PROJEKT DESTIGMATIZACIJA

Nasloni lice na vrapčanski jastuk
Profil
Projekt:
Destigmatizacija
Autor:
pacijenti psihijatrijske bolnice Vrapče
Kontakt:
www.vrapci.org

Udomi jastuk na četiri tjedna. Nosi ga sa sobom gdje god ideš: na posao, na kavu s prijateljima, u posjet ili na izlet. Slikaj se s njim i pošalji fotografije. Nakon mjesec dana ga vrati i budi ponosan jer si sudjelovao u akciji destigmatizacije psihički oboljelih osoba. Narančasti, crveni, bijeli, zeleni… prošli su gotovu cijelu Hrvatsku. Slikali su se s brojnim poznatima, ali i javnosti nepoznatim osobama. Bili su na tulumima, radnim mjestima, automobilima, vlakovima i avionima…

Bili su u više mjesta i gradova od prosječnog Hrvata, ali ondje su bili s plemenitim ciljem. Svaki jastuk ima svoju priču, a svaka od njih je ovjekovječena fotografijama i kratkim tekstovima koji su objavljeni na Facebooku. Riječ je o projektu Destigmatizacija koji se počeo razvijati 2010. godine u suradnji s pacijentima psihijatrijske bolnice Vrapče i umjetnice Andreje Kulunčić s prof. Dubravkom Stijačić (defektologinja- socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja, Klinika za psihijatriju Vrapče). Cilj je rješavanje problema diskriminacije, ali i predrasuda prema osobama koje boluju od raznih duševnih poremećaja. – Želja nam je bila pokrenuti raspravu i destigmatizirati oboljele osobe. Nakon mnogih razgovora i druženja, došli smo na ideju da pacijenti nešto poruče svijetu. Grupa koja je sudjelovala u psihoterapiji odlučila se da će izrađivati jastuke.

Uz pomoć dizajnerica stvorene su šablone prema kojima su se jastuci počeli izrađivati – kaže prof. Dubravka Stijačić. Autori tih zanimljivih jastuka tako su pacijenti, a koautorski tim čine prof. Dubravka Stijačić, Vlatka Prstačić (voditeljica kreativnih radionica u Klinici za psihijatriju Vrapče), dizajnerice Kuna zlatica (Ana Kunej i Zlatka Salopek) te vizualna umjetnica Andreja Kulunčić. Dosad je izrađeno oko 40 jastuka i na njima je radilo toliko oboljelih. Jastuci su raznih boja, ali s istim motivima. Simbolično, zbog bolnice Vrapče, motivi su vrapci, a oboljeli su se odlučili i za poruku na njima: “Ja sam u depri, liječim se, čuvam ti krevet”. – Jastuci osmišljeni i izrađeni na radionicama u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče postaju predmet simbolične i stvarne razmjene u kojemu se objedinjuje njihov dvostruki simbolički kod – toplina i sigurnost doma i zazor od bolesničke sobe.

U ovom je slučaju ta ravnoteža prolaz prema destigmatizaciji duševno oboljelih i poziv na prihvaćanje tuđe ili svoje takve situacije. Promoviranje jastuka u medijskoj kampanji znači javni govor o tabuiziranoj temi Vrapče i psihijatrijskim pacijentima – kaže prof. Stijačić. Izrada jastuka odrađuje se u fazama i za 40 jastuka trebalo je oko godinu i pol dana. – Radionica je specifična u smislu da pacijenti koji sudjeluju u izradi nisu upoznati sa šivanjem pa za tu fazu izrade moramo čekati pacijenta/pacijenticu koja zna šivati da bi se cijeli proizvod izradio u Vrapču – kažu dizajnerice.

Kad je riječ o cijeni jastuka, diktirala ju je aukcija, a prikupljeni novac koristi se za pomoć pacijentima u procesu njihove resocijalizacije. Jastuci se mogu kupiti u Centru za resocijalizaciju u bolnici Vrapče. No, vrapčanski jastuci nisu prvi, nego treći segment projekta koji je usmjeren na osnaživanje osoba s duševnim oboljenjima i poremećajima. Prvi i drugi segment projekta bile su videoinstalacije namijenjene galerijskom prostoru (videoinstalacija o osobama oboljelim od shizofrenije i videoinstalacija o ženama koje boluju od depresije). Ako želite sudjelovati u akciji i uzeti jastuk na četiri tjedna, javite se putem maila info@vrapci. org ili preko linka “POZOVI JASTUK” na web stranici www.vrapci.org

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite! :)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 02:17