ZELENI HITOVI

Pogledajte koje će sobne biljke biti najpopularnije za uređenje vaših domova u 2021. godini

 FOLLOWTHEFLOW/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Navodno je 2020. donijela i nešto dobro, a to je povećan broj biljaka u domovima

Navodno je 2020. donijela i nešto dobro, a to je povećan broj biljaka u domovima. Razlog tomu je vjerojatno zatvornenost u četiri zida pa su ljudi pohrlili ispuniti svoje prostore, i koliko toliko unijeti prirodu u svoj dom tako da se osjećaju što ugodnije. Iako trend sobnih biljaka traje već jedno vrijeme, čini se da sada doživljava svoj vrhunac. Možda ste primjetili kako se u vašem gradu otvorilo nekoliko novih cvjećarni te kako biljke možete pronaći u trgovačkim lancima te salonima namještaja. Prodaja biljaka na internetskim stranicama također je narasla, a potražnja za tropskim biljkama stvorila je duge redove željnih kupaca. Biljke su očito odlučile zavladati našim domovima i svoj marš nastavljaju i ovoj 2021. godini. Kako prenosi Apartment Therapy stvorila se i takozvana lista najpopularnijih biljaka koje će biti instagramske zvijezde u ovoj godni. Donosimo vam o kojim biljkama se radi, ali zapamtite, teško je da će te ove biljke pronaći u obližnjem dućanu. Ako želite udomiti bar jednu od ovih krasotica morat ćete napraviti ekstezivnu potragu i biti spremni odvojiti lijepu svotu novca, ali što je to za ljubitelje biljaka.

image
VRONJA_PHOTON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Plamenčev cvijet ili Anthurium crystallinum

Prema povijesnim izvorima (skicama i opisima iz 1800. godine) pretpostavlja se je da je ova biljka porijeklom iz Kolumbije. Iako je prvi put pronađena u tropskim šumama od Paname do Perua. U prirodi raste na zemlji, ali i kao epifit (na drugim biljkama).​ Anthuriumi se obično uzgajaju radi svojih lijepih cvijetova, međutim nerijetko se uzgaja i vrsta Anthurium Crystallinum radi svojih dekorativnih listova.

image
ARTPRITSADEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Aglaonema

Sobna biljka koja je iz porodice Aracee, a stigla nam je iz Filipina, Bornea i Indonezije. Ime je dobila najvjerojatnije po svome predivnom lišću. Jer joj je ime izvedeno iz grčkog jezika, a u prijevodu bi značilo „svjetleća nit“

image
NATALIA ALMEIDA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Zlatnio puzavac ili Epipremnum pinnatum ‘aureum’

Ovo je biljka s velikim žutim i zelenim listovima. Idealna je kao viseći ukras. Raste vrlo brzo čak i uz minimalnu brigu. No, ukoliko se više budete brinuli o njoj mogu se pojaviti čak i veliki, šareni listovi

image
KIRSTENCOXPHOTOGRAPHER/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kalateja, mreža ili Calathea musaica

Calathea musaica iz porodica Marantaceae nam je podarila veliki broj interesantnih vrsta, a jedna od njih je i Calatehea musaica. Kao vrsta opisana je još u 16. stoljeću od strane talijanskog botaničara, fizičara i teoretičara Bartolomea Marante, po kome je i cijela vrsta dobila ime. Maranta je vrstu opisao u zbirci o medicinskim osobinama sobnih biljaka, tako je i postala poznata po svojoj nutritivnoj vrednosti i jestivom korijenu. Ova vrsta potiče iz tropskih i suptropskih predijela Južne Amerike, točnije iz prašuma Brazila. U svom prirodnom okruženju rastu poput grmova koji dosežu visinu i do nekoliko metara.

image
CRYSTAL BOLIN PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Poznata jednostavno kao Albo ili Monstera borsigiana albo

Ova biljka potječe iz tropskih šuma Srednje Amerike. Uspijevajući samo u toplim, vlažnim okruženjima, biljke monstera uzgajaju se prvenstveno kao sobni ukras izvan svog prirodnog staništa.

image
HARDT_E/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Orhideja Oncidium

Oncidium Orchid je biljka iz porodice orhideja (Orchidaceae). Rod Oncidium uključuje mnoge vrste koje prirodno rastu u Južnoj Americi. Orhideja svoje ime duguje cvjetovima čiji oblik podsjeća na krila leptira. Oncidium cvjeta u različitim dobima, a njezini cvjetovi mogu imati različite boje. U prodaji su najčešći žuti i ružičasti cvjetovi.

image
SEE D JAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Filodendron, filadendron ili Philodendron erubescens

Ova vrsta je puzajući filodendron koji je popularan zbog zanimljivih listova prošaranih raznim bojama. Listovi su uži i glatkog ruba, a često se uzgajaju kao hibridi i miješaju s drugim bojama. Poznata je po svojoj crvenoj stabljici, a može narasti od 3 do 6 m. Cvjeta češće, a cvjetovi su mirisni i narastu do 15 cm.

image
NSE Tropicals

Monstera dubia

Još jedna bilja iz reda Monstera ili čudovišna biljka

Monstéra je velika tropska biljka i pripada obitelji Aroid. U prirodnim uvjetima raste u Brazilu i ekvatorijalnom pojasu Amerike i voli uvjete vlažnih tropa. Pogrešno se smatra da je Monstera palma. Zapravo, ova zimzelena loza ima velike rezbarene listove duljine do 40-45 cm.

image
BENOITBRUCHEZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Sinogonij ili Syngonium podophyllum albo-variegatum

Lijepa brzorastuća liana s brojnim spektakularnim lišćem. Singonium pripada aroidnoj obitelji; rod obuhvaća 33 vrste distribuirane u Srednjoj i Južnoj Americi. Syngonium se uzgaja kao ukrasna lisna biljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 17:35