INICIJATIVA

Prijedlog izmjene zakona: Pozitivna lista životinja koje se mogu držati u kući i stanu

 Prijatelji životinja
Ove prijedloge Prijatelji životinja slikovito su saželi kroz dojmljive jumbo plakate koje su postavili na najfrekventnijim lokacijama

Prijatelji životinja poslali su svim saborskim zastupnicima brošuru kojom ih informiraju o prijedlozima za izmjene Zakona o zaštiti životinja, koje su iznijeli na www.boljizakon.net. Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je povjerenstvo koje bi trebalo već od početka 2023. raditi na prijeko potrebnom novom Zakonu o zaštiti životinja.

"Drago nam je da je Ministarstvo prepoznalo važnost poboljšanja zakonske zaštite životinja u Hrvatskoj, a već prvi odgovori saborskih zastupnika koje smo primili pokazuju da su itekako spremni podržati napredak", navode iz te udruge.

Predložili su potpunu zabranu držanja pasa na lancu, nastupa svih životinja u cirkusima i držanja tigrova u zatočeništvu privatnih osoba, propisivanje tzv. pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce i druge izmjene Zakona.

Ove prijedloge Prijatelji životinja slikovito su saželi kroz dojmljive jumbo plakate koje su postavili na najfrekventnijim lokacijama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Nikoga nisu ostavile ravnodušnim ni snažne poruke koje prate vizuale: "Lanac nije za psa - Držanje pasa na lancu treba zabraniti."; "Majmun nije za stan - Egzotične životinje su za egzotične šume"...

Pozitivna lista, kažu, već funkcionira u više država, a Italija je čak donijela odluku da potpuno zabrani uvoz i trgovinu divljim i egzotičnim životinjama. Pozitivna lista omogućava bolju kontrolu trgovine životinjama i preventivna je - učinkovito sprječava širenja virusa i zoonoza sa životinja na ljude.

"S obzirom na više od deset tisuća napuštenih životinja godišnje u Hrvatskoj, potrebne su konkretne zakonske izmjene i u smjeru preventive, prvenstveno kastracije koja je dokazano učinkovita i nužna metoda kontrole populacije pasa i mačaka", zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:46