Kad želite partnera/partnericu izvesti na finu večeru kako biste obilježili godišnjicu veze, sigurno ih nećete odvesti u lokalnu pečenjaru, na male ćevape i pola litre mlakog piva. Za takve, posebne prigode sigurno ćete se ‘isprsiti‘ i rezervirati stol u dobrom restoranu, koji bi trebao biti jamstvo da će hrana biti iznimna (a samim time i cjelovečernje iskustvo). I, ako ne znate koji restoran odabrati, možete otvoriti Michelinove stranice, na kojima se nalaze restorani kojima su dodijeljene njihove zvjezdice - pouzdan znak da je riječ o uglednom gastronomskom objektu.
Ako se nađete u Mexico Cityju, u ponudi restorana s Michelinovom zvijezdom pronaći ćete mjesto koje se zove El Califa de León. U opisu ćete pročitati da je njihov "gaonera taco izniman: tanko narezani goveđi file stručno se priprema po narudžbi, začinjen samo solju i malo limete".
"Istovremeno, drugi kuhar priprema izvrsne kukuruzne tortilje. Rezultirajuća kombinacija je elementarna i čista. Ostalih opcija je malo, ali su izvrsne, a uključuju bistec (biftek), chuletu (svinjski kotlet) i costillu (goveđa rebra). S mesom i tortiljama ovog kalibra, duo domaćih salsa gotovo da nije ni potreban", čitate recenziju na Michelinovoj stranici.
Ako pokušate telefonski rezervirati mjesta, nećete uspjeti. "nema veze", mislite u sebi, "doći ćemo nenajavljeni, valjda neće biti gužva."
I uistinu, s partnerom/partnericom dođete na navedenu adresu, a tamo zateknete dugačak red i - malu, skromnu pečenjaru, smještenu na jedva pedesetak kvadrata, u kojoj tacose poslužuju na plastičnim tanjurima!
Taquería El Califa de León zapravo je skromni taco štand smješten u Colonia San Rafael u Mexico Cityju, ali je postao ne samo kulinarski fenomen, već i neobičan istaknuti predstavnik meksičke ulične hrane. Otvorio ga je 1968. godine Juan Hernández González i nazvao ga po legendarnom meksičkom toreadoru Rodolfu Gaoni (El Califa de León, španj. za Kalif iz Leona). Taj je mali, neugledni lokal desetljećima privlačio radnike, studente, ali i visoke političare i ostale uglednike - nisu dolazili zbog izgleda lokala, već zbog jednostavnih tacosa, savršeno spravljenih.
Srce ponude i danas čine četiri jednostavna, ali savršeno pripremljena tacosa: gaonera (tanki filet odreska sa soli i limunom), bistec, costilla i chuleta, poslužena s ručno rađenim tortiljama i eventualno dvije klasične salse, zelenom ili pasillom. Cijene se kreću od 53 do 82 meksička peza po tacu (2,40 do 3,70 eura), dok pića koštaju oko 34 peza (1,50 eura).
Prošle je godine ovaj mali obiteljski lokal napravio pravu senzaciju osvojivši jednu Michelinovu zvjezdicu, čime je postao prvi ulični taco štand u Latinskoj Americi s takvim priznanjem. Reakcije su bile trenutne: redovi ispred štanda postali su nepodnošljivo dugi, na taco se čekalo satima. Vlasnik, Mario Hernández Alonso (sin osnivača), otkrio je da su se prihodi udvostručili, morao je zaposliti dodatno osoblje, te prilagoditi logistiku zbog gužvi i konflikata s ostalim prodavačima u susjedstvu. Uz sve ostalo, glavni roštilj-majstor Arturo Rivera Martínez, svojevrsni zaštitni znak lokala, nakon 32 godine rada na štandu napustio je lokal. Neki kažu da mu je naslov ‘chefa‘ malo udario u glavu i da ga je slava ‘ponijela‘...
Komentari u medijima bili su dvojaki: dok su neki dodjeljivanje Michelinove zvjezdicu ovom neuglednom lokalu prozvali "prekoračenjem standarda za uličnu hranu", drugi su tvrdili da je ovo priznanje svjetski uspjeh za meksičku gastronomiju. Taquería El Califa de León se i ove godine zadržala u Michelinovom vodiču, usprkos gužvama i masnim mrljama na zidovima lokala, što znači da kvaliteta, održavana desetljećima, i dalje ostaje neupitna.
Slučaj ove male lokalne pečenjare dokazuje da kvaliteta pripremljenih jela uistinu može biti dovoljna, bez ogromnih ulaganja u ekskluzivno dizajniran prostor, arhitekturu rasvjete ili skupocjenog posuđa i pribora. Taquería El Califa de León pokazuje da kulinarstvo ne zahtijeva nužno raskošnu estetiku, da ponekad i mali taco lokal posvećen jednostavnoj ideji može dosegnuti globalni sjaj i potvrdu kvalitete.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....