UNESITE SVJETLO U SVOJ DOM!

Pet genijalnih trikova kako da vaša tamna soba izgleda svjetlije

Kao što većina ljubitelja dizajna interijera već dobro zna, dobra rasvjeta, ali jednako tako i nedostatak iste, može u potpunosti 'preobraziti' životni prostor

Ali što napraviti kada je u vašem dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kuhinji nedovoljno svijetla? Ako uz to raspolažete ograničenim budžetom, možda imate problem. Ipak, postoje učinkovita rješenja zahvaljujući kojima će vaš tamni prostor izgledati svjetlije, a ujedno i prostranije te veće.

Bilo da u pprostoriji nema dovoljno prirodnog svjetla ili ste jednostavno 'zaglavili' s masivnim zidovima, život u netipičnim mračnim odajama može biti uznemirujuć i nimalo ugodan. Kako bismo pomogli da se iz toga 'izvučete', donosimo vam praktične savjete, odnosno trikove koji će vam sigurno pomoći, a u vaš dom unijeti potrebnu dozu svjetlosti.

1. Ukrasite prostoriju bijelim elementima

Nemojte nas pogrešno shvatiti, volimo izgled tamnog namještaja. Međutim, ova dizajnerska odluka obično najbolje funkcionira kada predmetni prostor ima obilje prirodnog svjetla. Ako imate samo jedan prozor i tamne zidove, možda će vam biti bolje da kupite namještaj i pribor u svjetlijoj paleti boja. Bilo kakva upotreba bijelih dodataka sobi daje određenu dozu svjetlosti te prozračnosti, što je bonus ako raspolažete s malom kvadraturom.

2. Riješite se zavjesa

Iako često spominjemo da su zavjese savršena dekoracija u domu, u nekim biste ih se slučajevima ipak trebali riješiti. Naime, iako zavjese mogu dodati određenu 'snagu' prostoru, bez njih će vaš životni prostor izgledati svjetlije, a prirodno svjetlo lakše će doći u svaki kut doma.

3. Vratite svjetlost praktičnim žaruljama

Rasvjeta čini čuda, pa tako može znatno utjecati na to da vaša prostorija u domu izgleda svjetlije. Naime, minijaturne žarulje trenutno su veliki hit u svijetu i nalaze se svugdje, pa nije ni čudo da ih sve više ljudi bira kao glavnu ili dodatnu rasvjetu u svojim tamnijim dijelovima kuće ili stana.

4. Unesite dozu svjetlosti zanimljivim tapetama

Uistinu vjerujemo da zidovi, odnosno njihove boje u svakom domu mogu učiniti čuda, a između ostaloga i presudno utjecati na dozu svjetlosti! Ako kojim slučajem imate tamne zidove, a ne želite ih obojiti u neku svjetliju nijansu, to nimalo ne znači da se ne možete koristiti nekim drugim trikovima. Naime, u tom slučaju uvijek možete dodati tapete svijetlih nijansi, a samo jedan naglašeni zid može donijeti veliku razliku.

5. Biljke su uvijek savršen izbor

Zelenilo u domu svaki put čini veliku razliku i pridodaje čitavom doživljaju u domu. Između ostaloga, biljke će također pridonijeti tome da vaša tamna soba izgleda svjetlije, prostranije i prozračnije. Zaista, postoji li išta što biljke ne mogu učiniti kako bi uljepšale naš stan ili kuću? Kako biste svoj dom učinili toplim i privlačnim, kupite nekoliko zelenih 'prijatelja'. Zelenilo će tako u vašem domu postati sunčani kontrast vašim tamnim zidovima.

Foto: Apartment Therapy.com, iStock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:33