Povuci-potegni stol iz kuhinjskog otoka

Blagovaonski stol koji se brzo prilagođava svakoj situaciji

Arhitektonski studio za produkt-dizajn Brigada osmislio je rješenje za obitelj koja često ugošćuje prijatelje pa im je bio potreban komad koji se brzo prilagođava svakoj situaciji.

Kada je arhitektonski studio za produkt-dizajn Brigada osmišljavao moderan stan s galerijom u širem centru Zagreba, površine 75 kvadrata, posebnu pozornost posvetili su srcu stana tj. kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku koji su jedna prostorija. – Blagovaonski stol ujedno je i barijera između kuhinje i dnevnog boravka.

Stol izlazi iz povišenog otoka koji služi kao dodatak za pripremu hrane i spremište te, po potrebi, postaje šank – objašnjava Damjan Geber iz Brigade i dodaje kako je tijekom adaptacije stana izvedena varijanta koju su investitori odabrali između nekoliko ponuđenih opcija. U daljnjoj razradi se, kaže Geber, minimalno mijenjala iz praktičnih razloga, zbog većeg hladnjaka koji je kupljen, dodavanja niše za začine i slično.

– Zadatak je bio stvoriti čist i jednostavan prostor s dominantnom bijelom bojom. Cijeli prostor je prozračan, bez mnogo detalja, a isti koncept se proteže i na kuhinju u kojoj je gotovo sve sakriveno iza furniranih fronti. Na podu je bambusov parket, a zidovi su obojani perivom bijelom bojom – nabraja. Najveća posebnost ove blagovaonice definitivno je kvadratni stol koji se izvlači iz povišenog dijela koji služi kao radna ploha (otok). – Investitori često ugošćuju prijatelje te im je bio potreban veći stol koji može jednostavno ‘nestati’. Stol je dizajnerski, u potpunosti naš koncept, a stolarski je izveden po narudžbi. Stolce je birao investitor po vlastitim preferencijama, ali i dalje u bijeloj boji – kaže Damjan Geber. Kada je o rasvjeti riječ, korišteni su dizajnerski komadi s regulacijom intenziteta svjetla kako bi se postigala željena razina intime.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:12