Sve na jednom mjestu

Pretvorite svoj dnevni boravak u mjesto opuštanja: Ovo su boje, materijali i detalji koje trebate birati

Sjedeća garnitura Kendo, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

 Natuzzi
Ugodan i prostran dnevni boravak koji poziva na Il dolce far niente trenutke nije teško postići jer jako podsjeća na mediteranski stil

Jeste li se ikad zatekli da jednostavno uživate u naizgled običnom trenutku svakodnevice kao što je prvi gutljaj kave, posljednji zalogaj savršeno hrskave pizze, ili da samo promatrate vrevu života oko sebe i to vam puni baterije?

Naši susjedi Talijani su majstori u tome, nazvali su to Il dolce far niente, što u slobodnom prijevodu znači „slatki nerad“.

Ipak, ležerno uživanje u slatkom besposličarenju nekima se čini poprilično nedostižnim jer idiličan scenarij Il dolce far niente trenutka uglavnom vežemo uz duga topla talijanska ljeta dok na šarmantnom skuteru bezbrižno obilazimo neistražene bisere ovog poluotoka. Il dolce far niente doista na trenutke može djelovati kao otrcana, u praksi neprimjenjiva sintagma, pogotovo kad se stavlja u kontekst modernog života. Međutim, za neke ljude, ponajviše za današnje lokalne obrtnike u Firenci i Toskani, dolce far niente nije samo fraza iz filma „Jedi, moli, voli“ s Julijom Roberts u glavnoj ulozi, to je filozofija ukorijenjena u talijanskoj psihi.

No, talijanska ljepota rađenja ničega puno je više od samog uživanja u dokolici. Riječ je, naime, o stilu života koji zagovara ugađanje samom sebi te je potpuni kontrast užurbanom svijetu kakvom svjedočimo. Glavna poruka ovog koncepta življenja je svjesno bivanje u trenutku pa zapravo uopće ne trebamo ići daleko da bismo ga postigli. Dovoljno je sjesti u obližnji restoran i uživati u kapljicama omiljenog Chardonnaya ili se, pak, samo ušuškati u udoban kauč koji krasi vaš dnevni boravak uređen u dolce far niente ugođaju.

Stil inspiriran Mediteranom

Naime, ugodan i prostran dnevni boravak koji poziva na Il dolce far niente trenutke nije teško postići jer jako podsjeća na mediteranski stil, često viđen i u talijanskim domovima.

image

Sjedeća garnitura Colosseo, Natuzzi, salon namještaja, Buzin

Natuzzi

Mediteran su more, kamen, sunce, maslina, lavanda, bor, i to su elementi koji trebaju biti glavna misao vodilja u uređenju ovakvog interijera. Ovaj se stil proteže kroz zemlje koje su na obalama Sredozemnog mora, ali nije svugdje isti. U Španjolskoj je razigran i pun kolorita, dok je u Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj pa sve do Grčke uglavnom jednostavan, decentan te su boje puno mirnije.

Osim za uživanje u Il dolce far niente trenutcima, razlog više da odaberete talijanski stil u duhu Mediterana je što će nadživjeti trendove i funkcionirati u godinama koje dolaze. Kako ga postići otkrivamo uz pomoć stručnih savjeta Nikoline Jelić, dizajnerice interijera s dugogodišnjim iskustvom, ujedno i vlasnice Kubus boutique studija za dizajniranje prostora i izradu namještaja.

- Il dolce far niente ugođaj, odnosno atmosfera u dnevnom boravku koja uistinu poziva na opuštanje stvara se svim osjetilama. Na doživljaj prostora utjecat će odabir tekstilnih dekora, od zavjesa, mekanih tepiha koji upijaju zvuk, udobnih jastuka i dekica koje trebaju krasiti kauč čak i ako nije hladno. Udobnost potiče i ambijentalna glazba koja svira u pozadini dok ispruženi na sofi čitate svoje omiljeno štivo, kao i prirodni mirisi iz difuzora i svijeća – pojašnjava Jelić.

image

Nikolina Jelić, dizajnerica interijera

Davor Pongračić/Cropix

Detalji koji čine razliku

Pritom svakako treba razmišljati i o odabiru rasvjete koja će, kako kaže Jelić, možda čak i najviše utjecati na umirujuću atmosferu u dnevnoj sobi.

Da je odabir rasvjete iznimno važan znaju i sami kreatori pojma Il dolce far niente, odnosno Talijani, koji su svojevrsni trendsetteri kad je u pitanju proizvodnja rasvjete jer Italija ima dugu povijest opskrbe svijeta najkvalitetnijim materijalima za gradnju i dizajn. Naši susjedi pri odabiru rasvjete vole krajnosti, s jedne strane minimalistička rasvjetna tijela, s druge, pak, strane najraskošnije lustere. No, u dnevne boravke dolce far niente šarma više se, pojašnjava dizajnerica, uklapa decentna i ambijentalna rasvjeta koja će pojačati harmoničnost te estetski doživljaj.

image

Sjedeća garnitura Buddie, Natuzzi, salon namještaja, Buzin

Natuzzi

- Rasvjeta ima ogromnu ulogu u stvaranju cozy dnevnog boravka, a ovom stilu laskaju ugradbena rasvjetna tijela te popularna stropna spot rasvjeta usmjerena na primjerice omiljenu sliku ili pojedini kut prostorije. Sklad se postiže i ako se u zanimljive kutke dnevnog boravka postavu podna ili stolna lampa s temperaturom boje između 2700 i 3000 kelvina – ističe dizajnerica interijera.

Baš kao u modi, Talijani i u dizajnu interijera odabiru hladnije tonove poput sive, tamno plave, zelene i bijele zbog kojih dnevni boravak djeluje prostrano i svježe. Prostor u talijanskom stilu ne trpi fluorescentne boje i nipošto se ne smije zatrpavati da bi se postigao Il dolce far niente, već, kako kaže Jelić, treba imati samo nužne i praktične elemente.

Centar svake dnevne sobe

Tu je svakako najvažnija garnitura za sjedenje, fokalna točka dnevnog boravka.

Talijanska koža uživa svjetsku popularnost, a svakom dnevnom boravku unosi dašak mediteranskog stila. Suvremene dizajnerske sofe, kakve primjerice možete pronaći u Natuzzi salonima, sjajno se slažu s namještajem od drva koji je u talijanskim domovima najčešće prisutan u tamnim nijansama, bogatih smeđih ili izgorjelo crvenih tonova.

Odličan primjer talijanske estetike je sjedeća garnitura Natuzzi Adam dizajnirana u suradnji s Marcelo Wanders studijom. Vrlo ju je lako integrirati u dnevni boravak uređen u Il dolce far niente stilu jer dolazi s pomičnim naslonom za glavu koji se prilagođavaju prema željenoj visini i poziciji. Drugim riječima, uz ovako udoban kauč koji je potpuno prilagođen našim potrebama, ništa nas ne može spriječiti da uistinu osjetimo lakoću življenja.

image

Sjedeća garnitura Adam, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

- Osim kvalitetne sofe, moderna elegancija postiže se i uz pretapeciranu fotelju od fine mekane tkanine koja je rezervirana za jedan kut dnevnog boravka. Ako vam kojim slučajem ostane jedan prazan kut, nemojte ga pretrpavati, već ga oplemenite jednom velikom biljkom koja će osvježiti prostor – pojašnjava dizajnerica interijera.

Uređenje je znatno modernije i čišće s golemim tepihom i kaučima zaobljenih linija kakav je i Natuzzi Campus. Ova modularna sjedeća garnitura koju je dizajnirao Mauro Lipparini raspoloživa je u sedam različitih boja. Svaki pojedinačni element obrađen je sa svih strana te se može koristiti samostalno ili se modulirati u različite kutne ili linearne sastave. Dostupna je u koži ili u odvojivim navlakama u tkanini, dok posebna verzija uključuje isprepletenu kožu za vanjsku konstrukciju. U svakom slučaju, poziva na opuštanje i sa svojom iznimnom udobnošću idealna je za dnevni boravak u dolce far niente stilu.

image

Kauč Campus, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Od sjedećih garnitura jednostavnih linija i velike modularnosti ističe se Natuzzi Stan koju je dizajnirao Enrique Marti. Sadrži nove relax mehanizme koji omogućuju da samo uz pomoć dva gumba prilagodite najudobniji položaj za odmor i opuštanje. Inovativnost je i uzglavlje s dvije funkcije kojeg pomoću električnog pogona podižete ili spuštate te si na taj način prilagodite najudobniji položaj za bijeg u Il dolce far niente trenutak.

image

Sjedeća garnituta Stan, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Ako pak preferirate kombinacije dvosjeda, trosjeda i fotelje provjerite Natuzzi Tratto, modernu sjedeću garnituru jednostavnih linija na elegantnim metalnim nogicama. Model Tratto, za razliku od većine ostalih Natuzzi modela, ima uske rukonaslone što povećava iskoristivost sjedećeg prostora. Garnitura je dostupna kao trosjed, dvosjed, fotelja, a u novoj verziji i kao kutna sjedeća garnitura. Na raspolaganju je velik izbor boja u prirodnoj koži te tkanina različitih tekstura koji odlično funkcioniraju u interijeru s daškom Mediterana.

image

Sjedeća garnitura Tratto, Natuzzi, salon Zagreb, Buzin

Natuzzi

Za kopiranje talijanskog stila poslužit će i Valzer, elegantna sofa za opuštanje također iz Natuzzi ponude. Idealna je za konfiguriranje zatvorenih kompozicija, a lako se transformira u pravu oazu opuštanja.

image

Sjedeća garnitura Valzer, Natuzzi, salon namještaja, Buzin

Natuzzi

Ljepota oblog namještaja

Talijanski domovi nerijetko su oplemenjeni namještajem zaobljenih linija koji odišu toplinom, domaćinskim ugođajem i, povrh svega, udobnošću. Sofa, primjerice, zakrivljenih linija uistinu čini razliku u prostoru, stvara dinamiku kakva se ne može postići pomoću ravnih linija, a uz to, podsjeća na morske valove, akcent koji se izvrsno uklapa u mediteranski stil.

- Odlično će se, pritom, uklopiti i okruglo ogledalo koje će stvoriti iluziju većeg prostora – zaključuje Jelić.

image

Polica za knjige Tide, Natuzzi, salon namještaja, Buzin

Natuzzi

No, nema potrebe da se zadržite samo na sofi ili ogledalu jer i drugi namještaj u dnevnom boravku čini razliku. Otvoreni zaobljeni oblici namještaja kao da nas zovu da prilegnemo i doživimo Dolce far niente trenutak, a sličan prizvuk stvara Natuzzi Tide polica za knjige koju je dizajnirala Nika Zupanc. Prate ju zakrivljene fluidne linije zlatno-metalne boje što stvara artistički karakter prostoriji.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 19:55