Stol koji se prilagođava situaciji

Povuci-potegni stol iz kuhinjskog otoka

Arhitektonski studio za produkt-dizajn Brigada osmislio je rješenje za obitelj koja često ugošćuje prijatelje pa im je bio potreban komad koji se brzo prilagođava svakoj situaciji.

Kada su dizajneri iz zagrebačke agencije Brigada osmišljali moderan stan s galerijom u širem centru Zagreba, površine 75 kvadrata, posebnu pozornost posvetili su srcu stana tj. kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku koji su jedna prostorija. – Blagovaonski stol ujedno je i barijera između kuhinje i dnevnog boravka.

Stol izlazi iz povišenog otoka koji služi kao dodatak za pripremu hrane i spremište te, po potrebi, postaje šank – objašnjava Damjan Geber iz Brigade i dodaje kako je tijekom adaptacije stana izvedena varijanta koju su investitori odabrali između nekoliko ponuđenih opcija. U daljnjoj razradi se, kaže Geber, minimalno mijenjala iz praktičnih razloga, zbog većeg hladnjaka koji je kupljen, dodavanja niše za začine i slično.

– Zadatak je bio stvoriti čist i jednostavan prostor s dominantnom bijelom bojom. Cijeli prostor je prozračan, bez mnogo detalja, a isti koncept se proteže i na kuhinju u kojoj je gotovo sve sakriveno iza furniranih fronti. Na podu je bambusov parket, a zidovi su obojani perivom bijelom bojom – nabraja.

Najveća posebnost ove blagovaonice definitivno je kvadratni stol koji se izvlači iz povišenog dijela koji služi kao radna ploha (otok). – Investitori često ugošćuju prijatelje te im je bio potreban veći stol koji može jednostavno ‘nestati’. Stol je dizajnerski, u potpunosti naš koncept, a stolarski je izveden po narudžbi. Stolce je birao investitor po vlastitim preferencijama, ali i dalje u bijeloj boji – kaže Damjan Geber. Kada je o rasvjeti riječ, korišteni su dizajnerski komadi s regulacijom intenziteta svjetla kako bi se postigala željena razina intime.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 18:09