Probudi kreativca u sebi

Kako lijepo i jednostavno zamotati dar

Lijepo zamotati dar nije problem. Nekima. Točnije onima koji za to imaju prirođeni talent. Drugi će se sigurno namučiti i tek nakon brojnih pokušaja doći do prihvatljivog rezultata. Ako ste u drugoj skupini, ne gubite nadu. U ovo blagdansko doba, kada je zamatanje darova imperativ, odlučili smo istražiti postoje li trikovi koji mogu olakašati tu misiju, učiniti je zabavnijom i bržom. – Prvi dojam je vrlo važan i zato ponekad nije važno što je zamotano, već način na koji je to napravljeno.

Lijepo pakiranje će i manje vrijedan dar učiniti posebnim. Osobi za koju je dar tako ćemo dati do znanja da nam je važna jer smo si dali truda, volje i vremena što je možda, na kraju krajeva, i najljepši poklon – kaže Andrea Bukovec, dizajnerica interijera i aranžerka izloga. Dodaje da je dobra priprema prvi korak u ispunjenju tog cilja. To prije svega uključuje kupnju ukrasnog papira (to može biti čak i novinski ili notni papir ), trakica (razni ostaci platna, jute, mašne, pletiva, špage, svile, čipke, vune i općenito sve upotrebljivo što nađete kod kuće), zatim kutija, različitih ukrasa i slično.

Čupava i bogata mašna

Popularnu mašnu, kaže Andrea, možete izraditi i sami tako da platno različitih boja i uzoraka izrežete na komadiće, slažete ih jedne na druge i na kraja u sredini povežete špagom. Dobit ćete simpatičnu, čupavu i bogatu mašnu. – Popularno je i dar staviti u košaru, dekoriranu s malo tkanine, ružinih latica, ukrasnih kamenčića, mirisnog potpourija i rafije. Takva ambalaža je idealna ako je dar namijenjen nekome iz obitelj. Unutra, naime, možete dodatno dekorirati bocu vina, suho voće ili kekse.

Da se za svakoga iz obitelji nađe nešto… Ili, na primjer, ako zamatate dar osobi koja voli biljke, poželjno bi bilo da je stavite u ukrasnu teglu i pored nje umotate knjigu o njezi biljaka ili, recimo, vrtlarske rukavice, a s vanjske strane stavite lopaticu za vrt. Sve zajedno zatim zamotajte ekološkim papirom i zavežite rafijom zemljanih tonova – otkriva Andrea koja smatra kako je najvažnije imati na umu kome se daruje. Dječji darovi su priča za sebe. Ako nekom mališanu darujete igračku, preporuka je zamotati samo dio igračke, a dio ostaviti da viri.

To će u djeteta, tvrdi Andrea, izazvati znatiželju. Također, za zamatanje dječjih darova koristite vesele, šarene papire, trakice, balone… Oni to jako vole. No, s druge strane, ako zamatate poklon za vašu jaču polovicu, obavezno primijenite drugačiju taktiku. Većina muškaraca voli jednostavnost pa koristite jednobojne papire i diskretnije trake ili mašne, ali se nemojte bojati otići korak dalje i iskoristiti dio poklona kao ukras. Primjerice, ako je dio poklona i kravata, možete je bez problema omotati oko kutije u kojoj su drugi darovi.

Ako nekome, pak, želite pokloniti novac, umjesto da ga stavite u bezličnu kuvertu, stavite ga radije u kasicu. Ako je riječ o novčanici od 200 kuna, razmijenite je u nekoj trgovini na 10 kuna. Dobit ćete 20 komada po 10 kn. Svaku novčanicu zatim zarolajte i stavite je oko kvačice. Dobit ćete, dakle, 20 kvačica koje stavite u metalnu kanticu tako da kvačice vire i eto genijalnog iznenađenja kad osoba počne vaditi kvačice a na svakoj novčanica! Kada je riječ o papirima koje koristimo za zamatanje, i ovdje ima nekoliko glavnih pravila.

Vrste papira na tržištu

– Postoje različite vrste papira za različite namjene. Poluprozirni (flizelin, deco, kokon i organdi) idealni su ako želimo da se zamota nešto što bi se trebalo malo prozirati. Lagani su za umatanje jer su podatni. Iz iskustva znam da rola sizoflora koji izgleda kao paukova mreža stvara jako lijep efekt. Ako morate zamotati buket cvijeća, to je najbolje napraviti rolom mreže dekonet. Odaberite onu sa srebrnim i zlatnim nitima, a ne običnu. To su poluprozirni, ali malo krući materijali koji se mogu dobro savijati i dati na kraju zanimljive oblike.

Ako je dar u kutiji, koristite papir rola eko-lux i ppl. Njih treba lijepiti tzv. dvostrukim selotejpom. Alternativa je da krajeve zaklamate. Što se tiče traka, tu možete stvarno dati mašti na volju jer danas u ponudi ima prekrasnih širina, materijala i uzoraka. Papir je podloga, a traku prilagodite po ukusu. Satenske šire ili uže trake su dobre ako želite omotati veću površinu i one na kraju slobodno padaju, a ako želite, pak, napraviti lijepu mašnu koja će stajati i biti čvrsta, izuzetno je važno da na rubovima ima tanku nevidljivu žicu koja joj omogućuje da ostane u obliku koji smo zamislili – kaže Andrea kojoj možete pisati na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:40