ZA SVAKU POHVALU

Podvodni parking za bicikle u Amasterdamu ima 7000 mjesta i automobilima je zabranjen pristup

 Grad Amsterdam
Nakon 4 godine izgradnje, dvije nove stanice ‘Stationsplein‘ i ‘IJboulevard‘ konačno su spremne

Stanovnici Amsterdama poznati su po svojoj ljubavi prema biciklizmu i gotovo svugdje idu tim prijevoznim sredstvom. Prednosti su brojne, od promicanja zdravlja do zaštite okoliša. Međutim, postoji jedan nedostatak: parkiranje. Nizozemska prijestolnica poznata je po tome što je preplavljena parkiranim biciklima, a čini se da potražnja za parkiralištima samo raste.

image
Grad Amsterdam

Kao odgovor na ovaj problem, grad Amsterdam je dovršio dva nova divovska spremišta za bicikle izgrađene pod vodom, prenosi Desigboom. Smješteni u blizini Glavnog kolodvora, ova nova parkirališna područja primaju ukupno 11.000 bicikala, oslobađajući pritom mnogo prostora na razini ulice.

image
Grad Amsterdam
image
Grad Amsterdam

Nakon 4 godine izgradnje, dvije nove stanice ‘Stationsplein‘ i ‘IJboulevard‘ konačno su spremne. Stationsplein izgrađen je ispod Open Havenfronta, vodenog tijela između Prins Hendrikkade i takozvanog Stationseilanda, a otvoren je za javnost 28. siječnja 2023. Trenutačno najveće parkiralište za bicikle u Amsterdamu, može pohraniti do 7000 bicikli. Podzemna garaža povezana je s dvoranom metroa i glavnim kolodvorom u Amsterdamu, tako da će putnici uskoro moći doći do i od javnog prijevoza bez zaobilaženja. Sa stražnje strane Glavnog kolodvora nalazi se spremište za bicikle IJboulevard, koje ima mjesta za 4000 bicikala i koje bi trebalo biti otvoreno u veljači 2023.

image
Grad Amsterdam
image
Grad Amsterdam
image
Grad Amsterdam

Ova nova spremišta za podvodne bicikle već pružaju puno više otvorenog prostora za pješake oko glavnog gradskog željezničkog kolodvora. Već u prvim danima nakon otvaranja prve garaže, stalci za bicikle postupno su nestali s ulice, a prostor sada izgleda uredno i sigurno.

"Otvaranje novih parkirališnih objekata označava početak nove ere, u kojoj će Glavni kolodvor u Amsterdamu biti pomalo kao što je bio oko 1900. godine. Pristupačan i ugodan, bez automobila i bicikala parkiranih posvuda", dijele predstavnici Amsterdama na gradskom službena stranica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:02