PODZEMNA REVOLUCIJA

Ovaj hladnjak ne koristi ni kilavata struje, a u njega stane dovoljno namirnica za pripremu čak 350 obroka

 WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA
Groundfridge je rješenje kakvo smo koristili i prije pojave hladnjaka, ali zapakirano u modernu ambalažu.
Groundfridge je rješenje kakvo smo koristili i prije pojave hladnjaka, ali zapakirano u modernu ambalažu.

Računi za režije iz godine u godinu sve su viši, stoga dobro dođe sve što nam pomaže da ih držimo koliko-toliko pod kontrolom. Štedljive žarulje, stupanj-dva niža temperatura zimi u kući ili stanu, tuširanje umjesto kupanja u punoj kadi - sve su te strategije dobre i pomažu nam smanjiti račune. Iako se čini da ušteđeni iznos na mjesečnoj bazi i nije prevelik, sve se to, malo po malo nakupi u ne baš zanemariv iznos na godišnjoj razini.

image

Kapacitet hladnjaka jednak je kapacitetu dvadesetak konvencionalnih hladnjaka

WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA

Koliko su vas puta opomenuli da ne ostavljate vrata hladnjaka predugo otvorena jer to ‘nabija račun‘ za struju? Iako su majstori dokazali da ta taktika i ne donosi baš rezultate, taktika ‘cent do centa‘ ipak može donijeti uštedu. Ali neki su stvari ‘pogurnuli‘ korak dalje i predložili život - bez hladnjaka! Jer tako je ušteda još veća...

(VIDEO) Vrtlar amater otkriva kako bez kopanja, zalijevanja i gnojenja, njegov vrt proizvede čak 2 tone krumpira svake godine!

Nizozemska je poznata po inovacijama i pametnim dizajnerskim rješenjima, a iz te nam zemlje dolazi originalno rješenje. Bolje rečeno, rješenje kakvo smo koristili i prije pojave hladnjaka, ali zapakirano u modernu ambalažu. Riječ je o Groundfridgeu, podzemnom hladnjaku koji efikasno hladi bez ikakvog izvora struje, a ima kapacitet jednak onom dvadesetak klasičnih kućnih frižidera.

image

Ovaj se hladnjak ukopava pod zemlju, koja održava stalnu temperaturu unutar kapsule

WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA

Na prvi pogled, Groundfridge više podsjeća na mali podrum nego na kućanski uređaj: to je čvrsta kapsula otporna na vlagu, koja se ukopava u zemlju i do nje se silazi stubištem s rukohvatima. Unutrašnjost je osmišljena tako da nalikuje na mali podrum, s policama postavljenim tako da omogućuju pregledno i jednostavno slaganje namirnica.

Ideja iza ovog projekta vrlo je jednostavna: iskoristiti prirodna svojstva tla kako bi se postiglo stabilno i hladno okruženje, idealno za skladištenje hrane. Temperatura unutar Groundfridgea tijekom cijele godine ostaje gotovo nepromijenjena, između 10 i 12 stupnjeva. Ta temperatura savršeno odgovara ne samo povrću i voću, nego i siru, vinu te zimnici.

image

Na police stane cijela zimnica

WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA
image
WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA

Ključ stabilnosti leži u metar debelom sloju zemlje kojim je uređaj prekriven, a dodatno hlađenje pružaju podzemne vode. Zahvaljujući tome, Groundfridge postiže ono što bi inače zahtijevalo ogromnu količinu energije, prirodnu regulaciju temperature.

Kapacitet je ono što posebno impresionira. S ukupnim volumenom od 7,85 kubičnih metara i kapacitetom od 3000 litara, ovaj podzemni hladnjak može primiti do 500 kg hrane, što odgovara godišnjem urodu povrtnjaka od 250 četvornih metara. U praksi, to je dovoljno hrane za oko 350 obroka.

Inovaciju potpisuje nizozemski dizajner Floris Schoonderbeek, u suradnji s pejzažnim arhitektima i tvrtkom Weltevree. Inspiraciju je pronašao u povijesnim obrascima korištenja vrtova: tijekom gospodarskih kriza ljudi su vrtove pretvarali u povrtnjake kako bi prehranili obitelj, dok su u mirnodopskom razdoblju ti isti prostori služili za ukrasno bilje i cvijeće. Weltevree naglašava da je uzgoj voća i povrća u vlastitom vrtu postao više od praktične potrebe, ali problem nastaje u trenutku kad je uroda više nego što ga običan hladnjak može primiti. Upravo tu Groundfridge pokazuje svoju pravu snagu.

image

Police i unutrašnjost ovog hladnjaka vrlo je lako održavati

WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA
image
WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA

Osim za kućanstva, uređaj se pokazao korisnim i u mnogo širem spektru. Najviše koristi, međutim, imaju oni koji ga koriste za skladištenje povrća poput krumpira, luka, bundeva ili kupusa, kao i sireva i vina. Stabilna temperatura od 10 do 12 stupnjeva pogoduje sporom sazrijevanju vina, što rezultira njegovom višom kvalitetom. Upravo zbog toga mnogi ga opisuju kao hibrid između hladnjaka i vinskog podruma.

image
WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA
image
WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA

Groundfridge dolazi u nekoliko verzija. Osnovni model dolazi s tri različite boje vrata, dok naprednija, takozvana high-tech verzija uključuje solarnu ploču, LED rasvjetu s baterijom i ventilacijski sustav ugrađen u vrata. Bez obzira na model, proizvođač preporučuje da se nakon postavljanja iznad njega posadi drvo, trava ili povrće. Time se ne dobiva samo vizualna integracija u okoliš, nego i dodatno hlađenje jer voda iz biljaka prirodno prodire u tlo.

image

Temperatura unutrašnjosti idealna je va skladištenje vina i sireva

WELTEVREE/FERRARI/PROFIMEDIA

Iako se zasad može kupiti samo u Nizozemskoj i Belgiji, tvrtka Weltevree planira širenje na nova tržišta. Cijena osnovnog modela iznosi 9985 eura, dok napredniji model košta 12,950 eura, u što nisu uključeni troškovi dostave i ugradnje. S obzirom na cijenu, riječ je o investiciji koja nije baš svima prihvatljiva, ali potencijal uštede energije i doprinosa održivom načinu života čini je iznimno privlačnom za one koji žele ulagati u budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 19:25