U HRVATSKOJ

Pogledajte kuću od 460 kvadrata, kao iz filma, koja se prodaje za 60 000 eura

 REMAX CENTAR NEKRETNINA/
Nužna je kvalitetna adaptacija objekta. Uz kuću je i zemlja površine 2400 m2, pomoćna zgrada te garaža

Divna autohtona starina u Gerovu u Gorskom kotaru, veličine 460 kvadrata, prodaje se na tržištu nekretnina za 60.000 eura. To su cijene u Hrvatskoj koje se danas rijetko još mogu čuti osim ako se ne radi o krajevima koji su teže dostupni ili manje naseljeni. Nužna je i kvalitetna obnova objekta. S obzirom na to da se ne radi o zaštićenom objektu, ostaje za nadati se da će kući netko vratiti stari sjaj u stilu kakav izvorno ima.

image
remax centar nekretnina

Kako stoji u oglasu agencije Remax Centar nekretnina, ta zgrada ima podrumski kameni prostor u suterenu. U prizemlju se nalazi stan koji se sastoji od kuhinje s blagovaonom, ostave, jedne manje spavaće sobe i dvije velike spavaće sobe, starinskog toaleta, prostranog hodnika iz kojeg se stubištem može spustiti u podrum, te također popeti na kat gdje se nalazi još jedna spavaća soba, kuhinja i dvije manje ostave.

image
remax centar nekretnina

Na okućnici je smještena garaža i pomoćna zgrada. Uz kuću se prodaje i zemlja površine 2400 m2. Zanimljivo je i da su svi potrebni sadržaji kao npr. dom zdravlja, trgovina, škola i vrtić na svega par metara udaljenosti. Prilaz kući je s asfaltirane prometnice, a priključci struje i vode su aktivni.

Gerovo je naselje u Gorskom kotaru, na 584 m apsolutne visine. Prvi se put spominje 1028. godine kao Gerona. Prema jednoj legendi, mjesto je dobilo ime po jednoj Geri koja je jedina, sa svojim sinom, preživjela taj napad Osmanlija. Nakon osmanskih napada Zrinski su sagradili drvenu utvrdu, ali nije poznato gdje, niti kako je izgledala. "Župa Gerovo utemeljena je 1404. godine s titularima svetim Hermagorom i Fortunatom, akvilejskim svecima, te je u to doba potpadala pod akvilejsku patrijaršiju. Pod Frankopane dolazi početkom 16. stoljeća, a pod Zrinske 1577.", piše na virtualnom povijesnom vodiču 100 frankopanskih gradova.

image
remax centar nekretnina

Inače, u agenciji Remax Centar nekretnina kažu da dok je nekima pandemija zatvorila vrata Goranima ih je otvorila, te je potražnja za nekretninama zadnjih godina dobra.

- Investitori intenzivno traže i kupuju zemljišta s visokim potencijalom, dok neki klijenti traže vikendice ili zemljišta za odmor. Broj upita je u zadnje tri godine iznimno porastao, a traži se doslovno sve kućice, tradicionalne drvene, imanja, građevinska, poljoprivredna zemljišta - kaže Eni Kesić iz Remaxovog ureda u Delnicama.

image
RCN

Najveća je, dodaje, potražnja za zemljištima čija cijena je od 35 eura po m2 pa do 150 po m2 kod atraktivnih lokacija.

- Što se tiče kvadrature, kupuju se većinom zemljišta od 1000 m2 pa na više. Traže se nekretnine na osami, uz izvore vode, potoke ili rijeke. Nekada su najpopularnije bile Fužine, danas se sve više traže lokacije oko Vrbovskog, Ravne Gore, Mrkoplja. Jednako tako i na području Delnica postoji interes za kupnju nekretnina - zaključuje njihova agentica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:37