Predstavljamo Arijanu Rabar iz brenda Pom Pom Land

Vesele pufaste loptice za najljepše dekoracije

Zagrepčanka Arijana Rabar završila je tekstilnu školu, ali nije ju zanimalo šivanje odjevnih predmeta, nego izmišljanje, dizajniranje, crtanje ili slaganje. Za sebe kaže da nikada nije bila osoba koja je znala što će biti u životu. Nikako se nije mogla odlučiti, ali uvijek je znala da voli biti – pionir!

Voli otkrivati i u djelo provoditi nove i zanimljive stvari, a uspjela je to naći u zaista neobičnim predmetima – pomponima! – Jednog depresivnog dana prošle godine teta mi je predložila da pogledam jednu stranu stranicu s pomponima. Očekivanja nisam imala, čak mi se i nije dalo to gledati, međutim, otvorila sam stranicu i preda mnom se otvorio divan prizor s puno boja.

Odjednom je u moju sobu ušla svjetlost kakvu već dugo nisam vidjela, u duginim bojama, a svaki pompon je pjevao ‘Imaj meeee’ – kroz smijeh priča Arijana koja je taj cijeli dan provela na internetu, našla dobavljače papira, vidjela da se u Hrvatskoj nitko ozbiljno time ne bavi i otvorila domenu. Bit pompona je u papiru od kojega se izrađuju, a ni sam proces izrade nije baš jednostavan kako se možda na prvu čini.

Široka primjena

– Pomponi se rade od tzv. cvjećarskog papira koji je vrlo tanak. Za jedan pompon treba osam do deset slojeva papira koji se slažu u lepezu. Na pola se vežu žicom, špagom ili flaksom, te se presavijaju. Nakon toga počinje ‘cvjetanje’, proces u kojem od hrpe papira nastaje čarobna kugla. Na kraju se papir poravna da se dobije savršena kugla.

Osim za dekor, koriste se i kao modni dodatak na rajfu, kao vjenčić, ukras na cipelama ili broš

Samo slaganje traje desetak minuta, još toliko otvaranje da se ne bi potrgao tanki papir. Dnevno ne mogu napraviti više od pedesetak pompona, jer nakon nekog vremena, najčešće zbog žice koja se omotava počnu boljeti ruke. I često mijenjam škare, otupe od rezanja slojeva papira – govori Arijana i dodaje da se pomponi mogu ukomponirati u sve, od božićnih dekoracija do navijačkih rekvizita. Zapravo, samo mašta je granica. Pogodni su za dekoracije svih vrsta i za sve prigode, a mogu biti i modni dodatak, primjerice rajf, vjenčić ili broš. Od njih se rade aranžmani za stolove, ukrasi za zidove ili prozore, a neki ih vješaju i na drveće za sunčanog dana.

Biorazgradivi eko papir

Njima se često aranžiraju darovi, vise iznad dječjih krevetića kao oblaci, a Arijana nam priča kako su za potrebe jednog snimanja napravili čak i haljinu od pompona. – Ma bilo je tu svega, od djevojačkih večeri, rođendana, krštenja, krizmi, do naravno vjenčanja, a tu su i dekoracije izloga, sajmova i dućana. Unatoč brojnim primjenama, mnogi me pitaju zašto baš pomponi? E pa zato što su šareni, pufasti i veseli. Zato što mame osmijeh na lice.

Zato što nitko nikada nije rekao: to je ružno. Zato što su prirodni, s ekocertifikatom, biorazgradivi i traju puno dulje nego cvijeće. Osim toga, nisu naručeni s interneta, nego je svaki ručno napravljen od papira, odrezan i zapakiran tako da pri dolasku u prave ruke izmami osmijeh i želju da se što prije raspakira – završava Arijana Rabar, a mi vas pozivamo da više o veselim pomponima saznate na pompomland.com ili na Facebooku.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 07:44