Tajne istarskih kaštela

Poznati ilustrator Zdenko Bašić ima novu knjigu o gradinama Terre Magice i njihovim mitskim bićima - vilama, švaržićima, vampirima...

Učka

 ZDENKO BAŠIĆ

Ako želite upoznati Istru na jedan drugačiji, bajkoviti način, onda je upravo objavljena knjiga "Čarobna Istra - skrivene tajne istarskih gradina" našeg poznatog ilustratora Zdenka Bašića prava prilika za to. Autor u njoj piše neobične priče o 11 istarskih gradova i kaštela koje prate mitovi, legende, tajne i predaje koje se prenose s koljena na koljeno među lokalnim stanovništvom. Priče su to o nastanku gradina i mitskim bićima koja su u njima živjela - od vila, divova, švaržića i macmalića do štriga, krsnika, mora, vampira...

image

Petrapilos

ZDENKO BAŠIĆ

Ilustracije u knjizi spoj su slika, fotografija i kompjutorske grafike, a Bašić u njoj vješto isprepliće stvarne događaje i legende.

- Na knjizi sam radio devet mjeseci, intenzivno od ožujka kad sam počeo istraživanje na terenu i fotografiranje lokacija. To je možda bio i najčarobniji dio jer sam imao prilike obići kaštele Istre, osjetiti ta mjesta iz prve ruke, a onda i u konačnici napraviti odabir 11 lokacija u suradnji s Istarskom županijom. Neka od mjesta na kojima sam bio još uvijek u sebi sadrže izvornu mističnu ljepotu, dah prošlosti i priča koji ih okružuju, a ta atmosfera i doživljaj su mi bili osnova na temelju koje sam gradio ilustracije i pripovijesti - kaže Zdenko Bašić.

image

Motovun

ZDENKO BAŠIĆ

U knjizi se može doznati kako su nastale rijeke Mirna i Dragonja, Pazinska jama, pulska Arena, Motovun... Priča se vrti oko kaštela u Puli, Savičenti, Žminju, Kršanu, Dvigradu, Motovunu, Pazinu, Kožljaku, Momjanu i Buzetu te čudesnim bićima koja su ih nastanjivala (a možda su još uvijek tu).

- Jedna od dražih priča mi je ona o švaržićima, koji su iskakali iz kamena ili iza suhozida na pastire, rastjerivali im stada i krali hranu iz torbi. Bili su to slikoviti rogati vražićci, prekriveni runom, slično kao ovce, a opet skakali su kao žabe i meketali kao koze. Pastiri bi, da se zaštite od tih vražićaka, zazivali učke vile ili maciče, koji bi ih štitili od ovih napasti. A zauzvrat bi im ostavljali mlijeko i kroštule, koje su maciči silno cijenili - priča Bašić.

image

Momjan

ZDENKO BAŠIĆ

Građu za priče je prikupljao prvenstveno iz literature, da bi potom radio dodatna istraživanja kad bi pronašao neko zanimljivo biće. Knjigu je radio u suradnji s Upravnim odjelom za kulturu i zavičajnost Istarske županije, a projekt je sufinanciran kroz Europski regionalni razvojni fond unutar TAKE IT SLOW projekta Programa prekogranične suradnje INTERREG VA Italija - Hrvatska 2014. - 2020.

image

Zdenko Bašić

ZDENKO BAŠIĆ; VEDRAN PETEH/CROPIX

- Pristupio sam pisanju i ilustriranju kao dijelom stvarnosti i skrivene realnosti koju ta mjesta još uvijek čuvaju u sebi za svakoga tko se tamo nađe u sumrak ili u tišini, kad vlada samoća. Tražio sam ono što bi zainteresiralo unutarnje dijete u meni, koje se oduševi kada hoda među kamenim zidinama punim skrivenih tajni. A tako sam i pristupio vizualnom dočaravanju kaštela. Nisam htio puko prikazivanje povijesnog stanja, a ni suvremeno stanje, već sam želio dočarati impresiju, misterij i doživljaj u kamenu i obliku. Vjerujem da ova knjiga može biti poput svojevrsne karte blaga za svakog znatiželjnika koji s njom odluči potražiti i posjetiti ova mjesta - kaže Zdenko Bašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 21:48