5 POGREŠAKA

Krećete u preuređenje doma? Nemojte upasti u ove zamke, stajat će vas živaca, vremena i novca

 /SHUTTERSTOCK
Nedostatak planiranja, nepoznat budžet, loš odabir izvođača... samo su neke od situacija koje mogu otežati proces adaptacije

Adaptacija stana za neke je mukotrpan, neprivlačan i prljav posao, a za neke je uzbudljiv proces kreiranja doma iz snova. Bez obzira na to kojoj skupini pripadate, vjerujemo da je svima u interesu proći kroz taj proces bez proglašenja osobnog bankrota. Međutim, lako je napraviti skupe pogreške ili zanemariti neke bitne korake koji mogu potkopati cilj vašeg projekta, u konačnici smanjujući vrijednost doma i zahtijevajući dodatne popravke (i troškove) u budućnosti. Stručnjaci su za Home & Gardens izdvojili nekoliko zamki i prepreka koje treba izbjeći kako biste uspješno i bez stresa renovirali svoj dom.

Loše planiranje i nepoznat budžet

image
/SHUTTERSTOCK

Jedna od najvećih i vjerojatno najskupljih pogrešaka koju vlasnici čine pri preuređenju jest ta da "ulijeću" u projekt bez planiranja. Prvo i osnovno je određivanje realnog budžeta i uzimanje vremena kako bi se dobro razmislilo o željama, potrebama i mogućnostima, a zatim izrada detaljnog plana radova (od ključnih strukturnih i tlocrtnih do instalacija i krovišta; neka kozmetičke promjene budu na kraju popisa). To bi trebalo spriječiti promjene u zadni tren, dodatne troškove i kašnjenja uzorkovana nedostatakom predviđanja. No, nije naodmet planirati i sredstva za nepredviđene situacije u iznosu od 10 do 20 posto od cijele investicije, jer nepredviđeni troškovi mogu dovesti do financijskog pritiska i zaustavljanja radova.

U ovoj fazi stručno savjetovanje s arhitektom i dizajnerom može biti neprocjenjivo. Važno je utvrditi ciljeve projekta, bilo da se radi o povećanju tržišne vrijednosti, funkcionalnosti ili stvaranju prostora koji će zadovoljiti vaše potrebe i sklonosti. Uvijek razmislite o tome kako povećati funkcionalnost, estetiku i dugoročnu vrijednost kako biste osigurali uspješnu obnovu, a tu ćete najviše informacija dobiti od stručnjaka koji može izraditi i okvirni troškovnik kako biste znali koliko novca odlazi na svaku fazu.

Svakako je poželjno istražiti nekretnine u susjedstvu i one koje čija bi se vrijednost mogla usporediti s vašom kako ne biste pretjerano uložili u adaptaciju i savim time prekoračili tržišnu vrijednost nekretnine, što bi prilikom njezine prodaje moglo dovesti do gubitka.

Žrtvovanje funkcionalnosti radi estetike

image
/SHUTTERSTOCK

Iako je estetika važna, nemojte zanemariti funkcionalnost. Ulaganje isključivo u vrhunske završne obrade i značajke možda neće poboljšati upotrebljivost ili vrijednost pri daljnjoj prodaji. Umjesto toga, usredotočite se na one stvari koje će poboljšati udobnost, učinkovitost i trajnost.

Potrošnja na trendi elemente može se činiti dobrom odlukom, ali treba imati na umu da trendovi dolaze i dolaze. Rasipanje novca na nešto što vam se možda neće svidjeti za nekoliko godina je zaista nepotrebno. Radije se usredotočite na bezvremenske i klasične elemente, boje i materijale pri izboru podnih i zidnih obloga, namještaja, opreme, uređaja...

Neadekvatan odabir izvođača radova

image
/SHUTTERSTOCK

Ključno je istražiti potencijalne izvođače radova kako biste pronašli prave ljude za posao i bili sigurni da niste angažirali neprofesionalce i prevarante. U protivnom radovi mogu bili nekvalitetno izvedeni i preplaćeni, a može se dogoditi da se ni ne realiziraju do kraja, ovisno o situaciji u kojoj se nađete.

Previd na energetsku učinkovitost

Zanemarivanje energetski učinkovitih nadogradnji kao što je postavljanje kvalitetnih prozora i izolacije zadovoljavajuće debljine te ugradnja sustava za grijanje i hlađenje niske potrošnje do korištenja obnovljivih izvora energije... u konačnici može dovesti do većih računa za komunalije. Takva ulaganja su isplativa jer dugoročno nose uštedu novca, bolju kvalitetu života i povećanje vrijednosti vašeg doma.

Pogrešno mjerenje

image
/SHUTTERSTOCK

Prilikom izrade proizvoda po mjeri ili kupnje gotovog namještaja u salonima, čak i najmanja pogreška u mjerenju može uzrokovati niz problema, od dobivanja proizvoda krivih dimenzijama do dodatnog troška za prepravke ili novu izradu po mjeri. Stoga pričekajte s kupnjom namještaja, uređaja ili materijala dok ne izvršite sva potrebna mjerenja i izradite plan za svoj projekt. Temeljito istraživanje, pažljivo planiranje i bliska suradnja s iskusnim stručnjacima ključni su za izbjegavanje skupih pogrešaka tijekom renoviranja doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 06:12