Poletove fotografije u originalu

Pogledajte fotografije kultnog časopisa Polet!

Poletove fotografije u originalu naziv je zanimljive izložbe fotografija koju možete pogledati u Radničkoj Galeriji (RAGA), koja se nalazi u Radničkoj cesti 22. Izložba je otvorena 23. rujna i možete ju pogledati sve do 21. listopada. Iz uvodnog teksta kustosa izložbe Feđe Gavrilovića izdvajamo:

"Jedan od najprisutnijih mitova u hrvatskoj kulturi od početka dvijetisućitih (ponajviše zaslugom dokumentarca Sretno dijete, Igora Mirkovića, iz 2003.) je onaj o neopisivo plodnim i kreativnim osamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća. U tom mitosu, posebno mjesto (uz glazbu novog vala, kafiće Zvečka i Kavkaz, grupaciju stripaša Novi Kvadrat) zauzima časopis Polet, koji je izdavao Savez Socijalističke Omladine Hrvatske. Časopis je počeo izlaziti 1976, a ugašen je 1990."



"Polet je u mnogočemu ostavio traga u hrvatskome novinarstvu: govor članaka bio je neposredan (ponekada i ulični), reportaže su nerijetko bile na razini vrlo kvalitetnog istraživačkog novinarstva, polemike su bile poticane, popularna kultura dobila je svoj medijski glas, a strip i fotografija u njemu iznjedrili su brojna značajna imena. Svjesni svoje pozicije i popularnosti na zagrebačkoj kulturnoj sceni, suradnici su Poleta od samih početaka davali obol stvaranju mita oko tog časopisa, tematizirajući često sebe i svoj rad na vlastitim stranicama."





"Novine su živi isječak vremena. Uz otisak misli i ideologema nekog društva, one nam ostavljaju i vizualna svjedočanstva, upravo kroz fotografije. Snimke na ovoj izložbi imaju još jednu dodatnu dozu života – one su predstavljene „u originalu“. ... To su fotografije s naznačenom stranicom, autorstvom i ciceražom na pozadini, a njihovo očuvanje do danas zahvaljujemo prvom Poletovom uredniku (obnašao je tu dužnost između 1976. i 1977.) i njegovu čestom suradniku: novinaru i književniku Peri Kvesiću. Fotografije u ovoj zbirci nose potpise Poletovih stalnih suradnika: Danila Dučka, Dražena Kalenića, Siniše Knafleca, Jasmina Krpana, Ivana Posavca, Šime Strikomana, Milisava Mije Vesovića, Fedora Vučemilovića, Andrije Zelmanovića, i, nešto kasnije priključenog, Borisa Štajduhara; te fotografa objavljenih svega jednom ili nekoliko puta, ili pak čije snimke nisu ni dospjele do prijeloma (Aleksandra Novkovića, Darka Bavoljaka, Enesa Midžića, Snježane Zorić, Dragana Dragina i drugih), a tu je i niz fotografija neutvrđenog autorstva. Danas su Poletove fotografije poznate po crnom rubu s kojime su objavljivane, što je značilo da su u tisak išle cijele, kako su snimljene, a rub ih je i posebno vizualno isticao."



Svratite u Radničku Galeriju od ponedjeljka do subote od 10 do 18 sati, a u nedjelju od 10 do 14 sati. Novosti o izložbama i događanjima možete pronaći na njihovom Facebook profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 03:31