Predstavljamo... Marinu Marinski, mladu riječku umjetnicu

Šarmantno keramičko posuđe koje slavi ljepotu prirode

Što se dogodi kada voliš nakit, ali u moru svakojake ponude nikako ne uspiješ pronaći ono što bi ocrtavalo tvoj karakter? Upravo to se dogodilo mladoj Riječanki Marini Marinski, koja je odlučila stvar uzeti u svoje ruke: kupila je potrebne materijale i napravila ogrlicu.

Potom je izradila prsten, pa broš, pa naušnice… Njezin nakit svidio se njezinim prijateljicama pa je i njima napravila ogrlice, prstenje, naušnice… u nakit su se zaljubile i prijateljice njezinih prijateljica… I tako je počelo.

Bilo je to prije pet godina u Rijeci. – Završila sam povijest umjetnosti, ali tijekom studija sam shvatila da posao u struci nikad neću raditi. Odlučila sam završiti studij kada sam već krenula na njega, ali u izradi nakita i posuđa od keramike pronašla sam sebe.

Od prvotnog hobija i izrade za osobne potrebe danas je to postao moj posao, ali i ljubav – kaže talentirana Marina. Iako je već u Rijeci započela svoj posao, shvatila je da je Zagreb mjesto gdje bi mogla razviti svoj posao.

Boje motiva su postojane te je posuđe perivo u perilici posuđa

Prošle je godine spakirala kovčege i preselila se u metropolu. – Navikla sam živjeti uz more i trebalo mi je neko vrijeme da se priviknem na kontinent, ali smatram kako nisam pogriješila. Posao ovdje zaista ide puno bolje.

Već sam stekla neke stalne kupce, ali najvažnije je da istinski uživam u tome što radim. Naravno, kupci su uglavnom žene, ali naiđe i pokoji muškarac koji među mojim radovima pronađe nešto za svoju djevojku ili ženu – kaže Marina.

Osim izrade nakita, bavi se i izradom keramičkog posuđa koje je perivo u perilici suđa kako bi se održale boje i motivi iz prirode koje Marina koristi za svoje radove. Kako bi stekla nova znanja i usavršila svoj posao, u prepunjeni dnevni raspored mlada se dizajnerica odlučila usavršiti i na Pučkom otovrenom učilištu. Školuje se kako bi postala oblikovatelj predmeta od keramike.

Iako se može činiti da izrada predmeta od keramike i nije tako zahtjevna, stvarnost je potpuno drukčija. Naime, za izradu jedne zdjelice potrebni su sati izrade, pečenja, oblikovanja i oslikavanja. – Radim sama, svojim rukama i potrebno je puno pedantnosti i živaca. Naravno, neke dijelove procesa rada volim više, a za neke imam malo više strpljenja, ali u trenutku kada vidim konačan produkt, osjećam se sjajno – pojašnjava Marina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:14