Predstavljamo talentiranu umjetnicu Emu Gerovac

Produkt dizajnerica koja razmišlja izvan okvira
Profil
Naziv:
stol i stolac 4you i čašice Žvig
Materijal:
puno drvo
Autorica:
Ema Gerovac
Kontakt:
gerovacema @gmail.com

Ima tek 24 godine, završila je Studij dizajna u Zagrebu, a trenutno se bavi grafičkim i produkt dizajnom. Godina 2015. za nju će početi u Londonu, gdje će nastaviti studij i rad. Ona se zove Ema Gerovac, a da je perspektivna, bilo nam je jasno na prvu, pa smo je pozvali da nam pokaže svoje stoliće i sjedalice iz kolekcije 4you i otkačene drvene čašice za rakiju Žvig. – Čašice za rakiju nastale su u sklopu natječaja za dizajn malog drvenog suvenira, u organizaciji Miksera u Beogradu. Ideja je nastala promišljanjem gastronomske tradicije na Balkanu. Jedna od prvih stvari koja mi se logično nametnula jest ritual ispijanja rakije koji se na ovim podučjima provodi u raznim prilikama. Zanimalo me kako nekome strancu približiti ispijanje rakije na eks.

Tako je nastala čašica koja je drvena jer se tradicionalno rakija čuvala u orahovim bačvama kako bi dobila što bolju aromu. Kada se napuni, ne može se vratiti na stol dok se ne popije do kraja jer bi se rakija prolila. Ovo je proizvod koji se radi i dorađuje ručno te je tako svaki komad poseban. Tako se treba i njegov novi vlasnik odnositi prema njemu. Nakon svakoga pranja treba se ponovo namazati maslinovim uljem – objašnjava simpatična dizajnerica.

Sličnim razmišljanjem došla je i do dizajna kolekcije 4you. Radi se o stolićima, stolovima, štokrlima ili klupicama izrađenima od punog drveta, a na spojevima imaju metalne kutnjake koji drže cijelu konstrukciju i čine vizualni akcent na predmetu jer dolaze u gotovo svim bojama. – Kolekcija pokušava dati odgovor na okruženje u kojem gotovo i nema industrije.

Lokalno se tržište može potaknuti manjim serijama i osobnijim pristupom u kojemu se kupcu omogućuje donošenje odluka o finalnom izgledu proizvoda, a obrtniku pokazivanje vlastitih vještina kroz male personalizirane serije – priča talentirana Ema i dodaje da se unatoč svemu u budućnosti ne vidi kao čisti produkt dizajner jer misli da dizajner danas može ponuditi puno rješenja koja ne moraju završiti u materijalnom obliku.

– Kod mene proizvodi nastaju kao produkti odgovora na neko pitanje ili problem koji si postavim. Trenutno se bavim istraživanjem hrvatske gastronomije i njezinim promjenama s obzirom na razne utjecaje tijekom stoljeća, ali i danas. Fokus bih voljela staviti na doživljaje i koncepte koji mogu, ali i ne moraju za rezultat imati komercijalni proizvod. Čašice Žvig mogu se kupiti u dućanima Take me home, Kino Europa Shop i Grič witch po cijeni od otprilike 80 kn. Kolekcija 4you se, za sada, može naručivati direktno od Eme na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Cijene su različite s obzirom na dimenzije i odabir materijala.

– Stolica koju držim na fotografiji je npr. 300 kn, a stolić 700, s tim da je razlika i u vrsti drva. Stolica je od drva jasena, dok je stol od visokokvalitetnog američkog oraha. Može se to učiniti skupom investicijom uz razne velike prodavaonice namještaja, ali to su proizvodi koji spadaju u dvije različite kategorije. Ručni rad i masovna proizvodnja u nekoliko (stotina) tisuća primjeraka nikada ne mogu biti niti blizu cijenom, a usudila bih se reći niti kvalitetom – zaključila je Ema Gerovac.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:50