PRIJE I POSLIJE

Priča o odbačenom stolcu: kako je prošao put od prljave ceste do bajkovite sobe jedne školarke

 Tom Dubravec/CROPIX, Vedrane Parović
Doznajte kako je Vedrana Parović iz Splita starom odbačenom Thonet stolcu podarla novi život za malo novca

Saznajte kako je jedan komad prošao put od prljave ceste do bajkovite sobe jedne školarke, a sve zahvaljujući “zlatnim” rukama kreativne Vedrane Parović iz brenda Hobby T Art.

Vedrana Parović iz Splita zaista je kreativna. Gledajući kako starim komadima udiše novi život na njezinoj Facebook stranici Hobby T Art, odmah smo shvatili da bi njezini uraci bili idealni za našu rubriku prije i poslije. Vedranu smo posjetili u Splitu gdje je za sobu svoje kćeri restaurirala stari neugledni stolac u komad koji bi svaka princezica poželjela za svoju sobu. Vedranu pitamo kako je počela cijela priča s restauracijom namještaja.

image
Vedrane Parović

- Bilo je to prije sedam godina dok sam bila na porodiljnom. Trebao mi je nekakav odmak od svakodnevice, nešto što nema veze s “mama i beba” stvarima. Kako sam uvijek imala tu neku kreativnu crtu u sebi, odlučila sam pokušati realizirati neke DIY tutorijale s interneta. Krenulo je sa slikanjem, a završilo na bojenju namještaja i izradi raznih dekoracija, što radim i danas u slobodno vrijeme - kaže Vedrana, a nas zanima odakle joj, konkretno, ova stolica.

- Pronašla sam je bačenu u kvartu. Odmah sam znala da će naći mjesto u kćerinoj sobi. Kako je ove godine krenula u prvi razred, bio je red da dobije svoj radni stol i stolicu. Najljepši dio ovog mog hobija je što svaki komad možete prilagoditi svom prostoru i stilu pa je tako i stolica osmišljena prema njenoj sobi u kojoj prevladavaju pastelne boje i skandinavski stil - objašnjava ova kreativna odgojiteljica, trenutačno zaposlena u jednoj informatičkoj tvrtki. Što se tiče samog procesa izdrade, Vedrana kaže kako je za početak trebalo stolicu prebrusiti i kitom za drvo popuniti oštećenja.

image
Tom Dubravec/CROPIX

- Kako nikad ne preskačem korake, prije bojenja nanijela sam temeljnu boju za drvo na bazi vode. Pokrivnu boju zamiješala sam sama kombinirajući bijelu boju na bazi vode i akrilne boje za slikanje u ljubičastim i crvenim tonovima - ističe kreativka i nastavlja kako je zatim nanijela pokrivnu boju u čak tri sloja kako bi se sve ravnomjerno prekrilo.

- Koristila sam četku za razmazivanje boje te valjak za zaglađivanje. Dekoracije na stolici napravljene su uz pomoć šablona. Za kraj sve je premazano bezbojnim mat lakom na bazi vode, i to u tri sloja jer su stolice veoma podložne habanju - naglašava Vedrana i ističe kako bi voljela potaknuti što više ljudi da ne bacaju namještaj.

POTREBAN MATERIJAL I TROŠKOVNIK

 • Stara stolica 0 kn
 • Brusni papir 120 - 2 kn
 • Brusni papir 240 - 2 kn
 • Kit za drvo Jubin akrilin 150 gr - 10 kn
 • Temeljna boja na bazi vode Swingcolor 375 ml - 33 kn
 • Bijela boja na bazi vode Swingcolor 375 ml - 43 kn
 • Zaštitni bezbojni lak na bazi vode Swingcolor 375 ml - 35 kn
 • Akrilne boje za slikanje - 15 kn/kom
 • Šablona vila naručena sa stranice Wish - 20 kn
 • Šablona uzorka na sjedištu naručena s Ebay - 90 kn
 • Šablona cvijeća naručena s Ebay-a 90 kn

UKUPNO 340 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. siječanj 2022 14:28