novi-stari stil

Potpuno drvene kuhinje prirodnog izgleda ponovo se vraćaju na velika vrata

 Unsplash
Odgovarajući na čežnju za prirodnim materijalima, kuhinje su počele liberalno koristiti drvo u svim vrstama

Ako je vjerovati nekima od najpoznatijih američkih dizajnera, masivne potpuno drvene kuhinje u svom prirodnom izgledu ponovno se vraćaju u trend. Još 2019. godine dizajnerica Emily Bode i Aaron Aujl, dizajnirali su stan u samom srcu New Yorka gdje se ulazna vrata otvaraju u kuhinju koja je gotovo cijela odjevena toplom Douglas jelom u finoj boji kave i koja je poslije toga postala totalni hit za sve ljubitelje dizajna. Osim ovog uređenja kuhinje koja je izazvala velik interes javnosti, ovaj dvojac posjeduje svoju dizajnersku tvrtku pod nazivom Green River Project koja se prije ovoga svega proslavila liberalnom uporabom drva u svim oblicima namještaja, većinom iz okolice New Yorka, gdje je firma i smještena.

No, tek nakon dizajniranja spomenute kuhinje i izlaska u javnost s istom događa se svojevrsna lavina gdje ponovno u samo središte pozornosti dospijeva prirodna obrada drva te ovaj skulpturalni namještaj postaje novi trend. Ovaj trend preuzimaju i drugi dizajneri poput Ide Yoshimota, Dana Johna Andersona i Vincea Skellyja te kuhinja obložena drvom službeno postaje novi hit.

Mnogi su se zapitali označava li ovo napokon kraj vladavine kristalno bijelih kuhinja? Vjerojatno ne. No, kako Aujl ističe: "U kriznim trenucima ljudi se vraćaju prirodnim materijalima." I doista, nakon godine u kojoj je većina nas odvojila više vremena nego ikad u svojoj kuhinji, pozornost se okrenula prema materijalima koji izgledaju rustikalno, grubo obrađeno i utješno.

- Trudimo se koristiti onoliko drva koliko nam klijenti dopuštaju - priznaje Aujl. Tvrtka je nedavno opremila i kuhinju u njujorškom Rockawayu, Queens, koja je napravljena od mahagonija. "Što je drvo grublje, to ga je teže očistiti, ali ima mnogo topliji osjećaj i mekše je na dodir", objašnjava Bloomstein, koji je prirodni materijal upario s nehrđajućim čelikom kako bi čišćenje bilo lakše. Izgled, priznaje, zahtijeva prilično avanturističkog klijenta.

Ostalih primjera ima na pretek, a koriste se skoro pa sve vrste drveta, od svijetlog hrasta, jelovine pa do mahagonija i glavno je pravilo što više drva to bolje. Stilovi također variraju, postoje kuhinje u gruboj obradi drveta ili uglađenije verzije, ovisno što klijenti žele i koji budžet imaju na raspolaganju.

- Uvijek smo preferirali drvene ormare i koristili smo ih u većini naših projekata- kaže Roman Alonso iz Commune. U posljednje vrijeme jako često izrađuju čvrsto opremljene kuhinje od oraha, čempresa i bijelog hrasta. Alonso voli birati raznolikost na temelju vibracije projekta i prirode prostora. Kao opće pravilo, kaže - Ormarići od oraha izgledaju elegantnije, a oni od bijelog hrasta ležernije. Grube daske pridonose rustikalnom uređenju; a glatki, brušeni završni sloj, rezerviran je za profinjenije prostore. - Drvo zasigurno zahtjeva puno veće ulaganje, osobito ako je kvalitetno izrađeno, ali zato je vječno - kaže Alonso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 14:18