OSTANITE FOKUSIRANI

Pomodoro tehnika: Upustite se u borbu s dnevnim dužnostima bez imalo stresa

 /SHUTTERSTOCK
Naučite kako ostati fokusiran dok radite od kuće, brinete se o djeci ili bilo čemu drugom što vam dođe na put

Zadržati koncentraciju tijekom cijelog dana može biti jedna od najvećih prepreka u ispunjavanju obaveza. Pogotovo sada kada mnogi ljudi žongliraju s radom od kuće dok se brinu o djeci i kućanskim poslovima, toliko toga odvlači pažnja da se čini nemogućim usredotočiti se na zadaću koja je u tijeku. Tu dolazi Pomodoro tehnika. Ova jednostavna metoda upravljanja vremenom pomaže vam da svoj dan podijelite na male korake sa stankama pomoću kojih možete ostati usredotočeni, izbjegavajući premorenost i rastresenost.

image
LIFEHACKS


Pomodoro tehniku razvio je krajem 1980-ih sveučilišni student Francesco Cirillo koji je želio naučiti kako ostati fokusiran dok studira. Pomodoro je talijanska riječ za rajčicu, referenca na kuhinjski mjerač u obliku rajčice, koji je Francesco isprva koristio da prati svoje vrijeme. Napisao je knjigu o onome što je naučio, a tehnika se danas koristi širom svijeta kao način da se ograniči ometanje dok se obavljaju stvari na poslu ili u kući.

Prvi korak je odabir određenog zadatka, koji može biti bilo što od raspoređivanja pristigle pošte, slaganje ormara ili završavanje nekog radnog zadatka. Postavite mjerač vremena na 25 minuta i posvetite se neprekidnom radu na tom zadatku. To znači da nema provjere društvenih mreža, odgovaranja na poruke ili bilo kakvih drugih smetnji. Ako u tom razdoblju razmišljate o nekoj drugoj obvezi, zapišite je i planirajte se pozabaviti tim problemom kasnije. Kad istekne 25 minuta, zabilježite tu etapu kvačicom na papiru i napravite 5-minutnu pauzu da odmorite mozak. Istegnite se, krenite u brzu šetnju ili ispraznite perilicu posuđa, a zatim započnite s još 25 minuta. Nakon što završite četiri runde, dopustite si dužu pauzu od 20 do 30 minuta.

image
UNSPLASH


Pratite koliko je Pomodoro etapa potrebno za obavljanje različitih zadataka. S vremenom ćete moći točnije predvidjeti koliko će vam vremena trebati za određenu aktivnost i bolje isplanirati svoje vrijeme. Također vam može pomoći da se učinkovitije nosite s prekidima. Umjesto da odmah ostavite sve kako biste se riješili nekog neočekivanog zadatka, dovršite ono što radite i riješite to nakon što istekne 25 minuta.

image
/SHUTTERSTOCK


Da biste usvojili Pomodoro tehniku, trebaju vam samo mjerač vremena, olovka i papir na kojem ćete bilježiti etape i najmanje 30 minuta vremena za rad na zadatku. Za tajmer možete jednostavno koristiti mobitel. Postoji i mnoštvo aplikacija i web stranica koje će vam pomoći da savladate metodu, poput pomofocus (koji možete besplatno koristiti u svom web pregledniku) ili neke druge aplikacije. Ključ uspjeha je ograničavanje ostalih smetnji, zato razmislite o isključivanju obavijesti telefona ili e-pošte i zatvaranju vrata svoje sobe radi privatnosti dok radite.

image
/SHUTTERSTOCK


Fokusirajući se na jedan zadatak samo 25 minuta, možete provesti svoje vrijeme učinkovitije, a da ne budete svladani hrpom obaveza. Bez obzira bavite li se projektom organiziranja sobe ili samo pokušavate ostati fokusirani dok radite od kuće, Pomodoro tehnika mogla bi biti tajna produktivnijeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:44