OBJEKT ŽUDNJE

Proizvod iz domaće radionice Vulama dizajna

Hrvatska tvrtka potpisuje izradu i montažu posebne kuhinje izrađene od starog hrasta i gletanog betona. Riječ je o kuhinji koja spaja hladne i tople materijale

Svakodnevno dobivamo mnogo vaših upita koji glase otprilike ovako - gdje nabaviti neobičnu, ali opet klasičnu kuhinju koja neće biti preslika već toliko puta slično viđenih u salonima diljem zemlje? Danas vam nudimo jedan od mogućih odgovora na to pitanje. Hrvatska tvrtka Vulama dizajn koja je specijalizirana za proizvodnju namještaja po mjeri od drveta i iverala osmislila je pod brendom Dizajn u drvetu izradu i montažu kuhinjskih elemenata.

Sve to odradili su u suradnji s tvrtkom Terra sol koja je bila zadužena za dekorativni premaz betona kuhinjske radne ploče i maske.

PIGMENTI

Kako je nastajala ova kuhinja, pitali smo Hrvoja Vulamu, osnivača tvrtke Vulama dizajn.

- Kuhinja je zapravo kombinacija drva i gletanog betona koji je moderan, vrlo otporan materijal, razvijen na osnovi probranih vrsta cementa, finog pijeska, smole, dodataka te prirodnih pigmenata boja. Primjenjuje se u dva tanka sloja ukupne debljine od dva milimetara - objašnjava Hrvoje Vulama, a stručnjaci iz tvrtke Tera sol dodaju kako se gletani beton najčešće koristi kao završna obloga za izradu poda, elemenata namještaja i zidova. Jednostavan je za održavanje i vodonepropustan. Kvaliteta prianjanja je izrazito visoka i omogućuje mnogostruke načine primjene. Idealan je za uređenje prostorija poput kupaonice ili kuhinje gdje je česta upotreba keramičkih pločica. Njihova mana su česte fuge, detalj koji je kasnije izvor prljavštine, alergije, a potom i frustracije.

Vrata su napravljena od starog hrasta koji ima više od 300 godina, a potom lijepljena kao okvir sa zadnje strane

Nadalje, elementi ove kuhinje, otkriva Hrvoje Vulama, bili su u potpunosti gotovi kroz samo dan-dva, a vrata su se izrađivala oko tjedan i pol.

- Vrata su rađena od drveta starog hrasta koji ima preko 300 godina, a potom lijepljena kao okvir sa zadnje strane da suzbija rad drveta. Na kraju su premazana prirodnim uljima, a s prednje strane je lijepljena stara patina u slojevima debljine 4-8 mm. Ovo je primjer reciklaže drveta u najboljem svjetlu, građa i daske koje su nekada služile kao konstrukcija nekog objekta sada čine ovu kuhinju - ističe Vulama.

TESANJE

Ova kuhinja ima element za pećnicu s ladicom ispod, slijepi elemenat u ćošku, dva elementa s ladicama, jednu plitku skrivenu ladicu iza veće fronte i dvije dublje ladice, ugradbenu perilicu, element za sudoper i element za ugradbeni hladnjak.

- Naša nova kuhinja je posebna jer nije rađena od već uobičajenih materijala iverala ili lakiranog medijapana, već je spoj nove tehnike premaza u tankim slojevima betona koji samo izgleda hladan, i pravog drveta koji su obrađivale ruke ljudi iz prošlosti, bilo da je riječ o tesanju ili piljenju te vremenskih pogodnosti ili nepogodnosti kroz dugi niz godina. A sada smo i mi ostavili trag svojih ruku na tom drvetu - ponosno zaključuje Hrvoje Vulama.

Više možete saznati na dizajnudrvetu.blogspot.hr, a za sve upite pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Hrvoje Vulama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 20:22