ŠUMA NA KROVU

Poznati japanski arhitekt Sou Fujimoto ovim projektom dao je novu definiciju zelenog krova

 Sou Fujimoto
Novi dizajn definiran je zelenim krovom koji stvara savršenu simbiozu između izgrađenog prostora i prirodnog okruženja

Sou Fujimoto Architects dizajnirali su privremenu dvoranu za svetište Dazaifu Tenmangu u Fukuoki, Japan. Paviljon će stajati ispred glavnog svetišta koje će se rekonstruirati sljedeće tri godine. Po prvi put u 124 godine, glavno svetište, koje je označeno kao važno kulturno dobro, bit će podvrgnuto velikoj obnovi, a ‘privremena dvorana‘ zamijenit će ga za doček posjetitelja – prenosi Designboom

image
Sou Fujimoto

Novi dizajn definiran je zelenim krovom koji stvara savršenu simbiozu između izgrađenog prostora i prirodnog okruženja. Na njenom povijenom krovu pojavljuje se ‘šuma‘ koja razbija granicu između interijera i eksterijera dvorane, a nosi dizajnerski potpis slavnog japanskog arhitekta. Izgradnja će započeti u veljači 2023., a paviljon će biti otvoren do završetka glavne obnove.

Svetište Dazaifu Tenmangu glavno je svetište Tenmangu u Japanu koje trajno čuva duh Sugawara no Michizanea, koji je naširoko cijenjen kao bog učenja, kulture, umjetnosti i iskrenosti. Svetište se štuje ne samo u cijelom Japanu nego i u cijelom svijetu, a godišnje ga posjeti gotovo 10 milijuna vjernika.

image
Sou Fujimoto

Za razliku od glavnog svetišta, posjetitelji mogu ući u privremeni paviljon — koji su osmislili arhitekti Sou Fujimoto — bez skidanja cipela. Nadalje, nagib je predviđen i projektiran s obzirom na starije osobe i djecu. Veličina dvorane je jednaka dimenzijama sadašnje glavne dvorane, što vjernicima pruža prostran raspored.

Sadašnje glavno svetište ponovno je izgradio Takakage Kobayakawa, feudalni gospodar Chikuzena prije otprilike 430 godina. Ovo je prvi put da se glavno svetište obnavlja i popravlja.

image
Sou Fujimoto

"Kako bismo tradiciju koja je zaštićena i predana budućnosti prenijeli i oživjeli prekrasan izgled, popravljat ćemo oštećene dijelove tradicionalnim tehnikama. Paralelno s puštanjem u rad i popravcima provest ćemo istraživanja te ponovno procijeniti povijesnu vrijednost i kulturni značaj glavnog svetišta." - piše u objavi za medije.

"Izgradit ćemo ‘špilju‘ ispred stanice Kumamoto kako bismo svima poželjeli dobrodošlicu. Budući da će biti izložen tri godine, htjeli smo da to bude mjesto koje će se svidjeti Tenjin Sami i svim posjetiteljima. Dizajniran je da se stopi s okolnim krajolikom, nastavljajući tradiciju i povezujući se s budućnošću." - izjavljuju iz arhitektonskog ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 05:17