ŠTO JE TRENUTNO IN?

Pet uzbudljivih trendova u dizajnu interijera

Što se u interijerima "nosi" ove godine? Neki trendovi potrajat će samo do kraja godine, dok će ostali ipak useliti u interijere na dulji vremenski period. Ovogodišnje trendove možemo zapravo opisati u nekoliko riječi: prozračni, funkcionalni, prirodni i posebni. Ako ste u potrazi za novim domom ili razmišljate u preuređenju sadašnjeg, svaki od ovih trendova izrazito je praktičan i savršeno se nadopunjuju jedni s drugima. U svakom slučaju, bez obzira na trendove, držite se svog stila. Međutim, popis ovih trendova odlično će se uklopiti u svaki stil uređenja.

1. Otvoreni tlocrti

Otvorene tlocrte zavoljeli smo u malim prostorijama, međutim oni su zauzeli i dizajn velikih prostora. Svaka životna oaza u prostoru na dovoljnoj je udaljenosti da ne treba biti odvojena od druge velikim zidovima. Dovoljno je tek nekoliko pregrada u prostoriji kako bi se spavaći dio odvojio od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Prostor otvorenog tlocrta daje dojam da je interijer veći nego što je, osjećaj privatnosti ostaje isti u kojoj god prostoriji se nalazite, a prozračnost je savršeno postignuta.

2. Pametni domovi

Pametni (eng. smart) domovi već odavno nisu rezervirani samo za filmove. Uklapanje pametne tehnologije u svoj dom ovdje je kako bi vam uštedjeo dragocijno vrijeme i olakšao svakodnevne poslove. Police u frižiderima koje vam javljaju status svježine vaših namirnica, kuhinjske površine sa zaštitnim staklom i ekranom na dodir preko kojih možete pregledavati recpete na internetu nisu više samo na filmovima i u reklamama.

3. Prirodni elementi i prirodno osvjetljenje

Ovaj trend u interijerima je već dulje vrijeme i neće tako brzo otići. Prirodno drvo, biljke i veliki prozori koji u prostor puštaju mnogo dnevnog svjetla su savršen odabir za svaki interijer. Opuštajuće, prozračno i umirujuće su tri riječi kojima možemo opisati atmosferu ovako prirodnog uređenja prostora.

4. Eco-friendly domovi

Ovaj trend zapravo povezuje prethodna dva - ekološki održivi materijali u domovima i štednju energije pomoću pametne tehnologije. Osim toga, sve se više okrećemo zdravijim načinima života, stoga bismo u svojim domovima voljeli imati zelene oaze u kojima možemo uzgajati i vlastite zdrave namirnice.

5. Starhitektura

Odnosno, na engleskom jeziku starhitecture. Starhitekti su arhitekti koji su u svojoj struci i puno šire prepoznati po svojim izrazito razvijenim vještinama i prepoznatljivom stilu uređenja. Starhitekti su zapravo celebritiyji arhitektonske scene, u punom pozitivnom smislu te riječi. Drugi ih prepoznaju po njihovom stilu, a svi žele imati baš njihov trag u svom domu. Stoga je ove godine, a i svih sljedećih, pravi trend imati uređenje doma s potpisom.

Izvor: buzzfeed

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:40