BITKA S NEREDOM

Pobijedite bitku s neredom jednom zauvijek: Ovo su najčešći uzroci nereda u vašem domu

 iStock
Kao i za svaki problem u životu koji imamo, ako znamo njegov uzrok, jednostavnije ćemo naći rješenje i spriječiti ga sljedeći put

Istu teoriju možemo primijeniti i na nered u svojim stanovima. Ako je vaš dom trenutno u neredu ali imate osjećaj kao da ga stalo pospremate ili kao da ste ga tek neki dan pospremili, moguće je da niste svjesni uzorka zbog kojeg je to tako.

U nastavku vam donosimo 5 najčešćih uzroka nereda i načina kako ih zauvijek ukloniti.

image
Living4media

1. GOMILATE PAPIR

Katalozi, časopisi, kuponi, računi… Svi na površinama u stanu imamo onaj jedan mali dio na kojem je trenutno nakupljena zavidna hrpa papira, i to većina koja nam uopće ne treba.

Rješenje: Uzmite jednu kartonsku kutiju u koju stane papir A4 veličine. Smjestite je ispod stola, u ostavu ili na bilo koje mjesto koje nije odmah vidljivo ali bi vam moglo biti nadohvat ruke. Sav papir koji vam ne treba odmah stavljajte tamo, a kada se kutija napuni, reciklirajte. Na taj čete način, osim uklanjanja nereda, učiniti i dobru stvar.

image
iStock

2. NE STAVLJATE STVARI NA SVOJE MJESTO

Uvijek po kući tražite škare, selotejp, cipele, maskaru… Možda vam predmet koji tražite treba samo na brzinu, a vi prvo potrošite 10 minuta upravo na traženje.

Rješenje: Pokušajte si u glavi složiti sljedeću priču – svaki predmet u vašem domu ima svoj mali dom. Ako ga uzmete iz njihovog doma i ne vratite, to je kao da su izgubili svoj dom. Personaliziranjem predmeta stvaranjem priče se više vežete za njih i samim time ih nećete zaboraviti staviti na svoje mjesto.

image
iStock

3. SKUPLJATE HRPU ROBE NA FOTELJI U SOBI

Ako je i pospremite, sljedeći dan će svejedno naći na toj nesretnoj fotelji.

Rješenje: Pokušajte napraviti mali ugovor sami sa sobom – svaki put kada želite izvaditi nešto novo iz ormara, morate ormaru vratiti nešto nošeno. Što se tiče prljave robe, pored fotelje postavite malu košaru u koju ćete je ubacivati. Košara će vam služiti kao podsjetnik ali i kao novi dekorativni predmet u sobi.

image
Living4media

4. STAN JE U NEREDU, A ČINI VAM SE KAO DA STE GA OČISTILI PRIJE NEKOLIKO DANA

Istina je da najčešće mislimo ono što želimo misliti, pa tako i ovo. Naša memorija nas ponekad prevari kako bi nam bilo lakše. Možda vam se čini kao ste prošli vikend počistili svoj, a zapravo su prošla već dva tjedna.

Rješenje: Svaki put kada čistite kuću na kalendar si stavite malu oznaku. Ako vam nered nije dovoljna motivacija za čišćenje, ova oznaka bi mogla pomoći.

image
Living4media

5. NIJE STVAR U VAMA, STVAR JE U DJECI…

Ipak jednostavno dajete sve od sebe, ali ne možete utjecati na cimerove navike, a s djecom ionako svakodnevno vodite bitke.

Rješenje: S cimerom je vjerojatno jedino rješenje – sjesti, otvoreno razgovarati i napraviti raspored čišćenja. Što se djece tiče, ako su mlađi, potrebna im je dobra motivacija. Male nagrade u obliku omiljene čokolade ili crtića nakon što pokupe igračke će im s vremenom pokazati da im se itekako isplati pospremiti nered. Ako su stariji, pokušajte im uvesti u naviku da svi zajedno pospremate stan subotom ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:16