ŠTO ODABRATI?

Prednosti i mane kvarcnih radnih ploča. Donosimo sve što trebate znati o ovom materijalu

 HIKESTERSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Jedna od najvećih prednosti kvarcnih ploča je ta da su nevjerojatno izdržljive

Ako želite nadograditi svoje kupaonske ili kuhinjske ploče, kvarcne ploče jedan su od najpopularnijih izbora. Kvarcne ploče su vrsta konstruiranih kamenih ploča izrađenih od kvarcnih kristala koji su međusobno povezani smolom. Kvarcne radne ploče izvrstan su izbor za vlasnike kuća koji žele izdržljiv materijal za radnu plohu koji zahtjeva malo održavanja.

U ovom članku donosimo prednosti i nedostatke kvarcnih ploča kako biste mogli donijeti najbolju odluku za svoj dom. Također ćemo usporediti kvarcne radne ploče s drugim materijalima za radne ploče, kao što su granit i mramor, tako da možete donijeti informiranu odluku o tome koji je materijal najbolji za vaš dom.

image
SISOJE/GETTY IMAGES

Prednosti kvarcnih ploča

Jedna od najvećih prednosti kvarcnih ploča je ta da su nevjerojatno izdržljive. Kvarcne ploče izrađene su od kombinacije kvarca i smole, što ih čini izuzetno čvrstim i otpornim na ogrebotine i krhotine. Također su otporne na toplinu, tako da se nećete morati brinuti da ćete oštetiti radne površine vrućim posudama.

Kvarcne ploče su također iznimno jednostavne za održavanje. Ne zahtijevaju nikakvo brtvljenje niti posebna sredstva za čišćenje, a otporne su na bakterije i plijesan. Sve što trebate učiniti je obrisati ih vlažnom krpom i blagim deterdžentom kako bi izgledale kao nove.

Kvarcne ploče također su nevjerojatno svestrane. Dolaze u raznim bojama i uzorcima, tako da možete odabrati radnu površinu koja odgovara vašem stilu. Mogu se koristiti i u tradicionalnim i u modernim stilovima.

Nedostaci kvarcnih ploča

Jedan od nedostataka kvarcnih ploča je to što nisu 100% prirodne. Kvarcne ploče izrađene su od kombinacije kvarca i smole, tako da nisu prirodne kao drugi materijali za radne površine, poput granita i mramora.

Još jedan nedostatak je što kvarcne ploče mogu biti skuplje od drugih materijala za radne ploče. Kvarcne ploče također može biti teško popraviti. Ako je vaša kvarcna ploča oštećena, teško ju je popraviti i može zahtijevati stručnu pomoć. To može biti skupo i dugotrajno, stoga je važno to uzeti u obzir pri odabiru materijala za radnu plohu.

Kvarcne ploče u odnosu na granitne ploče

Jedan od najpopularnijih materijala za radnu površinu je granit. Granitne ploče izrađene su od prirodnog kamena i nevjerojatno su izdržljive. Također su dostupne u raznim bojama i uzorcima, tako da možete odabrati radnu površinu koja odgovara vašem stilu.

Granitne ploče su jeftinije od kvarcnih ploča. Međutim, zahtijevaju više održavanja.

Kvarcne ploče su izdržljivije i zahtijevaju manje održavanja od granitnih ploča. Međutim, one su skuplje i nisu tako prirodne kao granit.

image
EXPERIENCEINTERIORS/GETTY IMAGES

Kvarcne ploče u odnosu na mramorne ploče

Mramor je još jedan popularan materijal za radnu površinu. Mramorne ploče izrađene su od prirodnog kamena i dostupne su u raznim bojama i uzorcima. Nevjerojatno su izdržljive i zahtijevaju minimalno održavanje, što ih čini izvrsnim izborom za zaposlena kućanstva.

Mramorne ploče su jeftinije od kvarcnih ploča. Međutim, mramor je porozniji od kvarca, pa je osjetljiviji na trošenje.

Kvarcne ploče su izdržljivije i zahtijevaju manje održavanja od mramornih ploča. Međutim, skuplje su i nisu tako prirodni kao mramor.

Kvarcne radne ploče u odnosu na čvrste radne ploče

Ploče s čvrstom površinom vrsta su umjetnog materijala za radnu plohu izrađenog od smole i akrila. Dostupne su u raznim bojama i uzorcima, tako da možete odabrati radnu površinu koja odgovara vašem stilu.

Ploče s punom površinom jeftinije su od ploča od kvarca. Međutim, nisu tako izdržljive kao kvarcne ploče i mogu se oštetiti toplinom.

Kvarcne ploče su izdržljivije i zahtijevaju manje održavanja od ploča s punom površinom.

image
PC PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Njega i održavanje kvarcnih radnih ploča

Kvarcne ploče nevjerojatno su jednostavne za održavanje. Sve što trebate učiniti je obrisati ih vlažnom krpom i blagim deterdžentom kako bi izgledale kao nove. Također biste trebali izbjegavati korištenje abrazivnih sredstava za čišćenje jer ona mogu oštetiti površinu radne ploče.

Važno je napomenuti da kvarcne ploče nisu 100% otporne na mrlje. Trebali biste odmah obrisati proliveno i izbjegavati ostavljati kiselu hranu, kao što su sokovi od citrusa i ocat, na radnoj ploči dulje vrijeme.

Zaključak

Kvarcne radne ploče izvrstan su izbor za vlasnike kuća koji žele izdržljiv materijal za radnu plohu koji se malo održava. Nevjerojatno su izdržljivi i zahtijevaju minimalno održavanje, što ih čini izvrsnim izborom za zaposlena kućanstva.

Kvarcne radne ploče mogu biti skuplje od ostalih materijala za radne ploče, pa to svakako uzmite u obzir kada izračunavate cijenu vaše kvarcne radne ploče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:26