SVA LICA PROMJENE

Poznata blogerica nam je pokazala kako se njezin dom u Čakovcu mijenjao kroz godine

 Privatna arhiva
Ingrid Jančec pokazuje kako je manjim i većim intervencijama tijekom godina mijenjala izgled svojeg stana

Uređenje doma za mnoge je stresan, zahtjevan i neprivlačan proces u koji se ne upuštaju sami. No, ne i za blogericu Ingrid Jančec, koja u tome beskrajno uživa, mijenjajući izgled svojeg doma gotovo svaki mjesec. U to smo se i sami uvjerili kad smo prije dvije godine posjetili njezin stan površine 130 kvadrata u obiteljskoj kući u blizini Čakovca. Tada nam je otkrila kako je većinu toga izradila u suradnji sa suprugom, koji je kao stolar po struci godinama putovao svijetom dizajnirajući i izrađujući namještaj za jahte.

HRABAR ODABIR

Maksimalizam s crvenim kaučem

Za crveni kauč kaže da joj je i dalje najljepši komad namještaja, ali tu boju zasad ne vidi ponovno u svojem boravku. - Na zidu iza crvenog kauča u početku je bila siva zidna obloga, a kasnije bijela. Ono što je tada bilo vrlo jasno je to da je maksimalizam prevladavao. Od zida, dekoracija, tekstura, boja... Sve je bilo nespojivo, a opet u nekoj harmoniji. Suprug je sam izradio stolić ispred kauča, zidnu policu, vjetrenjaču, zidne lampe te dječji zeleni stolić s klupicom pored TV komode. U ono vrijeme sin je bio bebica pa su ratan foteljica ili ljuljačka služili za naša višesatna maženja - prisjeća se

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Sve što Ingrid skicira suprug provede u djelo. Tako u gotovo 20 godina, koliko četveročlana obitelj živi u tom stanu, nikad nisu kupili blagovaonski stol. Svaki je izradio suprug. Također, ne ustručavaju se modificirati, prenamijeniti ili prilagoditi komade kupljene u salonima namještaja. Primjerice, stara komoda koju su nekad koristili za TV sad je kupaonski element s umivaonikom.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Volim dati svoj pečat u svakoj prostoriji: prebojiti namještaj, napraviti dekoraciju... kaže Ingrid Jančec

Ipak, dnevni boravak je prostorija čiji izgled najčešće mijenjaju. Tijekom godina su znali kupiti novu sofu i razmjestiti namještaj te samim time postići potpuno novi dojam u boravku, ali najčešće je riječ o malim intervencijama poput, primjerice, nove navlake za kauč, novog tepiha i nekog manjeg komada namještaja. I to je, kaže Ingrid, dovoljno za mali makeover.

NOVA SOFA

Smeđa je unijela smireniju paletu boja

Smeđa garnitura je nakon crvene donijela smireniju paletu boja u dnevni boravak. - Ova je promjena bila financijski najpovoljnija. Garnitura i stolić tada su transformirali cijeli dnevni boravak, iako su dekoracije i druge stvari ostale iste. No, garnitura se nije dugo zadržala u boravku jer je bila predviđena za drugu prostoriju, nakon dovršetka radova na katu. Stolić od ranije smo preselili u drugu sobu, a ovdje smo stavili okrugli stol koji je sada u potkrovlju, zajedno s garniturom - kaže Ingrid, dodajući da je garnitura bila prevelika za ovaj prostor, no još pamte njezin komfor. Ubrzo nakon ove faze u boravku je prevladala bijela, koja se zadržala do danas, uz par sitnih izmjena

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

- Veseli me preuređivanje. Koliko god mala promjena bila, u tom trenutku čini mi se kao najbolji izbor. Tepihe kupujem obično u dimenziji 2 x 3 metra te na taj način imam priliku s vremena na vrijeme ‘seliti‘ ih po prostorijama. Primjerice, juteni tepih prvo je bio u dnevnom boravku pa u blagovaonici, sinovoj sobi pa opet u boravku... I tako u krug - prepričava, dodajući kako tepihe općenito smatra izvrsnim saveznicima za male promjene u domu.

VEĆA PROMJENA

Zabavna igra u bijelom interijeru

Ingrid kaže da je cijeli interijer prodisao s bijelim kaučem. - Znala sam da će on dugo biti zvijezda boravka. Polako sam mijenjala ostatak prostorije ne bi li došla do današnjeg izgleda. Budući da imam više tepiha, stolića i sitnog namještaja, započela sam igru transformacija, koristeći postojeće komade u domu - kaže, ističući kako je novo osvježenje postignuto premještanjem namještaja, tako da se kauč našao na strani gdje je ranije bio TV. Na početku je gotovo sve bilo bijelo, bijela fotelja s vremenom je preseljena na terasu, mijenjala je i navlake za kauč, zid iza TV-a je rasteretila od dekoracija, a često je mijenjala i tepihe. Prvo je bio juteni, a kasnije vintage tepih koji je sad u kćerinoj sobi. Od kompakt radne ploče za kuhinju izradili su stolić

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Često se upušta u povoljnije "uradi sam" projekte, no nerijetko su odlučuje i za veće transformacije koje su i financijski zahtjevnije. Tako se sada na zidu nalazi bijela obloga, a prijašnjih godina bile su tapete, boje, pa čak i laminat.

- Posljednje preuređenje dnevnog boravka je financijski nešto zahtjevnije od prethodnih i još traje. Trenutačno me privlače organski oblici i polako sam ih uvela kroz tepih, fotelju od umjetne vune, stolića te dekoracija. Crna fotelja privlači pogled i komunicira sa škrinjom u kutu i velikom zidnom slikom koju sam sama napravila. Različite boje drva također se mogu primijetiti i nisu tu slučajno. Volim dati svoj pečat u svakoj prostoriji. Prebojati namještaj, napraviti dekoraciju, izraditi šablonu za tepih po mjeri stvari su koje dom čine mojim - objašnjava.

TRENUTAČNA FAZA

Dinamični spoj za željeni rezultat

Raspored namještaja je zadržan, a ostalim detaljima postignut je željeni izgled, također podložan sitnim promjenama. - Htjela sam naglasak staviti na vanjski prostor te sam kauč orijentirala prema staklenoj stijeni, što je ujedno i bolja organizacija zbog ranijeg reflektiranja svjetla na TV-u u jutarnjim satima - otkriva Ingrid. Neumorna u mijenjanju tepiha, navlaka za kauč i dekoracija, došla je do bijelog tepiha koji je izrezan i obrubljen po njihovoj šabloni, postavila je dvije fotelje i ostali sitni namještaj s velikom biljkom. Crni stolić zamijenjen je s dva stolića različitih dimenzija u boji drva. - Dinamičnost koju daje različita boja drva, svijetli i zemljani tonovi s crnim detaljima i pokoja velika dekoracija trenutačno su ono što mi odgovara - kaže, dodajući kako je prije mjesec dana izradila i drveni okvir za veliku sliku

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

S promjenama godišnjih doba vidljive su i promjene u interijeru.

- Kad zahladi i ima manje sunčanih dana, volim ‘posvijetliti‘ svoj dom. Tepih je trenutačno bijele boje, a ljeti je bio tamni. Navlaka za kauč također je ljeti bila hladne bež boje, a sada je bijela. S vremenom se boravak počeo mijenjati na mjesečnoj bazi. Htjela sam prostor koji je podložan promjenama i to sam maksimalno koristila upotrebljavajući postojeće komade u domu koje sam rotirala po prostorijama - kaže Ingrid te nas vodi kroz nekoliko faza svojeg dnevnog boravka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:44