SERIJA "ONU"

Predivna drvena rasvjetna tijela ručno izrađena tradicionalnom tehnikom

 SABU STUDIO
Rascjep u drvu funkcionira kao izvor svjetla, što se postiže postavljanjem LED svjetala u ovaj pregradak

Sabu Studio sa sjedištem u Australiji dizajnirao je seriju rasvjetnih tijela pod nazivom ‘Onu‘. Serija Onu sadrži visilicu, kao i podno svjetlo – prekrasne ručno izrađene primjerke od drva. Oba dizajna pokazuju zanimljivu "podjelu" komada, koja zauzvrat funkcionira kao glavna značajka proizvoda.

image
SABU STUDIO

- Cilj našeg dizajna je otkriti sugestiju prirodnog okoliša - kaže Samuel Burns, osnivač studija Sabu za Yanko Design. - Vjerujem da čak i sam čin korištenja prirodnog materijala, poput drveta, izaziva dovoljno konotacija prirodnog krajolika te ga nenametljivo uvodi u unutarnje prostore.

image
SABU STUDIO

Sabu Studio spojio je tradicionalne tehnike obrade drva sa suvremenim pristupom dizajnu kako bi stvorio seriju Onu. Intrigantni cijepani drveni dio dizajna djeluje kao izvor svjetla, koji definitivno hipnotizira svojom jednostavnošću. Lampe su izrađene od različitih vrsta drva - poput hrasta i oraha. Serija Onu je odgovor studija na "brzu urbanizaciju" i pokušaj je većeg uključivanja prirodnih elemenata kao što je drvo u moderne urbane prostore.

image
SABU STUDIO

Kao što je ranije spomenuto, rascjep u drvu funkcionira kao izvor svjetla, što se postiže postavljanjem LED svjetala u ovaj pregradak. Tehnike ručnog oblikovanja i savijena laminacija korištene su za stvaranje ovog prekrasnog raskola. - Dvije polovice konstruirane su tehnikom savijenog laminiranja, a zatim su naknadno oblikovane pomoću glodalice. To je korišteno u kreiranju kanala za LED traku, raspršivača svjetla, kao i zaokruživanja - rekli su iz studija.

LED svjetla se mogu zamijeniti nakon što se istroše, jednostavnim rastavljanjem svjetiljki, čime im se omogućuje duži vijek trajanja. To je moguće zahvaljujući unutarnjim elementima skrivenim unutar stolarije.

image
SABU STUDIO

- Izazov je više bio povezan s pokušajima i pogreškama unutar početnog stvaranja prototipa, s otkrivanjem koje bi pričvršćivanje i mehanizam najbolje funkcionirali. Proveli smo istragu definiranja ispravnog dizajna i komponenti kako bismo omogućili besprijekoran dizajn s mogućnošću potpunog rastavljanja ako je potrebno – zaključili su iz studija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:17