim. Osim toga, bijela baza omogućuje vam promjenu dekora svake sezone jer se nećete morati brinuti o usklađivanju novih komada s bojom zida.

image
SARA MEDINA LIND/

UKLONITE NERED

Nered je neprijatelj švedskog dizajna. Riješite se stvari koje ne koristite ili ne trebate u svom domu kako biste stvorili otvoreni prostor s ugodnom atmosferom. Bit ćete iznenađeni kako pozitivno utječe na vaše raspoloženje. Vjeruj nam; Za postizanje prave ravnoteže može biti potrebno malo preuređivanja, ali zen rezultat će biti vrijedan toga.

image
HOUSE OF CHAIS/

TEŽITE SIMETRIJI

Jednostavan način da unesete minimalističku vibru u svoj prostor jest raditi sa simetrijom: balansiranjem vizualne težine namještaja i dekora, vaše će sobe prirodno djelovati otvorenije i namjernije. Bijeli zidovi, elegantni drveni ormarići i mali crni detalji postavljaju pozornicu za odgovarajuća ogledala i zidne svjetiljke u ovoj kupaonici.

image
KATHERINE CARTER/

UNESITE PRIRODNE ELEMENTE

Drveni naglasci ključna su karakteristika švedskog dizajna. Bilo da ih koristite na jednostavne načine, poput namještaja, ili koristite kreativniji pristup, poput stropa, s ovim prirodnim materijalom nećete pogriješiti. Osim toga, drveni elementi izvrstan su način za unošenje drugih boja u prostor. Na primjer, u ovoj dnevnoj sobi, kožna sofa boje konjaka savršeno funkcionira s istom nijansom na okviru fotelja i prozorskih stakala.

image
CALIMIA HOME/

STVORITE MINIMALNO KONTRASTA

Kontrast je važan u švedskom dizajnu, a obično dolazi u obliku nekoliko tamnih akcenta koji se ističu u odnosu na potpuno bijele sobe. Ovdje strop obojen u istu nijansu kao i zidovi omogućuje savršeno elegantnu pozadinu, dok veliki crni blagovaonski stol služi kao središnja točka sobe. Blagovaonski stolci od svijetlog drva i krzneni ukras dodaju dovoljno teksture da upotpune prostor.

image
SARA MEDINA LIND/

MUDRO BIRAJTE NAMJEŠTAJ

Kada tražite novi namještaj, uložite u komade koje stvarno volite i pripazite na materijale koji vam neće dosaditi. Kad god je to moguće, odaberite dobro izrađene komade koji su napravljeni da traju. Neki od ključnih komada o kojima biste trebali razmisliti da potrošite više su sofe, umjetnička djela, kuhinjski stolovi i tepisi. Ovo su stvari koje redovito koristite, pa provjerite mogu li izdržati svakodnevnu upotrebu—i pritom izgledati dobro.

image
KATHERINE CARTER/

NEKA SVE BUDE ORGANIZIRANO

Organizacija je ključna kada su Šveđani u pitanju. Ako imate plutajuće police koje izlažu svu vašu robu, apsolutno je potrebno imati organiziran sustav za stvari (tanjure, zdjele, staklenke sa začinima itd.). Ne samo da izgleda sjajno, već smanjuje vrijeme koje trošite na traženje alata i posuđa dok kuhate.

image
HOUSE OF CHAIS/

DODAJTE OSOBNI PEČAT

Čak i kada težite minimalizmu, važno je da vaš dom bude odraz onoga što jeste. Izrazite svoju osobnost i učinite svoj prostor osobnim uz pomoć detalja. Ova cvjetna tapeta, postavljena unutar prirodnih lukova doma, donosi zabavan karakter dok nadopunjuje shemu boja u ostatku prostora.

image
SARA MEDINA LIND/

NEKA BUDE JEDNOSTAVNO

Jednostavnost je lijepa, posebno u interijerima. Elegantna, minimalna estetika doista nam omogućuje da se usredotočimo na detalje u prostoru. U spavaćoj sobi, na primjer, ne možete pogriješiti s umirujućim bijelim dizajnom koji ima nekoliko tamnijih elemenata, poput prekrasne crno-bijele fotografije.

BRZI SAVJET: Kako biste unijeli teksturu u bijelu spavaću sobu, odlučite se za materijale kao što je lanena posteljina koja daje osjećaj življenja, a da ne izgleda neuredno.

image
HOUSE OF HARVEE/

PRIHVATITE ZEMLJANE TONOVE

Suprotno uvriježenom mišljenju, svoju paletu ne morate ograničiti na nijanse bijele kako biste postigli minimalistički izgled. Bilo koja zemljana nijansa, poput ovih prigušenih tonova hrđe, savršeno funkcionira u švedskoj estetici. Male naznake boje mogu pomoći da vaš dizajn bude dinamičniji unoseći vizualnu dubinu u prostor.

image
JULIAN PORCINO/

OSTAVITE PROSTOR OTVORENI

Šveđani vole minimalizam, a minimalizam voli jednostavne, otvorene prostore: važno je izbjeći da stvari budu pretrpane. Lako ćete to započeti tako da svoj namještaj držite dovoljno udaljenim od zida da možete udobno hodati po svojim sobama s puno slobodnog prostora.

image

SARA MEDINA LIND

ODABERITE TEMU

Odaberite temu dizajna koju volite i nje se držite. Ne samo da će ovo pomoći da soba izgleda kohezivno, već će vam olakšati kada želite promijeniti svoj dekor. Sve dok je unutar teme, svi novi komadi uklopit će se u vašu estetiku. Ovdje različite nijanse neutralnih boja i prirodni materijali harmonično stoje zajedno.

image
JULIA ROBBS/

PRONAĐITE SVOJE SVJETLO

Švedski dizajn ne funkcionira u mraku, stoga pokušajte pronaći prirodno svjetlo gdje god možete. Sunčeva svjetlost prekrasno se poigrava švedskom paletom boja. Istaknite svoj najbolji dizajn u sobama s dovoljno prirodnog svjetla i odlučite se za prozorske obloge poput prozirnih zavjesa ili rimskih zavjesa koje omogućuju privatnost dok propuštaju svjetlost unutra.

image
CALIMIA HOME/

UNESITE MALO ZELENILA

Jednostavan način uvođenja boje u neutralne sobe je kroz zelenilo. Slično ukrašavanju drvetom, biljke prostoru dodaju prirodnu teksturu uz prigušene zemljane boje. Ako niste spremni posvetiti se određenim bojama u svom dekoru, nekoliko detalja lišća dovoljno je da oživite svaku prostoriju.

image
THE HOUSE ON HILLSIDE LANE/

DODAJTE MODERNE ELEMENTE

U ovom prostoru, jednostavne bijele zidove zagrijavaju prirodni drveni ormarići. Posebno nam se sviđa kako se viseća rasvjetna tijela slažu s otokom radi dubine i kontrasta.

image
SARA MEDINA LIND/

IGRAJTE SE S TEKSTUROM

Teksture povećavaju razinu interesa u interijeru, stoga svakako pomiješajte nekoliko različitih tipova. Trik je u tome da ih zadržite unutar iste obitelji tonova: ako pomiješate previše tekstura, materijala i površina različitih boja, rezultat može biti maksimalistički. Ako imate bijelu bazu, odlučite se za slične bež, sive i žutosmeđe tonove (ili bilo koje boje koje biste vidjeli zajedno).

image
THE HOUSE ON HILLSIDE LANE/

KORISTITE UGODNE MATERIJALE

Nije tajna da je u Švedskoj hladno veći dio godine. Dizajn regije uvelike je inspiriran godišnjim dobima, uključujući obilje plišanih, ugodnih materijala za izdržavanje zime. Dodajte krzneni pokrivač, topli tepih i mnogo pokrivača kako bi vaš prostor bio udoban tijekom cijele godine.

image
LEAF AND LOLO/

DODAJTE TKANE ELEMENTE

Pleteni elementi odavno su povezani sa švedskim interijerima i savršeno su stilizirani u ovoj prozračnoj spavaćoj sobi. Velika tapiserija s resama visi iza kreveta, a pampas trava prenosi teksturu na pomoćni stolić. Budući da je tapiserija tkana u svijetloj nijansi, bez napora se stapa sa zidom iza sebe za stvaranje minimalističkog dojma.

image
THE HOUSE ON HILLSIDE LANE/

USKLADITE DEKOR S NAMJEŠTAJEM

Za skladan dizajn odaberite dekor u bojama koje odgovaraju vašem namještaju. Ovdje se pletena žardinjera i pomoćni stolić od svijetlog drva slažu s nogama na istaknutoj stolici. Također nam se sviđa način na koji zidna umjetnost nadopunjuje tepih, dok jastuk ističe zemljane nijanse viseće biljke.

image
HOUSE OF CHAIS/

DAJTE OSOBNI PEČAT

Čak i kada radite s minimalističkom estetikom, nemojte se bojati ostaviti osobni pečat. U ovoj prekrasno stiliziranoj spavaćoj sobi, elegantna bijela pozadina upotpunjena je svjetlosivim muralom i impresivnom pletenom visilicom. Ključ je u detaljima: zahvaljujući jednostavnoj shemi boja, soba djeluje svijetlo, otvoreno i bez nereda.

BRZI SAVJET: Slojevita rasvjeta ne samo da dodaje dubinu i dimenziju vašem prostoru, već služi i kao funkcionalna nadogradnja: kada ste spremni ugasiti glavnu rasvjetu iznad glave, simetrični privjesci uz krevet mogu pružiti blagu svjetlost prije spavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:38