VJEČNO PITANJE

Ploča za kuhanje, plinski ili električni štednjak: Što je najbolje za vašu kuhinju?

 BRIZMAKER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Korištenje plina je više tradicionalno i staro, ali s pojavom ploča za kuhanje postala je popularna i električna i indukcijska oprema

U mnogim kulturama kuhinja je postala ne samo radni prostor, već i mjesto susreta, društveno okruženje gdje se obitelj i prijatelji okupljaju za razgovor i obroke, piše Giovana Martino za Archdaily. Nastojeći odgovoriti na ovu transformaciju od integriranijih arhitektonskih planova i uređaja koji također imaju estetsku privlačnost, kao i praktičnost, izbor kuhinjske opreme, kao što je štednjak, više nije ograničen na tehničke uvjete. Provjerite kako spojiti praktični, tehnički i estetski aspekt pri odabiru štednjaka.

image
BLOODSTONE/GETTY IMAGES

Peć, koja je u početku bila samo vatra u kanti, proizvodila je puno dima i bila uklonjena iz društvenog života starih kuća, trenutno predstavlja niz mogućnosti koje mogu odgovoriti na različite kućne potrebe. Danas na tržištu imamo dvije različite vrste opreme za kuhanje hrane, štednjake i ploče za kuhanje, koje mogu raditi na tri različita načina: plinski, električni ili indukcijski.

Što se tiče plinske opreme, one mogu raditi zajedno sa strujom, pa imaju naprimjer automatsko uključivanje, ali plin je gorivo za stvaranje plamena, a posude se zagrijavaju direktno na vatri. S druge strane, električna i indukcijska oprema koriste električnu energiju isključivo za zagrijavanje svojih površina, a tave se zagrijavaju zagrijanim površinama. Električna oprema radi pomoću neke vrste grijaćeg elementa, sličnog električnim tuševima, kako bi zagrijala površinu, dok indukcijska oprema radi pomoću elektromagnetskih valova koji se proizvode električnom strujom generiranom u bakrenoj zavojnici.

image
MARIOGUTI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kada razmišljamo o štednjacima, korištenje plina je više tradicionalno i staro, ali s pojavom ploča za kuhanje postala je popularna i električna i indukcijska oprema. Plinski uređaji su oni koji omogućavaju najširi izbor uređaja, od klasičnih podnih štednjaka, preko ugradbenih štednjaka, a mogu raditi i kao ploče za kuhanje. Električna oprema, s druge strane, više je ograničena na ploče za kuhanje. Iako na tržištu postoje opcije za isključivo električne podne peći, one su malobrojne i nepopularne.

Dakle, osim različitih vrsta grijanja, postoji i niz vrsta opreme. Prvo, tu su podne peći, koje su najtradicionalnije u domovima. Izvedenica ovog tipa štednjaka je ugradbeni štednjak, koji kao i podni štednjak također ima različite veličine plamenika i u svojoj strukturi integrira pećnicu, ali je napravljen za ugradnju uz kuhinjski pult.

image
SISOJE/GETTY IMAGES

Ploče za kuhanje su, s druge strane, oprema koja ima samo ploču za kuhanje, bez integracija u pećnicu i također bez strukture za pričvršćivanje, uvijek ovisno o plohama i otocima na kojima se ugrađuju. Ploče za kuhanje također mogu biti na plin, imaju tehnologiju sličnu onoj podnih štednjaka, s metalnim plamenicima. Druga opcija je električna ploča za kuhanje koja ima staklenu površinu na kojoj se grije hrana, bez reljefa i vanjskih struktura. Konačno, tu su i indukcijske ploče za kuhanje, koje također imaju staklenu površinu, ali imaju različite indukcijske ploče. Svi također dolaze u različitim veličinama, s više plamenika ili ploča za kuhanje.

Ako su s jedne strane podni i ugradbeni štednjaci najisplativiji, jer imaju pećnicu integriranu u strukturu, s druge strane ploče za kuhanje, unatoč potrebi kupnje dva različita komada opreme, imaju prednost integriranja u kuhinju na radne površine, koje mogu biti izrađene od različitih materijala, poput drva ili kamena. Odabir opreme koju ćete koristiti u kuhinji ovisi o nekim važnim čimbenicima koje je potrebno proučiti prije kupnje:

image
EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES

Obitelj treba, s obzirom na rutinu, broj ljudi i osobne navike, razumjeti potražnju i koja oprema je najprikladnija;

Dostupna je površina za ovu opremu i minimalna površina potrebna za ugradnju, prema dobavljaču

Infrastruktura potrebna i dostupna za instalaciju ove opreme, s obzirom na to je li plin dostupan i gdje se nalazi, kao i postoji li utičnica i podržava li električna mreža takvu opremu;

Upute za instalaciju opreme, nastojeći ih slijediti kako bi se osigurao najbolji rad;

Uvjeti održavanja opreme, od potrošnje električne energije, do lakoće čišćenja ili specifičnosti tava;

Integriranje ove opreme u postojeću kuhinju ili projekt koji je u tijeku.

Sva ova oprema ima prednosti i nedostatke i ti čimbenici pomažu razumjeti koja je najbolja opcija. Uvijek je važno imati arhitekte i dizajnere interijera koji mogu voditi ovaj izbor tijekom projekta, kako bi se osiguralo ne samo najbolje funkcioniranje opreme, već i integracija okoliša u cjelini, uz hidrauličke i električne sustave, izbjegavanje nepredviđenih i iznenađenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:34