Projekt Membrain

Štedljiva studentska kuća uskoro u Parizu

U kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma već 2 mjeseca je vrlo živo. Više od 60 studenata sa 13 različitih fakulteta danonoćno radi na projektu niskoenergetske kuće koju će izložiti 28. lipnja u Parizu na natjecanju Solar Decathlon Europe na kojem će sudjelovati 23 sveučilišta iz cijele Europe.

Sav materijal hrvatski

Ideja se rodila kada su četiri studenta s arhitekture, elektrotehnike, strojarstva i građevine zatražili od svojih dekana da im plate putovanje na natjecanje Solar Decathlon Europe koje se tada održavalo u Madridu. Vidjevši što se tamo nudi, shvatili su da i Hrvatska ima potencijala da se prijavi. Od tada je prošlo gotovo dvije godine, a prva hrvatska niskoenergetska kuća koju su sagradili studenti poprima svoje konačne vizure.

Objekt je građen modularno te mu se dimenzije vrlo lako, jednostavno i brzo mogu promijeniti

– Vodili smo se osnovnim principima niskoenergetske gradnje, što znači da će kuća biti otvorena prema jugu, a zatvorena sa sjevera, ima kvalitetno riješenu izolaciju od sto posto prirodne ovčje vune, ventilaciju s rekuperacijom, dizalicu topline s podnim grijanjem te novi sustav PCM grijanja i hlađenja u stropu – objašnjava Hrvoje Nikola Vučemilo, voditelj projekta. Posebnost je i to što su gotovo u potpunosti koristili materijale i tehnologije dostupne u Hrvatskoj, a dizalicu topline sami su projektirali i proizveli. Kuća će biti s tri strane obložena kvalitetnim troslojnim staklom, ali kako je građena modularno, komponente se mogu lako mijenjati.

Potrebno još donacija

Naravno, kao i uvijek u studentskim projektima, problem su financije. – Mi smo sami uspjeli prikupiti novac i došli gotovo do kraja, sada nam treba samo još posljednja injekcija za prijevoz i montažu kuće u Parizu te za naš boravak tamo. Ovim putem pozvao bih zaiteresirane sponzore da nam se jave, nedostaje nam još oko 400.000 kuna, a kako smo na samom kraju projekta u koji smo uložili mnogo truda i energije, nadamo se da neće biti problema sada na kraju – priča nam Hrvoje. Nakon Pariza, kuća će biti otvorena za javnost i izložena na nekom od javnih prostora u Zagrebu, a zatim trajno smještena na kampus Borongaj. Dugoročni plan je gradnja sličnih kuća za klijente kojih će, nadamo se, biti sve više.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:16