Predstavljamo vam kreativku Martinu Olujević

Kada stare novine postanu prava umjetnička djela

Sve počinje u jednom siromašnom meksičkom naselju prepunom otpada i smeća, gdje su žene i djeca sakupljali vrećice, papire i drugi otpad te su od njih pleli košare, torbe i slične stvari. Meni je ta priča poslužila kao inspiracija za moj hobi – u dahu nam priča 26-godišnja Martina Olujević iz mjesta Banovci. Njezin kreativni rad se sastoji od izrade plastificiranih torbi, novčanika, pisma-torbi od starog papira te ukrasnih kutija.

Veseliji uzorci za ljeto

– Zapravo, sve je počelo zbog viška slobodnog vremena – kaže kreativka i dodaje kako izrada torbe zahtijeva puno vremena i truda. – Nastanak torbe počinje od toga da prvo odaberem papir pa ga izrežem na pravokutnike. Zatim ih plastificiram pomoću dvostrukog selotejpa, presavijam i pletem. Nakon toga slijedi šivanje te postavljanje lanca, kopči ili patent zatvarača. Vremenski mi dugo treba, od tri do četiri dana .

Boje i uzorke biram onako na prvu, što mi se u nekom trenutku svidi. Sad je ljeto pa biram veselije uzorke, a kasnije ću prijeći na nešto tamnije. Kako se mijenja vrijeme, tako i ja – objašnjava. Martini je glavni materijal papir bilo koje vrste: onaj za umatanje poklona, novine, časopisi… Zanima nas i koliko je zapravo čvrsta torba od papira.

Izdržljive i čvrste

– Ljudi su uglavnom bojažljivi, pitaju što mogu nositi u torbi od papira. Ali, to su zapravo jako izdržljive torbe, ja svaku provjerim i malo nosim po kući – smije se kreativka kojoj je velika radost i to što se za torbe ne zanimaju isključivo žene. – Dobila sam želju od jednog dečka kojem su se torbe jako svidjele, pa planiram uskoro krenuti i u izradu torbi za jači spol. Osim toga, pripremam se za Katarinski sajam u studenom i zato sam se učlanila u udrugu za promicanje kreativnih radova Kiš. Sada mi je i web stranica u izradi, a brend će se zvati Tina Bag – zaključuje Martina, a mi vas pozivamo da njene radove pogledate na Facebooku: Martina Olujević.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 08:54