NE PROPUSTITE

Pogledajte umjetničke skulpture nastale u sinergiji čovjeka i najsuvremenije tehnologije 3D printa

 Josip Bandić/Cropix
Izložba vizualne umjetnice Božice Dee Matasić u Zagrebu traje do 19. lipnja 2024. godine

U zagrebačkoj galeriji Zen Contemporary Art u tijeku je izložba "Shapes of Tomorrow", jedna od prvih koja u Hrvatskoj donosi umjetničke skulpture napravljene u sinergiji čovjeka i najsuvremenije tehnologije 3D printa. Riječ je o skulpturama vizualne umjetnice Božice Dee Matasić, koja se ovim projektom nadovezuje na stalno eksperimentiranje novim materijalima i tehnologijama u kreiranju svojih radova.

image
Josip Bandić/Cropix

- Skulpture, prije svega, predstavljaju dijalog s novim tehnologijama koje postaju nezaobilazni dio naše svakodnevice. Nemir, diskontinuitet i novi počeci usko su vezani uz moj identitet. Tijekom života selila sam se više od dvadeset puta. U svom umjetničkom radu mijenjala sam smjerove stvarajući ambijentalne, konceptualne, angažirane i multimedijalne radove. U tom smislu, disruptivne tehnologije i njihov potencijal vidim kao nešto blisko i prepoznatljivo. Definiciju disrupcije kao ‘narušavanja, oštećenja, ometanja‘, koristila sam kao osnovnu nit koja se u raznim varijacijama provlači kroz sve izložene skulpture i fotografije. Pojedinačni radovi na ovoj izložbi mogu asocirati na razne organičke forme koje naizgled djeluju razigrano i veselo, ali također otvaraju pitanje; hoće li nove tehnologije biti zamka koja nam oduzima kreativnost, ili ćemo ipak zajedno živjeti ‘happily ever after‘? - pita se vizualna umjetnica.

image
Josip Bandić/Cropix

Tehnologiju 3D printanja prije ove izložbe primjenjivala je na izradu manjih prototipova i kalupa, ali su se tek uvođenjem inovativnog programa N-topology otvorile mogućnosti za realizaciju radova o kojima već dugo mašta.

- Za izložbu Shapes of Tomorrow nekolicinu svojih apstraktnih, biomorfnih skulptura, nakon 3D skeniranja, propustila sam kroz probrane algoritme navedenog programa koji između ostalog simulira organski rast. Kroz ovo dekonstruiranje i rekonstruiranje te novu materijalizaciju nastali su novi, analogno-digitalni hibridi. Pojedinačne skenirane skulpture varirala sam u gradaciji od različito teksturiranih zatvorenih volumena do otvorenih mrežastih opni, sve do linearnih prostornih crteža i šupljikavih jezgri koje se dematerijaliziraju poput pjene. Ovakvi postupci tehnički do sada nisu bili izvedivi i to mi je bio najveći izazov - ističe.

image
Josip Bandić/Cropix

Izloženi radovi rezultat su sinergije i suradnje s inženjerima informatičkih tehnologija iz tvrtki IZIT i Topomatika, osnivačima 3D grupe, klastera 3D tehnologija, kojem je osnovna misija promocija korištenja tehnologija u svakodnevnom radu.

image
Josip Bandić/Cropix

- Kako bi se omogućilo bolje povezivanje umjetnika i ljudi od tehnike, Amir Šećerkadić, ujedno i osnivač IZIT-a, još je 2017. pokrenuo ZiXY, platformu namijenjenu upravo povezivanju kreativaca i tehničara, zamišljenu da se uspostavi što bolja komunikacija među ovim znatno različitim disciplinama. Za ovu izložbu korišten je program koji je nov i na globalnoj razini, a ovo je jedan od prvih eksperimenata njegova korištenja za kreativne procese. S obzirom na to, važnu ulogu u procesu nastanka radova imao je Tonči Validžić, aplikacijski inženjer koji je bio moj neočekivani i izvanredni asistent tijekom oblikovanja varijacija izloženih skulptura - kaže Božica Dea Matasić.

Izložba ostaje otvorena do 19. lipnja 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 14:18