Vrijeme je za...

Preuređenje kuhinje: Doznajte što sve možete s manjim, a što s većim budžetom

 iSTOCK
Dosadio vam je izgled kuhinjskih fronti? Razmišljate o ugradnji otoka? Ili biste, pak, integrirali kuhinju u dnevni boravak?

Kuhinja je mjesto gdje se priprema hrana, ali zapravo je puno više od toga. Kuhinja je mjesto gdje počinjemo i završavamo dan: ujutro pijemo kavu ili čaj, pripremamo ručak, družimo se s članovima obitelji nakon obroka, navečer se opuštamo uz čašu vina i kolače... Uzmemo li u obzir da je to prostorija koja je nekad bila zabačeni dio stana ili kuće, a danas se teži njezinu pripajanju dnevnoj zoni, možemo reći da je postala središnje mjesto doma, komunikacije i druženja.

No, kuhinja je ujedno prostorija čija je organizacija, uređenje i opremanje najkompleksnije, pa i najskuplje, stoga se u njezino preuređenje ne ulazi tako često. Ipak, potaknuti vašim brojnim upitima, okupili smo tim dizajnera, arhitekata i majstora koji su nam odgovorili na pitanja kako je preurediti, počevši od jednostavnijih, povoljnijih trikova do nešto zahtjevnijih i skupljih rješenja, ovisno o budžetu kojim raspolažete.

- Kuhinja danas predstavlja ne samo stil, nego i kulturu življenja, tako što postaje središnje mjesto obiteljskog druženja, kroz kuhanje i pokret. Većini je, osim pripreme hrane, jednako važna estetika, odnosno osjećaj ugode u tom prostoru, koji se osim dobrim razmještajem zona kuhanja i iskoristivosti prostora, postiže oblikovanjem i odabirom boja i tekstura - kažu dizajneri Boris Glavaš i Korina Hrnčir iz tvrtke Themelia, koje smo uz Patriciju Batrla iz WEnter studija, Roberta Bajsa, vlasnika tvrtke IO Decor, i Petre Ružić iz tvrtke Izgradnja Bolanča, ovaj mjesec zamolili da nas uvedu u svijet kuhinja.

image
Christian Mackie, Unsplash

RUŠENJEM ZIDA DO OPEN-SPACE KONCEPTA

Budući da je open-space, koji objedinjuje dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu, sve popularnije rješenje suvremenog stanovanja, često su potrebni veći građevinski zahvati poput rušenja i spajanja postojećih prostorija u domu. Kod svake takve preinake, napominje Petra Ružić iz tvrtke Izgradnja Bolanča, potrebno je provjeriti koji su zidovi nosivi, a koji pregradni te nalaze li se u njima instalacije i vertikale, pri čemu je dobro savjetovati se sa statičarom.

- Instalacije koje se nalaze u zidu prije rušenja moraju biti eliminirane (blindirane) pa je poslove rušenja i demontaže instalacija najbolje prepustiti stručnjacima - kaže Petra Ružić, a Robert Bajs iz tvrtke IO Decor dodaje kako je osim statičara u cijeli projekt neophodno uključiti ovlaštenog vodoinstalatera, električara i plinara jer se svi ti priključci moraju prilagoditi novoj situaciji kuhinje, ali i ukinuti postojeće u zidu ili podu koje se uklanjaju.

- Takav zahtjev nije nužno najskuplji, ali je zasigurno najkompleksniji. Odabirom određenih materijala povećavamo ili smanjujemo cijenu, ali za taj dio posla neophodna je osoba - dizajner, projektant ili arhitekt, koji je upoznat sa svim aspektima izvođenja, načina izvođenja, poznavanjem materijala, ali i aparata, kako bi se vodilo računa o svim parametrima prilikom izvođenja radova - kaže Robert Bajs iz tvrtke IO Decor.

image
iSTOCK

POVOLJNO, ALI VRLO KREATIVNO PREUREĐENJE

Sve češće smo svjedoci da se "DIY" projektima može transformirati cijeli dom. U slučaju kuhinje, najčešće se ti projekti odnose na manje popravke, kreativne načine za uštedu i organizaciju prostora te manje kozmetičke promjene. No, i samostalna izrada ili restauracija starog namještaja više nisu rijetkost.

- Stolari i drugi majstori uglavnom se angažiraju ako je potrebna kompleksnija izrada određenog komada namještaja ili kompletna izrada kuhinjskih elemenata po mjeri. S druge strane, postoji mnogo jednostavnih načina za osvježenje izgleda kuhinje. Ako su elementi i dalje poprilično kvalitetni, postojani i funkcionalni, ali vam je dosadio njihov izgled, dovoljno je samo pobrusiti postojeću boju fronti ormarića i pobojati ih u neku drugu, poželjniju varijantu. Uz to, promijenite li ručkice, stara kuhinja uz malo truda može zasjati u potpuno novom svijetlu. Boja za školsku ploču u kuhinji? Odlična ideja! Dio zida ili fronte elementa pobojajte ovom bojom te tako stvorite pomoćno mjesto za brzo i jednostavno sastavljanje šoping liste ili bilježenje recepta, ali i razmjenu šaljivih i romantičnih poruka - nabraja Patricija Batrla iz WEnter studija i dodaje da osim bojanja fronti postoji i druga varijanta - plastificirane naljepnice ili tapete.

image
iSTOCK

- Ako su se fronte ipak previše uništile i pohabale od čestog korištenja, možete ih zamijeniti novima. Iako je ovo malo skuplja varijanta, itekako je isplativa. Pritom je bitno da točno izmjerite visinu, širinu i udaljenost spojnih šarki, kako ne biste pogriješili kod kupovine novih fronti. Zidovi su također odlične površine za efikasan učinak! Pobojajte ih u omiljenu boju, a dinamičnost postignite kombinacijom nijansi iste boje na dva različita zida. Prozore osvježite novim zavjesama i roletama. Želite li unijeti u vašu kuhinju malo topline prirode, izaberite sjenila za prozore od trske ili bambusa - kaže.

Petra Ružić iz tvrtke Izgradnja Bolanča, pak, dodaje kako je jedna od jeftinijih varijanti za preuređenje postojećih zidnih i podnih obloga u kuhinji bojanje postojećih keramičkih pločica. Kod takvih zahvata potrebno je na dobro pripremljenu podlogu prvo nanijeti temeljni premaz te zatim boju prema uputama proizvođača. Također treba napomenuti kako to nije trajno rješenje jer takve boje nisu otporne na mehanička oštećenja te ih nije preporučljivo koristiti na visoko frekventnim i vrlo vlažnim područjima.

image
MEADOW, TOM/LIVING4MEDIA

MOŽE LI SE UGRADITI KUHINJSKI OTOK?

Imate li dovoljno prostora u kuhinji pametno rješenje svakako je instalacija kuhinjskog otoka ili poluotoka.

- Minimalna preporučena odvojenost otoka od ostalih elemenata je jedan metar. U suprotnom, kvalitetna kružna prohodnost i komunikacija mogla bi izostati, a otok bi vrlo lako mogao postati jedan od mana potencijalno lijepe i kvalitetne kuhinje - kaže Patricija Batrla iz WEnter studija i dodaje kako je najpraktičniji kuhinjski otok dizajniran u dvije razine: niži nivo je najčešće pomoćna radna ploča za rezanje i pripremu hrane, a visoki nivo mjesto za blagovanje.

Petra Ružić iz tvrtke Izgradnja Bolanča ističe kako je minimalna dubina samog otoka ili poluotoka 90 cm, gdje se 60 cm odnosi na element, a ostalih 30 cm je minimalna potrebna dubina za sjedenje. Nadalje, minimalna duljina otoka je 120 cm što je dovoljno da bi dvije osobe mogle sjesti, dok maksimalna duljina ovisi o tlocrtnim ograničenjima. Standardne visine otoka i poluotoka su 86 i 91 cm, dok je za šank potrebna visina od 107 cm zbog visine barskih i polubarskih stolica.

image
iSTOCK

Ako se na otoku želi pripremati hrana u smislu pranja ili pečenja, Robert Bajs iz tvrtke IO Decor ističe kako to postaje velik i kompleksan zahvat radi potrebnih instalacija vode, plina, struje, ali i ventilacijske nape, zbog koje se često spušta strop ili se izvode dodatna ojačanja zbog težine same nape. Ako na stropu nema prostora za izvođenje ventilacije nape (radi ograničenja visine i trase izlaza ventilacije do odvoda ili vanjskog zida) onda je jedina mogućnost kroz pod. Postoje i specijalne nape koje se ugrađuju u radnu površinu otoka te su izuzetno high-tech izgledom kao i gadgetima, ali nažalost i cijenom. Kod njih se provodi instalacija ventilacije kroz pod. U svakom slučaju, važno je unaprijed izraditi plan te predvidjeti mjesta za provlačenje potrebne instalacije.

No, otok se može integrirati i bez infrastrukture, samo kao radna površina. Također, može omogućiti i dodatna mjesta za skladištenje posuđa, hrane, začina..

- Imate li malu kuhinju, možete se odlučiti za mobilni otok na kotačiće, koji vrlo jednostavno možete premještati. Ne može ispunjavati sve funkcije fiksnog modela, zbog nemogućnosti provlačenja instalacija, ali itekako može biti korisna pripomoć kod pripreme hrane. Osim toga, razne proslave i svečani događaji mobilnim otokom na kojemu je poslužen raskošan, švedski stol mogu zasjati posebnom notom - predlaže Patricija Batrla.

image
JALAG/LORENZEN, ANGELIKA/LIVING4MEDIA

KAKO ODABRATI SLAVINU I SUDOPER?

Sudoper i slavina neophodni su elementi za nesmetano funkcioniranje kuhinje. Patricija Batrla preporučuje da kod njihova odabira u fokusu bude funkcionalnost i lakoća održavanja, a ne estetika.

- Najpogodniji materijal koji zadovoljava oba kriterija je nehrđajući čelik zbog glatke površine. Što se veličine tiče, ako imate dovoljno prostora i mogućnosti odaberite onaj s dva otvora koji je praktičan u više svrha: dok u jednom perete posuđe, drugi može koristiti za cijeđenje. Što se tiče slavine, polirani, brušeni nikl jednostavan je za održavanje, stoga je i najpogodniji izbor materijala. Visoka slavina praktična je za velika posuđa i količinu, a ako se odlučite za onu s jednom ručkom i dodatnim produžetkom za mini tuš, pranje suđa postat će vam hobi - kaže sa smiješkom.

image
HALLOT, OLIVIER/LIVING4MEDIA

KAKVA TREBA BITI RASVJETA?

Kuhinju je poželjno usmjeriti prema prozorima, koji bi u ovom slučaju imali dvostruku funkciju, kaže Patricija Batrla i dodaje kako je riječ o poželjnom izvoru dnevnog svjetla, ali i prirodnoj ventilaciji. No, kada govorimo o umjetnoj rasvjeti, ona bi trebala biti organizirana u tri zone: stropna, koja obasjava cijeli prostor, radna i dekorativna.

- Radnu se rasvjeta postavlja ispod visećih elemenata kako bi se osvijetlile površine na kojima se priprema hrana, posebice iznad sudopera i štednjaka. U dekorativnu rasvjetu se ubrajaju viseći lusteri koji se najčešće postavljaju iznad otoka te uz dekorativnu imaju i svrhu osvjetljavanja prostora za jelo, zatim LED trake, koje se također postavljaju ispod gornjih elemenata i ispod ploča šanka i čisto su dekorativne prirode, te elementi rasvjete koji se postavljaju kako bi se istaknuli određeni elementi u kuhinji - kaže Petra Ružić iz tvrtke Izgradnja Bolanča.

image
iSTOCK

OVO SU NAJČEŠĆE POGREŠKE. IZBJEGNITE IH

Robert Bajs, vlasnik tvrtke IO Decor, ističe kako je najčešća i najveća pogreška koju rade svi investitori je da izgled i raspored kuhinje prepuste stolarima, bez angažiranja arhitekta ili dizajnera.

- Izvođenje kuhinje je jako kompleksno te ima niz parametra koji ovise jedni o drugom. Nažalost, stolari nemaju sva potrebna znanja za finalni proizvod pa najčešće te kuhinje ispadnu skupe, nisu moderne, nefunkcionalne su i neskladne. Također, smanjivanjem budžeta stolari najčešće ne nalaze alternativne materijale pa kuhinje završe izgledom najjeftinije radi lošeg izbora materijala - kaže Bajs.

Dizajneri Boris Glavaš i Korina Hrnčir iz tvrtke Themelia, pak, dodaju kako klijenti često žele kataloški primjer kuhinje i ono što vide na fotografijama, a to vrlo često nije moguće ukomponirati u zadane okvire. Tu prvenstveno misle, kažu, na dimenzije postojećih prostora kojima gotovo uvijek treba maksimalno prilagoditi rješenje, što često bude drukčije od onog što je snimljeno u katalogu i na prezentacijskim fotografijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 12:49