svaka čast

Popularna aplikacija Airbnb otvara domove za 20.000 afganistanskih izbjeglica

 Airbnb
Kako se situacija u Afganistanu pogoršava, Airbnb je najavio da će organizirati besplatan smještaj diljem svijeta

U svom tweetu u ponedjeljak kasno navečer, izvršni direktor Airbnb-a i suosnivač Brian Chesky nazvao je raseljavanje i preseljenje Afganistanaca "jednom od najvećih humanitarnih kriza našeg vremena". Direktor je otišao još dalje, rekavši kako njegova tvrtka ima obvezu "iskazati se". Kao rezultat, izbjeglice će sada biti smještene u nekretninama na Airbnb-u, a sredstva će potjecati iz donacija Cheskyja i Airbnba, kao i iz doprinosa u Fond za izbjeglice Airbnb, program od 25 milijuna dolara pokrenut je u lipnju za podršku raseljenim osobama i tražiteljima azila.

image
Airbnb


Nije jasno koliko će Airbnb potrošiti na program ili koliko će pokriti boravke, ali tvrtka je rekla da će "razviti inicijativu i njezinu podršku prema potrebi", prema CNBC -u. Chesky je ohrabrio korisnike Twittera koji su zainteresirani za smještaj izbjegličke obitelji da mu se obrate, rekavši: "Povezat ću vas s pravim ljudima ovdje da se to dogodi." Dodao je kako se nada da će i drugi poslovni čelnici biti nadahnuti da istupe – prenosi AD.



"Budući da će se deseci tisuća afganistanskih izbjeglica preseliti diljem svijeta, gdje će boraviti bit će prvo poglavlje u njihovom novom životu", rekao je Chesky kasnije u priopćenju. "Za ovih 20.000 izbjeglica, nadam se da će im zajednica Airbnb pružiti ne samo sigurno mjesto za odmor i početak iznova, već i toplu dobrodošlicu."

Do danas je Airbnb.org, fond za izbjeglice, organizirao boravak za više od 75.000 ljudi raseljenih zbog prirodnih katastrofa - uključujući uragan Sandy, potrese u Meksiku i požare u Kaliforniji - kao i za radnike za prvu liniju borbe protiv COVID-19 i u drugi hitnim situacijama. Tijekom vikenda Airbnb.org je već radio s partnerima na terenu kako bi 165 izbjeglica smjestio u sigurne stanove nedugo nakon što su stigli u SAD.



David Miliband, izvršni direktor Međunarodnog odbora za spašavanje, pohvalio je tvrtku što je "ponudila svoju podršku i infrastrukturu kako bi dočekala ovaj trenutak, pružajući sigurna i ugodna mjesta za pojedince i obitelji kada stignu u Sjedinjene Države i počnu obnavljati svoje živote". Humanitarna gesta dolazi kad se Airbnb polako oporavlja od razornog financijskog pada: na početku pandemije tvrtka je otpustila četvrtinu svog osoblja i uzela milijarde zajmova.

Čak i nakon što su svoje ponude više usredotočile na izolirana područja i socijalno distanciranje, zabilježeno je da su imali pad prometa od 40 posto između svibnja 2020. i ožujka 2021., prema izvješću Lending Tree.

Čini se da je sada 13-godišnja tvrtka ponovno u porastu: oglasi se povećavaju i, nakon što je Airbnb izašao u javnost u prosincu 2020., brzo je procijenjen na 100 milijardi dolara - više od vrijednosti Hiltona, Marriotta i Intercontinentala kombinirano, izvijestio je NPR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:08