NEKADA NAJVEĆA NA SVIJETU

Pogledajte fascinantni video koji objašnjava kako se gradila kupola katedrale u Firenci

 /SHUTTERSTOCK
Izgradnja crkve, službenog naziva Santa Maria del Fiore, započela je 1296

Arhitekt Manuel Bravo voli dijeliti svoju strast prema povijesti i arhitekturi stvarajući informativne videozapise o najpoznatijim svjetskim spomenicima. Od egipatskih piramida do Sagrade Familie, Bravo izdvaja sve što trebate znati o arhitekturi i odgovara na mnoga goruća pitanja javnosti. U jednom posebnom videu fokusira se na jedno od najpoznatijih mjesta u Italiji—Firentinsku katedralu. Konkretno, on dijeli fascinantnu priču o tome kako je jedan arhitekt napravio nevjerojatan korak u svijetu arhitekture i uspješno izgradio ono što je u to vrijeme bila najveća kupola na svijetu.

Izgradnja crkve, službenog naziva Santa Maria del Fiore, započela je 1296. Ali misterij o tome kako izgraditi kupolu nije riješen sve dok grad nije održao javni natječaj 1418. s ciljem da se posao završi. Tada se kipar i arhitekt Filippo Brunelleschi odlučio okušati u zastrašujućem projektu. Njegov je projekt pobijedio na natjecanju, dijelom zahvaljujući maketi koju mu je pomogao stvoriti njegov prijatelj i kolega kipar Donatello.

Brunelleschi će posljednji dio svog života provesti gotovo u potpunosti usredotočen na izgradnju kupole. Pametno tražeći inspiraciju u arhitekturi starog Rima i, posebno, Panteonu, uspio je ostvariti svoju viziju i dati gradu katedralu dostojnu njegove reputacije.

Tijekom 13 minuta, Bravo pripovijeda fascinantan video koji razlaže cijelu povijest slavne kupole. Od početnog natječaja do tehnika gradnje i završne obrade, on koristi svoju ljubav prema temi da nas educira o tome kako je kultni spomenik zaživio. Videozapis moraju pogledati svi koji se zanimaju za arhitekturu i povijest ili svi koji vole Firencu i žele dublje razumjeti njezinu kulturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:51