Top 5

Pet dragih predmeta dizajnera Vanje Rakočevića vlasnika zagrebačke galerije Paravan

 Darko Tomaš/CROPIX
Veliki sam kolekcionar vintage naočala, a Memphis monografija moja je dizajnerska biblija

Vanja Rakočević na vrhu Martićeve ulice u Zagrebu drži galeriju Paravan, mjesto lijepih stvari koje odišu ukusom, jednostavnošću i elegancijom. Kad ga pitate o njemu, prvo će reći da se aktivno bavi tenisom. Nakon osnovne škole i Sportske gimnazije upisuje Kineziološki fakultet u Zagrebu, smjer tenis.

I onda se dogodio preokret.

Iako tenis ostaje njegova najvažnija “sporedna” stvar na svijetu, 2003. godine upisuje Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga odlazi u Barcelonu na postdiplomski studij - Barcelona school of design and engineering. U Zagreb se vraća 2010. te radi kao asistent na Visokoj školi za tržišne komunikacije Agora, kad već intenzivno razmišlja o svojem autorskom projektu. Zanima ga kreiranje proizvoda koji su posebni, veseli, funkcionalni u svakodnevnom životu i dostupni svima. I tako se u prosincu 2012. dogodio Paravan, u kojem se npr. može naći namještaj s početka 20. stoljeća pa sve do 60-ih i 70-ih godina, razni uporabni predmeti i slike.

image
Privatni album

1 . Tart Arnel

Ne idem nigdje bez sunčanih naočala. Strastveni sam kolekcionar vintage naočala. U kolekciji imam dosta otkačenih i rijetkih modela. Ručno rađene američke Tart Arnel iz 60-ih godina jedne su mi od najdražih.

image
Privatni album

2. Teniski reket

Reket je obilježio moje odrastanje. Za tenis me vežu divne uspomene i prijateljstva. Igram ga aktivno od sedme godine. Danas mi je uz trčanje način života.

image
Privatni album

3. Josef Hoffmann, Barrel chair, model 720., 1901.

Apsolutni klasik jednog od najdražih arhitekata i dizajnera Josefa Hoffmanna (pionir moderne arhitekture, art decoa i bečke secesije). Barrel chair, nastala 1901. godine. Apsolutno ispred svog vremena. Iz štosa je stavljen Missonijev materijal iz 80-ih godina.

image
Privatni album

4. Memphis monografija, Barbara Radice, 1985.

Memphis grupa, također poznata i kao Memphis Milano, bila je talijanska grupa za dizajn i arhitekturu koju je osnovao Ettore Sottsass 1981. Knjigu sam dobio na dar tijekom studija od dragog prijatelja i uzora Nina Filipovića koji nas je napustio 2020. godine. Moja dizajnerska biblija koja me inspirira i kojoj se uvijek iznova vraćam.

image
Privatni album

5. Skije

Kada pomislim na zimu, skijanje mi je prva asocijacija. Skijam od treće godine, a prošle godine zbog situacije s koronom prvi put nisam bio niti jedan dan na skijanju. Jedva čekam prvi snijeg. Skije me već čekaju nabrušene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 05:58