Ključni elementi

Pri kupnji stolića za dnevnu sobu treba uzeti u obzir ove karakteristike

 Xinhe furniture store
U potrazi ste za novim stolićem? Ne pristaju svi stolići svakom dnevnom boravku

Uz sofu, stolić za kavu ključni je element u dnevnom boravku. Obično je smješten u središtu prostorije, a trebao bi biti i funkcionalan i dekorativan da biste stvorili raspoloženje koje želite. No, ne pristaju svi stolići svakom dnevnom boravku. Pri odabiru treba uzeti u obzir sve važne karakteristike: oblik, strukturu, materijal i veličinu. Doznajte kako odabrati idealan stolić za kavu.

KOJI STIL UREĐENJA STE ODABRALI ZA SVOJ DNEVNI BORAVAK?

Kada odaberete stil u kojem želite da vam bude dnevni boravak lakše ćete odabrati i stolić. Ako ste ljubitelj prirode neka vam inspiracija bude skandinavski stil, drvo i neutralne boje. Za ljubitelje industrijskog dizajna i interijera u potkrovlju najbolje je da potražite niski stolić izrađen od sirovog drva, metala ili čelika. Ako pak štujete minimalistički i jednostavni dekor, bilo klasični ili suvremeni, najbolje je da se odlučite za stakleni stolić.

KOLIKO PROSTORA TREBA STOL ZA KAVU?

Možda vam se ovo pitanje čini glupo, ali mi smo često bili svjedoci loše procjene dnevnog boravka pa time i stolića. Nakon što odaberete sofu i fotelju za dnevnu sobu oslobodite dio središnjeg prostora u sobi kako biste točno utvrdili mjesto na kojemu želite svoj stolić. Pritom bi bilo dobro da nije jako udaljen od sofe i/ili fotelje. Najbolje bi bilo da uzmete metar u ruke, izmjerite cijelu površinu i pokušate odrediti koliko vam je slobodnog prostora ostalo za stolić.

KAKO ODREDITI VISINU STOLIĆA?

Visina stolića za kavu ovisi o visini vaše sofe. Poželjno je da stolić bude iste visine kao i sofa ili nešto niži, ali nikako viši.

MATERIJALI STOLIĆA ZA KAVU

Materijal stolića bi trebao biti u skladu s odabranim stilom u sobi. Stoga je poželjno odabrati materijal prema vlastitim pravilima i načinu života, pritom obratite pažnju na praktičnost i funkcionalnost stolića te održavanje, a poželjni materijali su: drvo, plastika, staklo i metal.

DRVENI STOLIĆ

Toplo i bezvremensko drvo stvara jednostavan i elegantan prirodni stil koji se lijepo uklapa u nordijskom i minimalističkom dizajnu interijera. Ako želite drveni stolić, provjerite imate li drugih drvenih elemenata u dnevnom boravku (sofu s drvenim nogama ili drvenih dekorativnih predmeta). Ako imate, budite oprezni i ne miješajte previše različite vrste drva. Još jedna dobra karakteristika drvenih stolića je to da su iznimno otporni na udarce.

PLASTIČNI STOLIĆ

Lagani i pomalo krhki plastični stolići imaju prednost zbog svog širokog spektra boja koje mogu odgovarati svakom stilu uređenja. Plastika također omogućuje izradu stolića u različitim oblicima: kružnom, valovitom, pravokutnom. Odlično izgledaju u manjim prostorima, a zbog svojih zaobljenih kutova idealni su u interijerima s malom djecom.

STAKLENI STOLIĆ

Vrlo krhki, ali se lako uklapaju u bilo koju vrstu dekora zahvaljujući svojoj transparentnosti. Idealni su za suvremene, ali i klasične interijere (ovisno o izvedbi i kombinaciji s drugim materijalima). Ovaj model može postati središnji dio dnevnog boravka. No, izbjegavajte ih ako imate malu djecu. Poželjan je u malim dnevnim sobama da bi se izbjeglo preopterećenje dekorom. Što se tiče održavanja, manje su osjetljiviji nego drveni stolići. Staklo može očistiti krpom i sredstvom za čišćenje stakla.

ODABIR OBLIKA

Oblik stolića ovisi o vašem dekoru, osobito o namještaju oko njega.

OKRUGLI ILI OVALNI STOLIĆ

Uvijek vrlo prijateljski, okrugli stol za kavu prikladniji je za veliku prostoriju u kojoj će biti u središtu pažnje okružen većim namještajem, sofom i foteljom npr. Neki okrugli stolovi sadrže prostore za pohranu, što je jako praktično. No, ako imate malu dnevnu sobu i svakako želite niski okrugli stol, dobro bi bilo da je na kotačima da bi ga mogli jednostavnije premještati kad je to potrebno.

KVADRATNI KAVA-STOL

Ovaj oblik je idealan ako ga još mislite koristiti i za blagovanje i/ili rad. Njega možete smjestiti na veliki broj mjesta, ali morate pripaziti na njegovu veličinu (nikako ne smije biti prevelik). Ovakav stol nije dobro došao u malim dnevnim boravcima.

PRAVOKUTNI STOLIĆ

Pravokutni stolić je najčešći oblik stola u interijerima. Dobro izgleda u kombinaciji s velikim kutnim garniturama ili dnevnim boravcima s dvije sofe postavljene jedna prema drugoj. Također je prikladan za uske i dugačke sobe. To je model koji najbolje odgovara svim površinama i u svim konfiguracijama. Dakle, ako se želite neometano kretati dnevnom sobom, odaberite uski i dugački stol koji će vam uvijek biti koristan i funkcionalan. A ako vam je dnevna soba mala, neka bude diskretniji i svakako izbjegavajte stoliće s nogama prema van da se ne spotaknete. Birajte pametno i u skladu sa stilom svog doma. Pravokutni stolić može postati glavni dekorativni dio vašeg doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 21:05