Top 5

Pet omiljenih predmeta iz zagrebačkog doma Martine Banović, vlasnice tvrtke Vrata dizajna

Martina Banović, vlasnica Vrata dizajna 
 Neja Markičević/CROPIX
“Jedno ljetno popodne nastao je umjetnički rad moje djece na kojem je riba. To mi je sada najdraža slika u domu”

Martina Banović, vlasnica Vrata dizajna (www.vratadizajn.hr), multibrand prodajnog mjesta izabranih talijanskih proizvođača protuprovalnih i sobnih vrata, staklenih pregradnih stijena posebnih rješenja, svakodnevno “živi” interijer.

- Kada pomislite na vrata, pomislite na dosadan funkcionalni element, nešto što u stanu moraš imati da bi zaokružio prostoriju ili se zaštitio prilikom ulaska u životni prostor. Nešto što samo otvaraš i zatvaraš i time ispunjavaš svu njihovu funkciju. No, to je daleko od stvarnosti - rekla nam je na predstavljanju. Koliko su široke mogućnosti, otkrila je kada je upoznala product managere talijanskih tvornica koji izrađuju prototipe i idejne koncepte proizvoda. Stijene, klizne ili pivot koje povezuju, a ne razdvajaju i time u potpunosti izbacuju zidove i puštaju svjetlost; ulazi integrirani sa zidnim fasadama posebnih dimenzija; sobna vrata koja se integriraju s namještajem ili postaju namještaj, more novih materijala na izbor, sve to joj je dalo zamah da izabere kreativniji posao naspram dugogodišnjeg rada u velikim financijskim tvrtkama.

- To mi je ujedno i najljepši dio posla kojim se bavim: kada su arhitekti ili vlasnici dovoljno zaigrani, hrabri i kada možemo predlagati individualizirana rješenja - ističe.

Mi smo je posjetili u njezinu zagrebačkom domu i zamolili je da odabere pet omiljenih predmeta tamo. Evo što je odabrala!

image
Neja Markičević/CROPIX

1. Sobna drvena, furnir vrata - bila je to ljubav na prvi pogled i sanjala sam ih na svojoj spavaćoj sobi. Navečer baš stvara osjećaj topline i doma. Opusti me sam pogled na njih.

image
Neja Markičević/CROPIX

2. Slika ribe - je li to trebala biti riba, to nitko ne zna. Jedno ljetno popodne, u igri ispred kuće, nastao je ovaj umjetnički rad moje djece. Slikali su prstima, s bojom više po njima nego na ovoj podlozi stolnjaku. Na kraju su na njoj prepoznali ribu i naglasili je crnim tušem. Moja najdraža slika u domu.

image
Neja Markičević/CROPIX

3. Kutija za nakit - obožavam naušnice. Srebrne, zlatne, bižuteriju, nebitno. Često ujutro, kad ne znam što bih obukla, prvo izaberem naušnice pa po njima odabirem što ću odjenuti. Imam nekoliko kutija za nakit i sve moraju biti staklene. Tako su mi uvijek na oku. Takva je i ova, meni poseban dar za rođendan.

image
Neja Markičević/CROPIX

4. Džezva za kavu - bez jutarnje kave, kao i mnogima, meni je dan nezamisliv. No, prva mora biti turska, bez iznimke. Kasnije tek espresso. Ona kuhana u ovoj džezvi, poklon moje svekrve, meni posebno miriše.

image
Neja Markičević/CROPIX

5. Stol - vječito sa sobom nosim nove uzorke materijala za vrata, kako iz novih kolekcija tako i one za nove projekte. Inspiriraju me da ih uklopim i iskoristim i u neke druge svrhe. Tako je nastao i naš blagovaonski stol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:09