Peti međunarodni festival dizajna Dan D!

U bivšoj vojnoj bolnici sve je bilo u znaku postera, poezije i otkačene odjeće

Stara Vojna bolnica u Vlaškoj čak tri dana bila najkreativnija zgrada u Hrvatskoj koja je ugostila brojne nove projekte, ideje, koncepte, predmete, autore i kreativce. Nakon zaista velikog broja predavanja, radionica i izložbi proglašeni su najbolji. Centralni događaj festivala svakako je bila D- izložba na kojoj se predstavilo 27 pomno odabranih mladih autora izabranih na natječaju. Pobjednici izložbe su studenti arhitekture Sven Sorić i Hrvoje Spudić s radom “This town needs posters!”, ali nije riječ o arhitektonskom projektu već o promišljenom i dobro artikuliranom dizajnu postera.

Izložbena prezentacija projekta sastoji se od izlaganja svih komponenti potrebnih za nastanak plakata: prezentirani su klišeji, alati, boje, sirovi materijal, a sami otisci su se lijepili na zid. – Smatrajući se nedizajnerima, grafičko oblikovanje svodimo na same osnove, a naglasak stavljamo na proces fizičke izrade plakata.

Materijali, vrsta boje i tip papira postaju glavni alati u procesu nedizajna. Svaka nepreciznost, nesavršenost i zanatska nevještina prihvaćene su kao dodatne vrijednosti -objašnjavaju pobjednici. Žiri u sastavu Ivana Borovnjak, Marko Golub, Igor Kuduz te gosti predavači festivala Dejan Kršić, Sodja Lotker i Stefano Mirti drugo mjesto dodijelili su projektu “the_zine” autorskog tima Bokte.

Projekt “the_zine” nezavisna je platforma za objavljivanje radova u području kreativnog stvaralaštva, u formi web stranice i tiskane publikacije. U duhu DIY pristupa, sadržaj stvaraju sami korisnici prijavljujući pojedinačne spreadove, pa svaki broj nastaje gotovo stihijski, akumulacijom prijavljenih radova, a tako je bilo i tijekom samog Dana D, jer su svi koji su željeli mogli “donirati spread” i na kraju festivala preuzeti svoj ispisani primjerak.

BOKTE je autorski tim koji se sastoji od četiri člana, Ante Bučevića, Tee Pavić, Martina Peranovića i Alme Šavar, kolega na diplomskom Studiju dizajna u Zagrebu. Treću nagradu osvojio je projekt “Poezija Ekspress” autorice Matee Bronić, koji želi u javni prostor i potrošački kontekst vratiti poeziju, a materijalizirana je putem vending stroja u kojem se uobičajeno nalazi sitni asortiman dječjih igračka ili prehrambenih proizvoda. Razlika je samo u tome što se, kada se ubaci novčić, umjesto predmeta dobiva papirić na kojemu je ispisana poezija.

Posebno priznanje žirija osvojio je Paolo Čerić, student pete godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Njegov rad Drawing Machine je rezultat istraživanja mogućnosti analize i reprezentacije slike (korištenjem programskog koda) metodama koje su konceptualno lako shvatljive čovjeku, no teško izvedive. Rad koji na inovativan i zanimljiv način spaja tehnološke algoritme i proizvodnju slika. Za dizajn odjeće posebnu nagradu odnijeli su Me And Machine, brend iza kojeg stoje Vanja Veselić i Berislav Kovačević. Njihova kolekcija “IIIII” bazira se na uzimanju jednog osnovnog elementa (linija, ploha/sloj) te njegova serijskog ponavljanja kao principa kompozicije, a oblici su također reducirani na nakupine i nizove te se postiže cjelina koja se neprestano mijenja u pokretu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:53