VANJSKA IGRA

Predstavljamo što se nudi na tržištu kad su u pitanju konstrukcije i rekviziti za najmlađe

Sve što trebate znati o dječjim igralištima za dvorište ili terasu.  Dizajn se prilagođava modernim standardima te se posvećuje pažnja tome da igralište ima što više elemenata da bi se zadovoljili razni aspekti igre

Uskoro nam stiže proljeće, sve je više toplijih dana pa se tako polako život seli na otvoreno. Uskoro ćemo opet rado roštiljati s prijateljima, šetati kada god možemo po prirodi, ukratko provoditi vrijeme što je moguće više na čistom zraku.

Sigurni smo da se i naši najmlađi vesele dolasku sunčanijih dana jer će tako moći puno vremena provoditi u parkovima, dvorištima, livadama, u prirodi...

Kako bi njihov boravak na otvorenom u sezoni toplog vremena bio još zabavniji, danas vam predstavljamo što se sve nudi na tržištu kada su u pitanju vanjske dječje konstrukcije i rekviziti za igranje. O tome pričamo s ekipom iz trgovine Malisani.hr. Riječ je o web trgovini koja je osnovana 2014. godine, a čija je misija ponuditi najbolju ponudu namještaja za dječje sobe, igračaka i opreme za vanjsku igru te vrhunsku podršku kupcima kako bi maksimalno iskoristili potencijal kupljenog proizvoda.

Svi su setovi u skladu sa standardom EN71 najusvremenije sigurnosti, imajući u vidu i kemijske sastave u izradi. Izrazito su funkcionalni i fleksibilni s puno opcija i kombinacija za igru te prilagodljivi za svako mjesto

TRENDOVI

- Malisani.hr uspješno ispunjava zahtjeve kupaca od svojih početaka, a zadnje četiri godine smo ekskluzivni zastupnik za Fungoo brend dječja igrališta koja se najviše prodaju. Trudimo se pratiti promjene i trendove na tržištu te osiguravamo našim klijentima proizvode provjerenih proizvođača i dobavljača te održavamo visoku kvalitetu asortimana u ponudi - ističu u tvrtki i dodaju kako danas zaista nije teško osmisliti savršeno dječje igralište. Ipak, treba voditi računa o nekoliko aspekata.

- Naš cilj prilikom dizajniranja igrališta je uvijek kombinacija: sigurnosti - svi setovi su u skladu sa standardom EN 71 najsuvremenije sigurnosti (1, 2, 3, 8, 9 imajući u vidu i kemijske sastave u izradi), funkcionalnosti (igre na otvorenom nude korisnicima jako puno mogućnosti za razne aktivnosti) i fleksibilnosti (puno različitih setova, opcija i kombinacija za igru prilagodljivo za svako mjesto i za različiti broj djece). Primijetili smo kako današnja djeca najviše vole kombinaciju tornjeva, tobogana, penjalica, uža za penjanje, ljuljački i pješčanika jer im je igra time zanimljivija pa u ponudi imamo pojedinačne elemente kao i već kombinirane setove različitih dimenzija. Tu se radi o kreativnim igrama u kojima se razvijaju društvene vještine i poboljšava koordinacija i ravnoteža te samim time igrališta imaju pozitivan utjecaj na zdravlje. Igrališta imaju i popratni sadržaj, primjerice brodski upravljač i dalekozor što igru pretvara u pravu avanturu. Uz igrališta traže se i trampolini jer za djecu, posebice predškolske dobi ništa nije privlačno kao trčanje, skakanje i valjanje te im zato treba nesmetana igra. Sve to prigodno je za igru djece starije od tri godina - otkrivaju.

Dodaju kako se dizajn igrališta prilagođava modernim trendovima te se posvećuje pažnja tome da igralište ima što više elemenata da bi se zadovoljili razni aspekti igre kao što je penjanje po užetu, ljestvama ili stijeni, zabava na samoj platformi kućice koja se nalazi na određenoj visini (ovisno o modelu), tobogan koji je uvijek atraktivan za spuštanje, zatim igralište može sadržavati most (drveni ili od užeta) koji spaja dva različita tornja, mogu se dodati i dodaci kao što je stol za piknik gdje se djeca mogu odmarati ili kutija za igračke koja služi za spremanje.

- Ljuljačke su također klasični dodatak igralištima, ali svakako među najzanimljivijim jer ima mnogo varijacija ljuljanja, bilo ljuljačke za bebe koje su oblikovane u obliku sjedala gdje se beba smjesti i zakopča te ne može ispasti, zatim ljuljačke za veću djecu ili trapez ljuljačke za njihanje na rukama te postoji i mogućnost stavljanja gnijezda koje je čak 100 cm široko i u kojem se dijete može opuštati i ljuljati. Naravno, sve se radi u skladu sa zahtjevima direktive EU za sigurnost djece - objašnjavaju.

MATERIJALI

Pitamo ih od kojih materijala se najčešće grade takve konstrukcije za dječju igru.

- Najzastupljeniji materijal za izradu je tvrdo crnogorično drvo koje se impregnira da bi se zaštitilo od vanjskih utjecaja (sunce, kiša, vlaga, snijeg, itd.). Koristi se nekoliko načina impregnacije, ovisno o tome koja boja se želi postići u finalnoj izvedbi. Impregnacija se radi ekološkim i prihvatljivim bojama za djecu koje su također certificirane. Drvo se obrađuje tako da ne bi bilo oštrih završetaka te se tome pridaje posebna pozornost. Možemo reći da neprikladni materijali za izradu ne postoje, samo je bitan način obrade i izrade jer postoji i ponuda metalnih ili plastičnih igrališta. Drvo je u završnoj fazi izrade premazano impregnacijom u boji kako bi se zaštitilo od vanjskih i bioloških utjecaja. Moramo napomenuti da je drvo prirodni materijal te za dugotrajnije (10-20 godina) korištenje bi trebalo jednom godišnje (ne treba prvih nekoliko godina pošto je impregnirano u proizvodnji) drvo zaštititi nekom vrstom impregnacije ili bojom za vanjsku upotrebu kao i svaki drveni element koji se nalazi na našim kućama ili u dvorištima - tumače.

IDEALNA RJEŠENJA

U svojoj ponudi, kažu, imaju dostupne različite veličine i boje takvih igrališta pa svaki kupac može pronaći idealno rješenje za svoje dvorište.

- Pojedinačni elementi, npr. drvene kućice ili tornjevi su manjih dimenzija od 1,2 x 1,2 x 1,6 m pa nadalje. Postoje i pojedinačni veći tornjevi koji zauzimaju i 20-ak metara kvadratnih. Setovi u koje je uključeno nekoliko elemenata (kućica, tobogan, stijena, ljuljačka itd.) kreću se od 12 m2 pa do velikih maxi setova koji čak pokrivaju i 100-tinjak metara kvadratnih. Sve ovisi o željama i mogućnostima kupaca tako da uvijek tražimo idealno rješenje za svakog kupca - pričaju i dodaju kako je sigurnost jedan od najvažnijih aspekata cijelog ovog sektora.

- Da bismo mogli garantirati sigurnost i zabavno vrijeme za djecu, a roditeljima mir dok se njihova djeca igraju, trebamo prije svega voditi računa o sigurnosnim uvjetima pa su zato igrališta u skladu s direktivom EN 71 koja propisuje načine izrade igrališta za privatnu upotrebu. Svi modeli koji imaju ljestve imaju hvataljke, zatim sigurnosne kapice na šarafima čime se nastoji smanjiti rizik od ogrebotina ili zapinjanja. Uža za penjanje imaju čvorove koji sprečavaju pad, dok ostala oprema ima mnogobrojna sigurnosna rješenja (čvrsta ograda kod kućica i tornjeva, ručke kod penjalica s protukliznom navlakom…) - opisuju. Ako odlučite svom djetetu priuštiti ovakvu zabavnu konstrukciju, valja znati da se preporučuje što ravniji teren za njegovu instalaciju.

- Najčešće se montira na travnatu površinu jer je to najudobnije za djecu. Može se po potrebi postaviti na betonsku površinu, ali se pritom preporučuje staviti kao podlogu nešto mekano (gumene antistres ploče ili slično), a igralište pričvrstiti L-profilima u beton da se ne miče - ističu u trgovini Malisani.hr.

A kakve su cijene?

- Konkretno, cijene se kreću od cca 2000 kn za jednostavnija rješenja, dok je neki prosjek igrališta koje ima više elemenata (kućica, tobogan, stijena za penjanje, ljuljačke, platforma itd) 5000-7000 kn, što je dosta pristupačno dok se uzme u obzir da je igralište dugotrajan proizvod. Naravno, cijene za velike maxi setove su i po nekoliko desetaka tisuća kuna, a to su modeli koji pokrivaju do stotinu kvadratnih metara površine - kažu i dodaju kako usluga montaže zasad nije u ponudi, ali uz svako igralište, kućicu ili toranj dolaze i upute za montažu koje su detaljno razrađene i po njima je jednostavno montirati i adaptirati igralište u svako dvorište. Više o dječjim igralištima na otvorenom možete saznati na web adresi: malisani.hr.

Osvoji set za igranje s ljuljačkama!

Jedan sretni čitatelj ima priliku osvojiti drvenu dječju ljuljačku s dodacima koju daruje trgovina Malisani.hr. Set sadrži: okvir od punog drveta, ljuljačke kao na fotografiji, detaljne upute za montažu, sidra za učvršćenje i vijke sa poklopcima za sigurnu upotrebu. Šaljite nam svoje kreativne odgovore na pitanje: Zašto bi baš vaš dijete uživalo u igri na ovakvom igralištu?

Odgovore nam šaljite na e-mail adresu: d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Najbolji odgovor nagrađujemo. Ime sretnog dobitnika objaviti ćemo u prilogu Nekretnine, 14.3.2020. Sretno!

Foto: fungoo.eu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 11:10