NOVO COOL MJESTO

Posjetili smo showroom Mineral Expo shopa u Zagrebu

U raznovrsnoj ponudi ovog neobičnog prostora ima zaista svega, od meteorita, komada safira, zuba megalodona, izumrle vrste morskog psa ili kljova mamuta

U Tratinskoj ulici 38 u Zagrebu, čiji početni dio ima sve više specijaliziranih trgovina, prošlih je dana otvoren Mineral Expo shop, na uglu s Badalićevom ulicom. Ovo je malo carstvo raznog kamenja, minerala, dragog i poludragog kamenja i kristala od kojih gotovo svaki ima svoju zanimljivu priča i komplicirano ime.
Recimo, ovdje se može vidjeti neke predmete koje bi rado imali i neki muzeji kao što je zub megalodona, izumrle vrste morskog psa. Mogu se kupiti i vrijedni primjerci safira kao i komadići meteorita. Ima i mnogo divnih komada koji mogu biti ukras u nekom prostoru. Minerali Expo shop jednostavno je uređen, kao mjesto izložbe eksponata.

FOSILI

Za vlasnika Nevena Miculinića sve je stara priča. On već 20 godina sa svojom ekipom organizira razne sajmove s kristalima i mineralima, do sada 50 sajmova u Hrvatskoj, a u svibnju 19. sajam Mineral Expo u Zagrebu. Pitamo ga kada se zaljubio u kamenje i kako je sve krenulo.

- Jednom mi je ‘buraz’ rekao da je to vidio vani i da ćemo time dobro zaraditi. Uspostavilo se da bi bilo bolje da smo uvozili cipele, ali bilo je kasno - smije se Neven Miculinić.

I nastavlja o mineralima: - Svidjelo nam se sve jer je kamenje interesantno, svaka vrsta ima neke svoje posebnosti. Prednost je i što se zbog posla putuje jer mnogo kamenja dobavljamo iz raznih dalekih zemalja. Neka smo kamenja nabavili na sajmu od drugih prodavača - kaže Neven Miculinić koji je rođeni Trešnjevčanin.
Pokazuje nam policu s fosilima. Pored zuba megalodona, morskog psa koji stoji 1400 kuna jer je raritet došao iz Amerike, stoji fosil tribolita, životinjice stare od 520 do 250 milijuna godina koji košta samo 150 kuna. Tribolit, koji je nabavljen u Maroku, povoljne je cijene jer ih tamo ima mnogo.

Ovdje je i nekoliko amonita koji su izumrli iz mora i koji izgledaju atraktivno, u nijansama su smeđe boje kao velika puževa kućica te se na nekima od njih vidi proces opalizacije. Zanimljivost je i komad kljove mamuta iz sjevernog ledenog mora koji stoji 2200 kuna. No nisu sve cijene ovdje visoke, ima raznog atraktivnog kamenja koje se može kupiti za umjerenu sumu. Na zidu je izloženo nešto nakita kao što je nakit od hrvatskog jadranskog koralja, koji je, kaže Miculinić, najtraženiji koralj na svijetu.

- U Aziji na sajmovima ako kažeš da si iz Hrvatske odmah te pitaju imaš li koralja ili možeš li ga donijeti. Visoko je cijenjen jer ima lijepu prirodnu crvenu boju - objašnjava Neven te nam pokazuje i dizajn nakit sa smaragdima i opalima.

Na jednoj je stalaži u nekoliko nivoa izložen kamen Šungit, prirodni mineral koji je u osnovi ugljik specifične strukture. Taj se crni kamen ovdje nudi u raznim dimenzijama. Saznajemo i da je nađen u Rusiji te se za njega smatra da blokira štetna zračenja. Njegovu prašina neki piju u vodi za detoksikaciju.

- Nekim se mineralima pripisuju razna ljekovita svojstva, ali to bolje znaju alternativci što mi nismo i zato ne bih želio puno pričati o mogućim utjecajima naših kristala i minerala. Držimo komade popularnog kamenja kao što su ametist, ahat, aventurin, citrin, jaspis, hematit, lapis lazuli, sodalit i drugi. Naši kupci vole kamenje za ukras, neki se njime kite, drugi se liječe, mnogi ga skupljaju... - nabraja N. Miculinić.

FEJKOVI

Ovdje se mogu vidjeti vrlo lijepi veći komadi crnog kvarca Moriona, plavog celestina, crnog presijavajućeg labradorita, zanimljive septorije smeđe - crne boje te tirkiza i akvamarina. Najveći je kamen u trgovini geoda od ametista teška 80 kilograma i visoka metar koja je za ukras trgovine. Na galeriji se čuvaju meteoriti, od kojih je najrjeđi poluprovidni palazit. Tu je i drago kamenje, rubini, safiri, smaragdi, opali u raznim veličinama.
Pitam o lažnom dragom kamenju.

- Fejkova ima koliko god hoćeš na tržištu u svijetu - odgovara kratko.
Pozornost mi privlači jedan kameni cvijet. To je pustinjska ruža, koja se iskristalizira iz pijeska i izgleda kao skulptura. Gledamo i veliki primjerak zeleno-plavog kamena dugačkog pola metra, malahita s azuritom.
Posjet ovoj trgovini je zapravo bio edukativan.

Više informacija potražite na: www.mineralexpo.hr.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 06:36