Profil

PERSONALIZIRANA ZELENA UMJETNOST Studio Botanike objedinjuje arhitekturu, dizajn i hortikulturu

Ako ste ljubitelj časopisa posvećenih uređenju doma, svakako ste primijetili da njihove stranice sve češće krase fotografije zelenih biljaka u svim oblicima i veličinama. I da, taj trend koji smo obožavali u 80-ima vratio se na velika vrata.

Prepoznala ga je i ekipa iz Studija Botanike; mali, ali svestrani tim stručnjaka koji objedinjuje arhitekturu, dizajn i hortikulturu, a sve kako bi u domove unijeli svima nam neophodan tračak prirode. Biljke i tegle pomno su odabrane ili stvorene od kvalitetnih prirodnih materijala u njihovoj radionici, a djevojke iz Botanike prema biljkama imaju gotovo pa osoban pristup. U potpunosti ih doživljaju kao živa bića, što ona uistinu i jesu. Ako ste ikada sumnjali, samo jedan kontakt s biljkom mimosa pudica razuvjerit će vas zauvijek.

Ova se biljka puzavica nalazi u ponudi, a fascinantna je po svojem jedinstvenom svojstvu reakcije na dodir. Dotaknete li je samo na tren, njezino lišće pred vašim očima reagira skupljanjem. I tada shvatite odakle dolazi strast prema biljkama koju ovaj mladi tim ljudi ima. Botaniku su voljele oduvijek.

RAZGOVOR S KLIJENTIMA

- Odmalena smo uživale u cvijeću, bilju i drveću i iako nas je obrazovanje odvelo u drugim smjerovima, bilo je očigledno da ćemo ga kad tad povezati sa svojim hobijem i ljubavlju. Također, nikad nismo zaboravile želju svojeg osnovnoškolskog nastavnika da svako dijete za vrijeme života zasadi jedno stablo - s osmijehom nam pojašnjavaju pokretačice brenda.

I tako su, mnogo godina poslije, u lipnju 2016., odlučile osnovati hortikulturalni studio čiji će cilj biti da biljka postane svojevrsni masterpiece nekog prostora, da joj svoje mjesto ustupi, primjerice, dizajnerski stolac ili slika. I doista, zašto ne? Kao što smo spomenuli, trend živog cvijeća je u porastu, a ljepota biljaka koje nastaju u Studiju Botanike dostojna je baš svakog prostora. Ukrašavaju i daju život stanovima, uredima, ali i svadbenim svečanostima i drugim proslavama.

- Suradnja s potencijalnim kupcima započinje razgovorom u kojem se doznaju detalji o interijeru u kojem će se biljka nalaziti, navikama kupca, uvjetima, željama, orijentaciji strana svijeta u interijeru, vlazi i svim ostalim karakteristikama prostora bitnim za odabir savršene biljke - objašnjavaju nam djevojke. Svojim osebujnim izgledom i jednostavnim održavanjem najviše pozornosti kupaca privlače kokedame.

Ta mala zelena umjetnička djela ne sade se u posudu, već je kugla sačinjena od zemlje prilagođene svakoj biljci i obložena mahovinom iz hrvatskih šuma dovoljna sama za sebe. Postavljena na betonskim pločicama efektnog izgleda, koje tim također izrađuje, u vaš ured ili dom unijet će dašak profinjenog Japana, odakle izvorno i potječe. Iako krhkog i nježnog izgleda, njezino je održavanje jednostavno, a kako ne biste pogriješili, uz svaku kokedamu dobit ćete uputstvo za održavanje. Uz kokedame, u ponudi je i 10-ak vrsta sukulenata, paprati, lončanica, kaktusa, ali i osebujan i na ovim prostorima rijedak Fikus Lyrata, trenutačno vrlo popularan u svijetu.

Tim koji iza njih stoji pobrinuo se da uputstva koja dobijete uz biljke budu lijepa poput njih samih. Ona su ispisana na ekološkim craft papirima, jednakim kao i vrećicama i kutijama u kojima se biljke poklanjaju. Personaliziranom porukom voljenoj osobi ili dragom suradniku možete iskazati osjećaje ili zahvalnost. Tegle koje također čine dio poklona trenutačno nabavljuju iz Njemačke i Nizozemske, no u planu im je i njih proizvoditi. Mlad tim pun je ideja pa tako spominju i edukativne radionice koje u budućnosti planiraju, a koje bi bile namijenjene svim generacijama.

RADIONICE

- Pripadnike zrele dobi raduje povratak trenda živog bilja u domove, mladima predstavlja novost pa u tome pronalaze zadovoljstvo i hobi. Najmlađe generacije također pokazuju velik interes za biljem, a radionice edukativnog karaktera pridonijele bi poticanju osjećaja odgovornosti, suosjećanja s prirodom, doticaja s estetikom, ali i sve bitnije ekološke osviještenosti - zaključuju mlade pokretačice brenda. Rad njihova tima pratite na web www.studiobotanike.hr i Facebook stranici Botanike

Foto: Betrislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:44