Uz minimalan trošak

Pretvorite okućnicu u dvorište po mjeri djece, a i roditelji se mogu zabaviti

 Shutterstock
Ideje kako okućnicu pretvoriti u sadržajno opremljeno igralište gdje cijela obitelj može kvalitetno provoditi vrijeme na otvorenom

Igranje vani i kvalitetno provođenje vremena uživajući u prirodi (bez obzira na to koliko je vaše dvorište malo) bitan je dio djetinjstva. To je iskustvo u kojem su mnogi od nas iz prijašnje generacije uživali daleko više nego oni koji su rođeni danas. Tijesni domovi, pametni telefoni svuda okolo i tehnologija koja krši svaki aspekt naših života, prisilili su djecu da ostanu u kući.

No, zanimljivo, zabavno i uzbudljivo dvorište, prilagođeno djeci, može sve to promijeniti u trenu, a postoje i načini kako se možete pridružiti zabavi.

Ovo su neke od najboljih ideja koje pomažu stvoriti prekrasno dvorište prilagođeno djeci, i još uz ograničeni proračun.

image
Shutterstock

ZNATE ŠTO VAŠE DIJETE VOLI

Ne želimo vam reći što vaše dijete čini sretnim jer ga nitko ne poznaje bolje od njegovih roditelja (barem u ranim godinama!).

Dobro razmislite o tome što dijete voli svaki put kad odete u najbliži park ili provedite neko vrijeme vani. Ovo bi vam trebalo dati nagovještaj o tome koje su značajke apsolutno nužne za vaše dvorište. Nemojte si stavljati neka ograničenja jer uvijek možete uklopiti nove stvari nakon što posložite cjelokupni plan.

image
Shutterstock

PJEŠČANIK JE OBAVEZAN

Gotovo smo sigurni da ne postoji dijete koje ne voli provoditi vrijeme u pješčaniku.

Vrlo vjerojatno ste i sami vidjeli kako klinci sate mogu tamo provoditi, a da se nikada ne žale ili ne traže da se i vi uključite u igru. Mali pješčanik u dvorištu vrlo se lako uklopi, i možete ga postaviti uz nekoliko lijepih biljaka u lončanicama za bolje osjetilno iskustvo.

image
Shutterstock

Predlažemo onima koji već imaju bazen u svom dvorištu da svakako razmotre ideju da mu dodaju tobogan ili druge sadržaje s vodom za igranje. Vjerujte nam da će djeca to apsolutno obožavati, a ponekad se čak i sami roditelji mogu pridružiti zabavi

LJULJAČKE, TOBOGANI I VODENE ZNAČAJKE

Imate više slobodnog prostora i možete si priuštiti da malo potrošite na preuređenje dvorišta?

Predlažemo onima s bazenom da svakako razmotre ideju da mu dodaju tobogan. Vjerujete nam da će vaša djeca to apsolutno obožavati, a ponekad se čak i vi možete pridružiti zabavi. Također, mali vodeni sadržaji u kojima djeca mogu uživati i igrati se s opremom mogu upotpuniti ovo fantastično dvorište prilagođeno djeci. Ljuljačka koja visi sa stabla ili samo konop, daleko su jeftiniji i postat će veliki dio uspomena iz djetinjstva.

image

Još jedna jednostavna opcija je šator. Pustite mašti na volju - možete kupiti gotov ili napraviti jedan poseban s djecom

Shutterstock

KUĆICE NA DRVETU I ŠATORI

Još jedna jednostavna opcija kako biste dvorište učinili puno zabavnijim i za djecu i za odrasle, je šator, pustite mašti na volju. Možete kupiti gotov, možete napraviti jedan s djecom, sve ovisi o vašim željama.

To ne mora biti stalni dodatak dvorištu, i možete ga jednostavno ukloniti i pohraniti. Još uzbudljivije i traženije skrovište za djecu je kućica na drvetu, ili samo posebna kućica na povišenom mjestu. Za taj dodatak potrebno je puno više truda, ali svakako je vrijedno dodatnog vremena i novca koji biste na to potrošili.

MOGUĆNOSTI POHRANE ZA SVE TE IGRAČKE

Ugrađene klupe po mjeri nezaobilazne su za dvorište s djecom. Te klupe, ne samo da nude dodatnu opciju za sjedenje, već vam također pomažu u čišćenju dvorišta nakon igranja, tako da lako možete odložiti brojne igračke, Lego kockice, i sve ostalo što je dio igre.

image
Shutterstock

NEKA BUDE SJENA

Ovo je važan dio dječjeg druženja na otvorenom koji jednostavno ne možete zanemariti - potrebno vam je mjesto gdje ima dovoljno hlada, čak i po vrućem ljetnom danu.

Vaša djeca puno su osjetljivija na temperature od vas, i lako će se prehladiti ako provedu nekoliko minuta na kiši. Pobrinite se da dvorište ima zasjenjeno područje, koje im omogućuje uživanje na otvorenom, bez obzira na godišnje doba.

image
Shutterstock

PROVJERITE IMA LI PUKOTINA, KVAROVA I OPASNOSTI

Nemojte zaboraviti povremeno pregledati dvorište za bilo kakve greške koje bi se mogle dogoditi tijekom vremena. Male nesavršenosti i pukotine mogu dovesti do većih ozljeda, a s obzirom na to da mališani većinu vremena trče okolo, potrebna vam je ravna, mekana površina, koja im pruža sigurnost.

Također, dobra je ideja s vremena na vrijeme provjeriti sigurnost svih vodenih objekata ili kamina u dvorištu kako biste bili sigurni da je sve uredno.

image
Shutterstock

DRŽITE IH NA OKU

Čak i kada planirate savršeno dvorište koje je izvrsno za djecu, nemojte potpuno zanemariti vlastite potrebe.

Udoban kutak na otvorenom, nekoliko stolaca i jastuka, obavezni su. Tako ih možete držati na oku dok i vi uživate u lijepoj večeri na svježem zraku, ispijajući piće ili dva.

Dobro razmislite što dijete voli svaki put kada odete u najbliži park ili zajednički provodite vrijeme vani

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:06