RIJEČ STRUČNJAKA

Jeste li znali da novi raspored namještaja može imati dobar utjecaj na vaše mentalno zdravlje?

 Unsplash
Ono što se može činiti kao obaveza može udahnuti novi život u prostor i vama donijeti mir

Ponekad je važno na stvari gledati s različitih stajališta - a to uključuje i vaš namještaj. Preuređenje jedne ili više prostorija u vašem domu može se činiti kao dovršavanje slagalice u prirodnoj veličini, ali vas ovaj poduhvat može osnažiti i da aktivno rješavate probleme i dobijete dobru procjenu svoga doma. Ono što se može činiti kao obaveza može udahnuti novi život u vaš prostor.

image
Unsplash

Vjerujemo da svatko o ovome može govoriti iz prve ruke. Sjećate se onih dana kada biste trebali polagati ispit i svo vrijeme koje ste imali na raspolaganju trebalo je biti posvećeno samo učenju, a vi ste se baš tad odlučili pospremati sobu i mijenjati raspored namještaja u njoj? Iako su nam tada govorili da izbjegavamo obveza, ipak odgovor leži u nekim drugim stvarima. Anksioznost i stres koji mogu proizaći iz pripreme kompliciranog ispita tjeraju nas da uspostavimo kontrolu nad svojim životom, a postupcima poput čišćenja ili preuređenja sobe barem u malom obliku postižemo taj osjećaj. Psiholozi se slažu da je ovo vrlo dobar postupak koji je vrlo koristan i zadovoljavajući, s njima se također slažu i dizajneri interijera koji se time bave svakodnevno.

Evo četiri razloga zašto je korisno i zadovoljavajuće preurediti svoj namještaj, smatraju psiholozi i dizajner interijera.

Preuređivanje namještaja može vam pomoći učvrstiti osjećaj sigurnosti

"Vaš dom ili podržava vaš način života ili ga iscrpljuje", rekla je za Apartment Therapy Kerrie Kelly, bivša predsjednica Američkog društva dizajnera interijera. “Danas je važnije nego ikad stvoriti prostor koji pruža predah, ali i puni vaše baterije.” Preuređivanje vašeg namještaja nudi široku priliku za ponovno postavljanje sobe tako da bolje podržava vaš željeni stil života.

U međuvremenu, sama aktivnost pomaže vam uspostaviti i održati osjećaj sigurnosti iz više razloga. Lee Chambers, psiholog, rekao je da akcija preuređivanja vašeg namještaja potiče instinkt osobe da koristi okoliš kao zaštitu. "Kada premještamo svoj namještaj, to nam može omogućiti da razmotrimo gdje stavljamo predmete kako bismo osigurali da imamo viziju nad našim krajolikom, što nas čini sigurnijima u svome prostoru", objasnio je Chambers.

Dr. Nicole Villegas, doktorica radne terapije, rekla je da zadatak također nudi ljudima mogućnost kontrole svog okruženja. “Vi ste u moći donošenja odluka” kada preuređujete svoj prostor, “a prakticiranje ovoga može signalizirati vašem živčanom sustavu da se osjeća sigurnije i opuštenije.”

image
Unsplash

Može potaknuti vašu kreativnost

Mukotrpan zadatak premještanja namještaja služi i kao način da razgibate svoje kreativne mišiće. Možete iskoristiti svoju maštu kako biste jednostavno bolje iskoristili sobu ili čak oživjeli svoje fantazije o primjerima s društvenih mreža.

U svakom slučaju, Kelly savjetuje implementaciju "uređivanja", koja određuje što vam je potrebno za učinkovito korištenje prostora. "To može uključivati prvenstveno čišćenje nereda, unos prirodnog svjetla, svježeg zraka i organskih elemenata, definiranje privatnih prostora ili prenamjenu, te mijenjanje presvlaka namještaja i rješenja za pohranu", podijelila je Kelly.

Ako ste zadovoljni rezultatom, možda ćete svoje predmete i prostor vidjeti u novom, pozitivnijem svjetlu. To može potaknuti zahvalnost, koja gradi nadu i smanjuje stres; kao i aktivirati centar nagrađivanja vašeg mozga, koji proizvodi osjećaj užitka, kaže dr. Villegas. “Praksa ponovnog dizajna, rješavanja problema i dovršetka konkretnog zadatka može pokrenuti vašu kreativnost ako se osjećate zaglavljeni u drugim područjima svog života”.

image
Unsplash

Proces vam pomaže i fizički

Nakon što provedete tri i više sati preuređujući svoj namještaj, doživjet ćete duboko zadovoljstvo jer ste obavili jako naporan zadatak i odmah ste vidjeli koristi od svog napornog rada. Odgurnuti krevet na drugu stranu svoje sobe. Izvaditi ladice iz svoje komode i odnijeti komodu na novo mjesto zahtjeva velik fizički napor koji na kraju bude nagrađen, a jednako nakon toga uslijedi promjena koja može donijeti potpuno osvježenje prostora.

Pomoć u prihvaćanju promjena

Prema dr. Villegasu, preuređivanje namještaja omogućuje ljudima da postignu usklađenost između svog unutarnjeg rasta i vanjskog okruženja, a također funkcionira kao praksa prihvaćanja nestalnosti. “Svijest o nestalnosti može pomoći u balansiranju našeg mentalnog zdravlja i izazvati razmišljanje”, objasnila je. "Primjećivanje mogućnosti promjene može pomoći kod osjećaja bespomoćnosti... namještaj se može premještati, godišnja doba dolaze i odlaze, vaš stil dizajna se razvija i moguće je kretati se s valovima toga."

Iako Chambers dijeli ovaj osjećaj, napomenuo je da male promjene mogu otići daleko, pogotovo ako smatrate da je proces preuređivanja vašeg prostora neodoljiv. Također vam može poslužiti kao praksa koja će vam pomoći da prihvatite promjenu i preuzmete okolnosti u svoje ruke, posebno kada osjećate da ste zaglavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:52