top 5

Pogledajte kojih je pet dragih predmeta iz svog doma izdvojila modna dizajnerica Đurđica Vorkapić

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Uspomene stvaram u srcu i nosim u duši. Ne gomilam stvari u domu, ali nekoliko njih izuzetno mi je važno

Đurđicu Vorkapić ne treba puno predstavljati. Ova uspješna modna dizajnerica, nagrađivana inovatorica i produkt dizajnerica, koja je pokrenula brend Hippy Garden, ne uklapa se u stereotipe. Ističe se svojom kreativnom energijom, ali je istodobno jednostavna, pristupačna i produhovljena.

Ona promatra svijet oko sebe na drugačiji način, što je vidljivo i u njezinu domu. Predivan stan u potkrovlju lišen je pregrada, glomaznih elemenata, pa čak i detalja. Otkad se u njega uselila sa svojim partnerom Sašom, nije mijenjala gotovo ništa.

- Ne volim puno stvari oko sebe zato što je moj unutarnji svijet toliko živ, tako da prostor u kojem boravim treba biti nenametljiv, umirujući. Zašto arhitekti i dizajneri uvijek nose crno? Postoji odgovor na to. Zato što moraju imati fokus. Meni je u glavi šareno da poludiš, sve dodatno mi odvlači pozornost - smije se. Iako, kaže, nije jedna od onih koji sakupljaju predmete kao uspomene jer se one, ističe, stvaraju u srcu i nose u duši, nekolicina predmeta u domu posebno joj je draga.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. NAMJEŠTAJ OD DRVA

Emotivno sam vezana uz ove komade, koje nam je moj otac ručno izradio za useljenje u stan. Komplet se sastoji od niskog stola i nekoliko stolića, koji su izrađeni od drva iz njegova rodnog kraja, iz Rakovice, i upotpunjuju prostor na terasi. Svaki vidljiv god, njegov potez kistom i zabijeni čavao izuzetno su mi važni jer otac više nije s nama.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. KNJIGA “PROROK I UMIJEĆE MIRA”

Kahlil Gibran jedan je od mojih omiljenih pisaca, a njegov “Prorok i umijeće mira” najdraža knjiga. To je knjiga koju uvijek uzmem sa sobom, koja pobuđuje razmišljanje, gdje svaka riječ ima dublji smisao... Dođe mi kao mala moderna Biblija.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. SLIKE ANĐELA

Svaka od tih anđelica simbolizira jednu priču. Dobila sam im poklon od jedne drage prijateljice.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

4. FOTOGRAFIJA PSA BARIKE

Kujica Barika deset je godina živjela s nama, promijenila nas je kao ljude i obilježila naš život. Bila je čudnovati pas, duhovni. Kad smo ju izgubili, izgubili smo dio sebe. Fotografiju je snimio naš prijatelj Igor Savatović, a na njoj je vidljiv taj njezin karakter.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

5. AKVARIJ S DISKUSIMA

Cijeli sam život povezana s vodom, od djetinjstva. U Karlovcu smo imali akvarij, a Saša je i u Zadru imao akvarij. Kad smo se uselili u zajednički stan, imali smo akvarij, a nedavno smo kupili novi, zapremnine 400 litara, s diskusima, plahim ribama koje su fascinantne po bojama koje im je Bog dao. Često večeri provodimo sjedeći na podu, na jastucima i uz čašu vina, gledajući u akvarij. Osim što opušta, ima tu meditativnu liniju, otvara čakre...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 19:51